שתף קטע נבחר

כונס הנכסים: "הקפאת חפציבה עדיפה אך לא יהיה מנוס מפירוק"

הכנ"ר עו"ד שלמה שחר ל-ynet: "אופציה של הקפאה והבראה עדיפה, אך איננה ישימה ללא מימון לתקופה הביניים והצעת רכש רצינית, ולכן ייתכן שלא יהיה מנוס מפירוק חפציבה". מיסז'ניקוב: לעכב את הרשיונות לייעוץ פנסיוני ולמכירת ביטוחי חיים לבנקים הבינוניים עד שיערבו לרוכשי דירות

כונס הנכסים הרשמי, עו"ד שלמה שחר, אומר היום ל-ynet כי הוא סבור שהקפאת הליכים והבראת חברת חפציבה היא האופציה העדיפה, בתנאי שהבנקים ישתתפו במימון תקופת ההקפאה. יחד עם זאת העריך שחר כי בסד הזמנים שנוצר ללא מימון וללא אופק משמעותי שיתבטא בהצעת רכש שניתן ליישמה, לא יהיה מנוס מפירוק החברה.  

 

 

מוקדם יותר אמר שחר בדיון משותף של ועדת הכספים וועדת הכלכלה כי להערכתו, ל-500 מתוך 4,000 רוכשי דירות אין ערבויות על הכספים ששילמו לחברת הבנייה שקרסה. עוד אמר שחר כי חלק מהערפל האופף את החקירה נובע מכך שחפציבה-דיור שהסתבכה היא בעלת השליטה על החברות הציבוריות ג'רוזלם וגלובל, והבדיקות נערכות בשיתוף רשות ניירות ערך והמשטרה אחר הפעילויות הכספיות המשותפות.

 

עוד אמר שחר כי באותם מקרים בהם כספי לקוחות שהיו מיועדים לבנק א' והגיעו לבנק ב' - ראוי ששני הבנקים יקזזו את התשלומים בינם לבין עצמם. הוא ציטט בנק שדיווח לו כי יכבד תשלומים שהגיעו אליו גם אם לא נכנסו לחשבונות הסגורים של הליווי הפיננסי.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח”כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), קרא היום למשרד האוצר לעכב את הרשיונות לייעוץ פנסיוני ולמכירת ביטוחי חיים לבנקים הבינוניים המעורבים בעסקאות עם חברת חפציבה, בהם בנק מזרחי-טפחות והבנק הבינלאומי, עד שיערבו לרוכשי דירות בפרויקטים שהם מלווים שלא קיבלו ערבויות על הכספים ששילמו. הוא אמר כי המדינה חייבת לתת רשת ביטחון גם לרוכשי דירות בשוק הפרטי ואחר כך להתחשבן עם השותפים למפולת.

 

"התנהלות משרד השיכון - ביזיון אחד גדול"

מיסז'ניקוב גם החליט להקפיא את כל ההעברות התקציביות המיועדות למשרד השיכון בגלל התחמקות נציגי המשרד מהדיון בהשלכות הציבוריות של קריסת חפציבה שנמשך היום בפורום משותף של ועדות הכספים והכלכלה. הוא הגדיר את התנהלות המשרד כ"ביזיון אחד גדול". יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) הודיע באותו הקשר כי הוא מקפיא כל חקיקה ואישור תקנות שנוגעות למשרד השיכון.

 

מיסז'ניקוב וארדן החליטו בסיכום הדיון לקדם חקיקה משותפת לתיקון חוק המכר שתחייב את הבנקים ומשרד השיכון לערוב להשקעות של רוכשי הדירות ותטיל אחריות פלילית ואישית על המנהלים שהתחמקו ממילוי חובתם זו.

 

לאחר הישיבה טלפן שר השיכון, זאב בוים, למיסז'ניקוב והתנצל על העדרם של נציגי משרדו מהדיון. לדברי מיסז'ניקוב, בוים אמר לו שהוא יבקש היום מראש הממשלה לאשר העמדת רשת ביטחון מטעם המדינה לרוכשי הדירות שלא קיבלו ערבות בנקאית לכספם. השר גם הבטיח נוכחות בדרג גבוה של משרדו בישיבה הבאה של הוועדה המשותפת.

 

בישיבת היום התחזקו הלחצים על המפקח על הבנקים לערוך בדיקה יסודית ומהירה של התנהלות הבנקים בעסקאות חפציבה שקדמו לקריסת החברה. בעיקר ציינו את חלקו של בנק דיסקונט דרך סניף בית הכרם שקבל תשלומים בהמחאות בנקאיות אשר היו מיועדות לבנקים אחרים, המלווים את הפרויקטים של חפציבה, על חשבון משכנתאות של רוכשי הדירות.

 

הח"כים אבשלום וילן (מרצ) ויעקב כהן (יהדות התורה) ואחד הרוכשים זוהר גרינברג דיברו על "חשדות לשותפות עם השוק האפור ולהעברת כספים לחו"ל", על "חשדות לשותפות בין הבנקים במטרה לרמות אנשים", ועל "חשדות להעדר ניקיון כפים במערכת הבנקאית שהביא להברחות של 70 מיליון שקל" המחייבות בדיקה של הכשל המערכתי. נציגי דיסקונט נעדרו זו הפעם השלישית מישיבות הוועדות שבודקות את ההיבטים הציבוריים של הפרשה.

  

ח"כ ארדן דרש מהבנקים להעביר לוועדה המשותפת עד ראשית השבוע הבא (לקראת הישיבה הבאה שנקבעה ליום ב') את מלוא הנתונים על חסרי הערבויות וידווחו על עמדתם כלפיהם. "הבנקים רואים רק את האינטרסים של בעלי המניות ולא של הציבור, והשחצנות שלכם כבר עלתה לכם בכמה חוקים שקבלנו", איים בצעדי חקיקה אם יתחמקו. באשר לפיקוח של בנק ישראל הוא אמר שאמנם קיימות הוראות המחייבות את הבנקים לתת ערבויות אך לא ברורים הצעדים שבהם נקט המפקח כדי לוודאי שההוראות התמלאו, ונראה שיש כאן כשל במערכת.

 

סגן המפקח על הבנקים, דוד זקן, אמר שהמפקח לא מנהל את הבנקים ואת האשראי שניתן לגורמים השונים אלא מתמקד בשלב זה במתן מענה ראשוני לתלונות הרוכשים. "בשלב שני אם יתברר שיש כשל באשראי העניין ייבדק ויופקו לקחים", אמר זקן.

פורסם לראשונה 16/08/2007 13:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטס מיסז'ניקוב יו"ר ועדת הכספים
צילום: עטא עוויסאת
מרדכי יונה
צילום: ירון ברנר
מומלצים