שתף קטע נבחר

בעקבות גילוי נגיפי הפוליו: "החיסון לא מעניק חסינות"

במי הביוב של גוש דן התגלו נגיפי פוליו, ומשרד הבריאות מיהר להתריע ולזרז אנשים להתחסן. אלא שלא כולם ממהרים למרפאות. ישנם הרואים בחיסונים את המקור למחלות. מור סיגמן: "רוב התפרצויות הפוליו ב-30 השנים האחרונות נוצרו כתוצאה מחיסוני הפוליו. אני מכה על חטא והמצפון מציק לי שלא מנעתי מילדיי את החיסונים שקיבלו"

מקום לדאגה או פאניקה מוגזמת? אחת לזמן מגיעה ההמלצה הקבועה של משרד הבריאות – מהרו וחסנו את הילדים/קשישים/נשים/ומי שיכול. כלומר, לרוץ ולהתחסן מפני הצרה העונתית שנחתה עלינו, בדומה לאזהרות הקבועות של משרד החוץ לא לרדת לסיני, לא לנסוע למדינות ללא שגרירות ישראלית חסונה, ובכלל עדיף לשבת בבית, להיזהר ולהישמר.

 

אתמול (ה') שוב התעוררה המצוקה: במי הביוב של גוש דן התגלו נגיפי פוליו. ובארץ כמו שלנו, בה היכתה בעבר מחלת הפוליו, לא צריך לחכות זמן רב. שעות ספורות לאחר התגלית, באה גם ההמלצה הקבועה: מהרו והתחסנו. כלומר, אלה שלא שעו להמלצות בגיל הינקות/ילדות/נערות/בגרות, וטרם התחסנו בנגיפים מוחלשים. ויש כאלה.

 

"החיסון לא מעניק חסינות. ואני מכה על חטא והמצפון מציק לי לא על שאיני מחסן את ילדיי, אלא שלא למדתי קודם לכן ולא מנעתי מהם את החיסונים הקודמים", אומר מור סגמון, בן 38, אב לשלושה ילדים, תושב בת חפר ועובד בחברת תוכנה, שהפסיק לפני שנתיים וחצי לחסן את ילדיו. 

 

"משרד הבריאות", ממשיך סגמון, "טוען שהממצאים האחרונים מקורם בשיירים של נגיף מוחלש, בו חוסנו מספר תושבים בגוש דן, שמסיבות לא ברורות, עבר מוטציות בגופם, המשיך להתרבות ולעבור בצואה. משפט זה מצביע על ואקום מדעי שלא מספק תשובות והסברים איך פועלים תרכיבים וחיסונים בגוף האדם. אנחנו לא ידועים איך זה עובד. ההנחה שהחיסון מגן עלינו מפני מחלה היא הנחה שלא הוכחה: מי אמר שלא חלינו בפוליו בגלל שחוסנו נגד פוליו? למשרד הבריאות אין בעצם מושג מה קורה עם הנגיפים בגוף האדם. השאלה העקרונית – אם אין לכם מושג מה הם עושים בגוף, למה להזריק?

 

"רוב האנשים חושבים שהילדים יהיו בריאים יותר, וזה לא נכון. רוב ההורים לא מודעים לכל תופעות הלוואי של החיסון", מזהירה ליסה טרודלר, אם לשלושה ילדים. חיסונים יכולים לגרום לאסתמה, סוכרת נעורים, סרטן, טרשת נפוצה. המכנה משותף למחלות הללו הוא שכולן מחלות אוטו-אימונית, בהן המערכת החיסונית תוקפת את הגוף. כלומר, אנחנו מנסים לחזק את המערכת החיסונית שתגן על הגוף ובעצם מפעילים אותה כנגדו".


לא כולם ממהרים לחסן (צילום: Liquidlibrary)

 

טרודלר, מטפלת הוליסטית, היא דוברת ארגון "חסון", שקם במטרה לספק מידע על חיסונים, מידע שלדברי חבריו לא תמיד נגיש לציבור. שני ילדיה הראשונים קיבלו חלק מהחיסונים, בתה הצעירה כבר לא מחוסנת כלל. "קראתי בנושא והגעתי למסקנה שאני לא משוכנעת שהחיסונים יעילים, בטוחים, לא מזיקים, ואפילו לנדמה לי מזיקים יותר מאשר מועילים ואולי יש לי יותר מה לפחד מהחיסונים מאשר מהמחלות".

 

"אם אנשים פועלים מתוך רגש, הם רצים לחסן את הילדים", אומר מור סגמון, "אבל הורים אחראים לא צריכים לקבל החלטות משמעותיות וחשובות רק מתוך רגש. בהחלטות עקרוניות הנוגעות לבריאות הילדים הורים צריכים לקבל דעה דרך מידע שמסייע לגבש עמדה. כשאתה אדם מהישוב ובא רופא עם סטטוקופ תלוי על צווארו ואומר נו-נו-נו, לך לחסן, קשה לגבש עמדה. זה מפחיד. גדלנו על האמונה העיוורת שמה שהרופא אומר הוא קדוש, וכשאנחנו שומעים ולו רמז שנוגד את אמונתנו, אנחנו מיד טורקים את הדלת כי הרופא אומר ומשרד הבריאות אומר, ומה פתאום.  

 

- ובכל זאת, משרד הבריאות קורא לחסן.

 

"לגבי ההמלצה האחרונה של משרד הבריאות: אין לחסן כנגד הפוליו. נקודה. רוב התפרצויות הפוליו ב-30 השנים האחרונות נוצרו כתוצאה מחיסוני הפוליו, ואת זה אמר אחד ממפתחי החיסון. ג'ונה סאלק הגדול, מפתח החיסון הראשון לפוליו וחתן פרס נובל, העיד בפני ועדה פרלמנטרית ב-1976 שהחיסון החי (אוראלי), היחיד בשימוש מאז שנות ה-60, היה הגורם הראשי אם לא היחידי, לכל מקרי הפוליו שדווחו מאז 1961. בשנה שלאחר מכן (4.4.1977) הצהיר במגזין science: 'החיסון בווירוס חי כנגד פוליו היה הגורם העיקרי למקרי שיתוק הפוליו בארצות הברית מאז 1972. על מנת למנוע הישנות מקרים כאלה, יש להפסיק את השימוש בחיסון הפוליו החי'".  

 

גם חנן כהן, בן 43 המתגורר במושב יפית שליד רחובות, לא מזדרז לחסן את הילדיו. "משרד הבריאות מוסר שמקור הזיהום הוא בחיסון שנתנו דרך הפה. כלומר, מבקשים מהורים לחסן את הילדים נגד מחלה שקיבלו מהחיסון עצמו. מי שיקרא, יראה שנגיף הפוליו המקורי לא גרם לשיתוק ילדים. זה נגיף שקיים מיליוני שנים והחדרת חיסונים אחרים לגוף גרמו לו להפוך למוטציה, בגלל אינטראקציה עם חומרים אחרים, השד יודע מה מכניסים לגוף. ועד היום, בקרב 93 אחוז מאלה שחוטפים פוליו, הסימפטומים הם חום, התקררות, אבל בטח לא שיתוק ילדים. ישנו מיעוט שסופג שיתוק, כמו אמא שלי, שקיבלה אותו בגיל 21 ומשותקת בכל גופה".

 

נו, ובעקבות מה שקרה לאמא שלך אתה לא מפחד עוד יותר?

"אני רואה את החיסונים במבט כללי ובודק אם הם משפיעים. לדעתי, הנזקים עולים לאין שיעור".

 

"אני שלמה לגמרי עם עצמי", אומרת ליסה טודלר, "לא נתתי חיסון לילדיי ולא לקחתי לעצמי ולילדיי חיסון כשאני בריאה. אני כן שומרת על הבריאות, עורכת בדיקות ואם אני צריכה אני גם לוקחת אנטיביוטיקה, אבל בזכות הגישה הזהירה הבן הגדול שלי, שהוא בן 16, קיבל עד כה רק פעם אחת אנטיביוטיקה.

 

"העובדה שיש חיסון זה לא ראייה שהמחלה עצמה מסוכנת. כשהייתי ילדה אף אחד לא פחד ממחלות, אבל היום, מאז שיש כל כך הרבה חיסונים, כולם פוחדים".

 

  • אז מה אתם אומרים? לחסן או לא? אם אתם בעד חיסונים בכל מחיר, הוסיפו תגובה "בעד". אם אתם מתנגדים למתן חיסונים, הוסיפו תגובת "נגד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אז לקחת או לא לקחת?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים