שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

10 סיבות למה הדיאטה בשנה שעברה לא הצליחה

החלטתם שהשנה מתחילים דיאטה? קבלו עשרה טיפים שיעזרו לכם להבין למה הדיאטה של השנה הקודמת לא הצליחה. וגם - מה לעשות כדי להגיע השנה למשקל הרצוי, לשמור עליו ולהימנע מתסריט חוזר של כישלון ואכזבה

שנה חדשה, זמן מתאים להתחדשות, שאיפות וציפיות בכל התחומים. שנה חדשה, וכמו בתחילת השנה הקודמת או שנים קודמות לה, גם השנה מעל מחצית מאיתנו יחליטו לפצוח בדיאטה ואולי הפעם, להצליח לרדת במשקל ובעיקר - לשמור על התוצאות.

 

אך גם בשנה זו, כמו בשנים קודמות, רובם המוחלט של המחליטים - וזה כבר נתון סטטיסטי - יתייאש ויפסיק את הדיאטה בתוך פחות מחודש, וירשום לעצמו עוד אכזבה עצמית של כוח ההתמדה או הרצון. כדי למנוע מכם מצב זה, החלטתי לרכז את עשרת המוקשים השכיחים ביותר בגרימת כישלון הדיאטה ומה כדאי לעשות כדי להתמודד עימם.

 

1. כל אחד והדיאטה שלו

קיבלתם המלצות למרשם "בטוח" לדיאטה, אך עליכם הוא לא משפיע? החברים הצליחו לרדת במשקל, הוכחה ברורה שהדיאטה מוצלחת, אך אתם לא "מתחברים" אליה ומאשימים את המוטיבציה הלקויה שלכם או חוסר כוח רצון.

 

  • מה עושים? חשוב להבין שדיאטה יש להתאים באופן אישי, על פי אורח החיים ומתוך שיקולים אישיים של השפעת מרכיבי המזון השונים על הרעב, התיאבון והמורל. לכל אחד יש מערכת העדפות אישיות ולכן צריך סבלנות ואולי גם עזרה מקצועית באיתור הדיאטה שהמתאימה לכם ביותר שתספק את האיזון המתאים ותהווה תזונה יציבה כאורח חיים.

 

2. מצ'עמם

תפריט הדיאטה משעמם ומדכא. וגם: ארוחות שהשביעו בתחילת הדיאטה אינן מספקות יותר. רוב האנשים מעדיפים להיצמד לתפריט קבוע משיקולים של נוחות וביטחון. תפריט אחיד ומשעמם יביא בסופו של דבר לחוסר סיפוק ושובע ומכאן לאי התמדה בדיאטה.

 

  • מה עושים? הדיאטה היא אורח חיים ולא מצב זמני. חייבים להקפיד על תפריט מגוון עימו תוכלו להתמיד. אין טעם להעניש את "הנפש" בחוסר גיוון בגלל שהחלטתם לעשות דיאטה. כאשר הגוף מקבל באופן קבוע ארוחה מסוימת, הוא מתרגל אליה ומעכל אותה בקלות יותר. הוא "משתעמם" מהארוחה ולכן היא אינה מספקת כבעבר, למרות שטעמה יכול עדיין להישאר ערב לחך.

 

3. טעימות לנפש

המארחים מפנקים אתכם עם עוגת חלומות. אירוח, לעיתים קרובות, מהווה גורם מאיים לדיאטה: גם אם הצלחתם לשרוד את העוגה, עדין קיימת הסתברות די סבירה לצורך ב"פיצוי" עצמי על הויתור. "פיצוי" זה יכול להגיע כבר עם חזרתם הביתה או לאחר כמה ימים בצורה של זלילה אחרת שתהרוס את הדיאטה.

 

  • מה עושים? לימדו להסתפק בטעימות כאשר מדובר במזון חורג מהתפריט, שכובש את נפשכם. מנה קטנה תספק את הטעם, את הנפש, תבטיח יציבות של הדיאטה ולא תפגע בכבוד המארחים. כל תוספת הינה בעלת תרומה שולית פוחתת בכל אחד מהמרכיבים לעיל. אנשים רבים נוטים להתרחק ממאכלים אהובים בתקופת הדיאטה, אך גישה זו יכולה דווקא לגרום לכמיהה שתביא לבסוף לשבירת הדיאטה.

 

4. באמת רעבים?

אוכלים, ולא תמיד מתוך רעב. תופעה שכיחה: מרגישים צורך לאכול ומועד הארוחה המתוכנן עדיין רחוק. ניסיתם לדחות את התיאבון הלא מוסבר עם מזון דיאטטי (כדי להימנע מחריגות בתפריט) ולבסוף אכלתם יתר על המידה עד לסיפוקו של התיאבון.

 

  • מה עושים? לפני שאתם נאבקים עם התיאבון, אתרו את מקורו: רעב? צמא? צורך במתוק? שעמום? ואז ספקו את הצורך: מצב של צמא יכול לפעמים לתעתע דרך תחושת רעב מדומה ולכן רצוי קודם לשתות. רעב יש להשקיט על ידי חטיף המורכב מפחמימות מלאות עם חלבון או שומן בריא (כמו פרי עם שקדים, למשל). אם זה צורך במתוק, אכלו מתוק. שום דבר אחר לא יספק את צרכיכם. אם התיאבון הוא תוצר של שעמום, וותרו על החטיף: החטיף יחוסל תוך דקה, ותחזרו להיות משועממים עם קלוריות מיותרות.

 

5. אוכל נגד דיכאון

סערת רגשות הובילה אתכם ישר אל קירבו של המקרר. המחשבות נעות סביב הנושא המטריד, וה"פה" מספק מרגוע זמני בצורת פחמימות מתוקות וזמינות. מאחר והמניע לאכילה הוא מצב הרוח, היא לא תיפסק עד לפתרון הבעיה (או עד לתחושת מלאות לא נוחה או דחייה מהאוכל). אז נאלצים להתמודד גם עם הסערה המקורית וגם עם הרס הדיאטה.

 

  • מה עושים? זכרו שמדובר בהרגל ולא בצורך, והרגל ניתן לשנות. זה לוקח זמן אך שווה את המאמץ. הכינו לעצמכם רשימה של טקטיקות להתמודד עם לחצים ומטרד: קריאת ספר, שמיעת מוסיקה, הליכה בחוץ, קניות או כל תחביב אחר.


 

6. "מתים" מרעב

הגעתם לארוחה רעבים מדי ומצאתם את עצמכם מחסלים ארוחה כפולה ומכופלת. בטווח 20 דקות הנדרש לגוף להגיע מתחושת רעב לשובע, בו עדין לא מרגישים שבעים, נוטים לאכול כמות מזון העולה למכביר על הצורך האמיתי, דבר שמביא לעליה במשקל.

 

  • מה עושים? אם מגיעים למצב של רעב מוגבר אין להתחיל במאכלים הכבדים. יש לאכול תפוח או סלט ולנסות לדחות את מועד הארוחה לפחות ברבע שעה, כדי להימנע מהשפעת תחושת הרעב על בקרת הכמויות בארוחה.

 

7. בטוח שעדיף דיאטטי?

מלכודת סמויה של תחליפים דלי קלוריות. דרך טובה לצמצם קלוריות היא להמיר את המאכלים בגירסה דלת קלוריות: לחם קל, עוגת לייט או גלידה דיאט. מוצרים אלו יכולים לעיתים להוות מלכודת לאכילת יתר הן בגלל שאינם מספקים או טעימים כמו המוצר המקורי והן בגלל שתווית ה"דיאט" נותנת מעין לגיטימציה בלתי רשמית להפרזה.

 

  • מה עושים? מוצר דיאטטי הוא תחליף טוב רק כאשר הוא מספק אתכם באותה כמות אותה סיפק המוצר המקורי. אין טעם באכילת שתי פרוסות לחם קל, כאשר פרוסה אחת של לחם מלא נותנת תחושת סיפוק רבה יותר.

 

8. לא מרזים יותר

קצב הירידה במשקל מואט עד למצב בו המשקל כבר "לא זז", למרות שהינכם ממשיכים עם אותו התפריט. בתחילת הדיאטה ירדתם 2 קילו בשבוע ועם הזמן הקצב הולך ומואט עד שמופסק לחלוטין. לשלב הזה, הנקרא 'פלאטו', מגיע כל מי שעושה דיאטה. זה יכול להמשך כמה ימים, שבועות או חודשים כפונקציה של גיל וכמות הדיאטה שנעשו. שלב זה גורף לא מעט שבירות של הדיאטה, הנובעות מייאוש וחוסר הכרה של המצב.

 

  • מה עושים? האטה בקצב הירידה נובעת מכך שהירידה הרלוונטית במשקל היא של תאי השומן בלבד, והם מצטמצמים בקצב של חצי קילו עד קילו בשבוע. קצב הירידה הראשוני במשקל נובע משינויים בהרכבי הנוזלים בגוף. הסיבה לשלב הפלאטו נעוצה במנגנון ההישרדות של הגוף. קצב חילוף החומרים מואט כי הגוף מאבד משקל וצריך לשמור עליו מפני פירוק רקמות ומוות מרעב. יש להתמיד בדיאטה בסבלנות על מנת לעבור שלב זה.


 

9. אוכלים פחות מדי

צמצום יתר של הקלוריות תוך כדי "דילוג" על ארוחות. רוב האנשים מעדיפים לראות תוצאות מיידיות של הדיאטה, דבר המוביל לצמצום יתר של קלוריות. דרך מועדפת לצמצם את הקלוריות במהלך היום היא לוותר על אחת הארוחות

(ובעיקר על ארוחת הבוקר). רוב האנשים המדלגים על ארוחות יוצרים רעב מודחק שמביא בסופו של דבר לאכילת יתר.

 

  • מה עושים? חשוב לזכור שצמצום מוגבר של הקלוריות יביא תוצאות, אך לא לטווח ארוך. נהפוך הוא, הירידה במשקל תהיה מורכבת יותר ושריפת הקלוריות תואט. יש לצמצם עד 500 קלוריות (יש לחשב באופן אישי כפונקציה של המטבוליזם) ביום ואין לאכול פחות מ- 1200 קלוריות ליום. בכל מקרה, אל תדלגו על ארוחות, הקטינו אותן.

 

10. מסעדות

אוכלים בחוץ. מסעדות מעדיפות להעמיס על השולחן לחמים, צ'יפס ושאר פחמימות, שכן הם דרך זולה למלא את קיבת הלקוח ולהגביר את הסיפוק (שזה מה שתורמות הפחמימות). זו אחת הסיבות מדוע בקרת מנת האכילה המומלצת מאבדת פרופורציה באכילה בחוץ.

 

  • מה עושים? ראשית, וותרו על תוספות המגיעות חינם. הן אף פעם לא מועילות לדיאטה. בקשו מן המלצר צלחת נוספת והתייחסו לצלחת המוזמנת שלכם כצלחת הגשה ממנה יש לקחת את הכמויות הרצויות, כפי שהינכם מורגלים בבית.


 

ולסיכום, זכרו: כל ההתחלות קשות

כמה שלא נעדן זאת, הדיאטה מהווה מגבלה להרגלים קודמים. לכן השלב הראשוני של הדיאטה הוא השלב הקשה ביותר וה"קוצר" את רוב הפסקות התהליך. יש לתכנן דיאטה בשלבים, לקבוע סדר מדורג של ההגבלות ולבנות תהליך מתון שיאפשר הטמעה קלה של ההרגלים החדשים.

 

  • הכותבת הינה מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. לשאלות ומידע נוסף היכנסו לאתר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה טעיתי? עכשיו אפשר לתקן
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים