שתף קטע נבחר

כל מה שרציתם לדעת על רשת ה-3.75 החדשה של פלאפון

מהי רשת דור ‭3.75‬ שפלאפון מתכוונת לפרוס בקרוב, ומה בינה לבין רשת EVDO הנוכחית ובין דור 3 ודור ‭?3.5‬ וכמובן, מי צריך את זה בכלל?

חברת פלאפון פותחת בימים אלה במהלך נועז מבחינתה - פריסת רשת נוספת לרשת ה-CDMA שהיא מפעילה בטכנולוגיית ‭,HSPA‬ שמוצגת כדור ‭3.75‬ של הסלולר. רשת נוספת? דור ‭?3.75‬ למה צריכה פלאפון, שכבר יש לה דור שלישי, להיכנס להרפתקאה מורכבת ויקרה כל-כך, של פריסת רשת נוספת? ומה ההבדל בין דור ‭,3‬ דור ‭3.5‬ ודור ‭?3.75‬

 

רשת התקשורת המהירה שבה עושה פלאפון שימוש היום פועלת בטכנולוגיה קוריאנית-אמריקאית ‭,EVDO-‬ שהיא התפתחות טבעית לרשת ה-CDMA הוותיקה של החברה, עם קצב תקשורת מהיר: עד ‭2.4‬ מגה-ביט תיאורטיים לשנייה בהורדה מהרשת ‭,(DOWNLOAD)‬ ומצד שני, קצב העלאת מידע ‭(UPLOAD)‬ נמוך, מה שלמשל מונע אפשרות של שיחות וידאו בפלאפון.

 

קצב ההעלאה הוא יותר חשוב ממה שספקי התקשורת לגווניהם מנסים לשדר, אבל לא הוא הסיבה שבגללה מבקשת פלאפון להקים רשת חדשה. אחת הסיבות העיקריות היא נושא ה"נדידה‭."‬ לקוח אורנג' או סלקום יכול לטייל במערב אירופה ובחלקים ניכרים בארה"ב עם הטלפון הנייד האישי שלו בלי להרגיש שמשהו ביכולת התקשורת שלו השתנה (לפחות עד שיגיע החשבון החודשי‭.(‬

 

עם מכשירי ה-CDMA של פלאפון זה הרבה יותר מסובך: מספר המדינות שבהן פועלת טכנולוגיית ה-CDMA קטן יחסית (ארה"ב, קוריאה, הונג קונג, חלקים מסין וכמה מדינות בדרום אמריקה‭.(‬ חוץ ממגבלת הנדידה, עלות המכשירים ברשת גבוהה יותר (התקן, מתברר, הוא קניין פרטי של חברת קוולקום, שדורשת עדיין תגמולים עבור כל מכשיר שהיא משולבת בו‭,(‬ ומורכבות ה"גיור" וההתאמה לרשת הישראלית גדולה יותר. ובכלל, מבחר המכשירים בעולם ה-CDMA קטן יותר ממגוון המכשירים בעולם ה- ‭,GSM‬ שם גם קל הרבה יותר להחליף מכשיר, או להחליף ספק ולהישאר עם אותו מכשיר.

 

הפתרון הנבחר של פלאפון הוא הקמת רשת נוספת, והפעם ממשפחת ה-‭.GSM‬ פלאפון בחרה ברשת ‭,HSPA‬ שעדיין לא הופעלה בישראל. HSPA מורכבת מצירוף של שתי טכנולוגיות: HSDPA ו-‭.HSUPA‬ הראשונה, אגב, מוכרת לנו כ"דור ‭"3.5‬ של אורנג' וסלקום. פלאפון מכנה את הרשת שתקים "דור ‭,"3.75‬ רק רבע לפני הדור הרביעי. עם זאת, למרות היכולות המרשימות של הרשת הזו, שתוכל בשיאה להציע קצב הורדה של ‭14.4‬ מגהביט לשנייה, היא עדיין רחוקה משמעותית ממה שמקובל להגדיר כדור הרביעי - קצבים של 100 מגה- ביט בתנועה, מעבר חלק בין רשתות, וסידורי אבטחה מובנים.

 

הרשת החדשה משלבת תעבורת קול ונתונים על תשתית רדיו אחת (בניגוד לרשתות הקיימות, שחייבו תשתית נפרדת לקול ולנתונים‭.(‬ פלאפון, על פי הודעתה, תמשיך לפתח את שירותי הרשת הנוכחית שלה. "פיתוח" אפשרי כזה הוא שדרוג לא יקר (יחסית) לגרסה המתקדמת יותר של הרשת מבית ‭,A REV ,CDMA‬ שיכול לשפר קצת את קצב ההורדה, אבל חשוב מכך - לספק קצב העלאה סביר.

 

הקצב קובע

עיזבו את בליל המושגים: מה שחשוב הוא הקצב. רשתות תקשורת נמדדות בקצב העברת הנתונים. הנתון המקובל למדידה הוא כמות הביטים (סיביות) בשנייה (להבדיל מנפח דיסקים או כרטיסי זיכרון, שנמדד בבייטים‭.(‬ ככל שהרשת מורכבת יותר, קצב העבודה בפועל הולך ומתרחק מהנתונים האופטימליים.

 

סתם רשת תקשורת מבוססת IP (פרוטוקול האינטרנט) מנסה להעביר חבילות מידע בכל דרך אפשרית: היא צריכה להתגבר על "חבילות" מידע שלא מגיעות ליעדן המקורי, או שנתגלה טעות במידע, כך שהקצב בפועל יורד בדרך ומשמעותית. רשת אלחוטית-סלולרית צריכה להתגבר על בעיות נוספות - רעשים, עומסים, איכות קליטה, פריסת אנטנות, ומעברים מהירים בין תאי תקשורת. וכל זה - תוך התחשבות מקסימלית בצריכת הסוללה של המכשיר הנייד. הקצב האופטימלי במקרה כזה נשאר במעבדה; בפועל הוא נמוך בהרבה.

 

באופן כללי, כל רשתות הדור השלישי מעניקות גישה בפס רחב, ההבדל בין דור 3 ל-‭3.5‬ הוא מהירות התעבורה, אף שזו תלויה במגוון גורמים, כולל פריסת הרשת והיכולת שלה לתמוך במספר גדול של משתמשים. כך שבמקרים רבים, קצב התקשורת בפועל של מכשיר "דור ‭"3.5‬ לא מהיר יותר ממכשיר דור 3 "רגיל" וגם אם קיים הבדל, ברוב היישומים המעשיים של הטלפון הוא לא יבוא לידי ביטוי. למשל, לא תיראו שיפור משמעותי באיכות שיחות הווידיאו.

 

מצד שני, אם יש לכם מכשיר חכם מתקדם, שדורש גישה מרוחקת לכמויות מידע או לאתרי אינטרנט מלאים וכבדים, או אם אתם מחברים את המחשב הנייד לרשת הסלולרית - רוחב הפס יכול לשנות מקצה לקצה את החוויה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהלך נועז של פלאפון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים