שתף קטע נבחר

 

הבנקים מפנים בכל שנה אלף משפחות מדירותיהן

הסיבה: אי עמידה בתשלומי המשכנתא. הממשלה מציעה לבטל את מנהג הבנקים להחתים את נוטלי המשכנתאות על הסכמה מראש לפטור אותם מהשגת דיור חלופי אם יפונו במקרה שיפגרו בפירעון המשכנתא

הבנקים מפנים 700 עד 1,000 משפחות בשנה מדירותיהן בשל אי עמידה בתשלומי המשכנתא – גילה היום (ג') מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, בוועדת חוקה חוק ומשפט, בדיון על תיקון חוק ההוצאה לפועל. הדיון נסב על הצעת הממשלה לבטל את מנהג הבנקים להחתים את נוטלי המשכנתאות על הסכמה מראש לפטור אותם מהשגת דיור חלופי אם יפונו במקרה שיפגרו בפירעון המשכנתא.

 

התיקון המוצע הוא חלק מרפורמה רחבה שמציעה הממשלה בחוק ההוצאה לפועל. החוק החדש מסמיך את רשם ההוצל"פ לחייב את הבנקים לספק

למפונים דיור חלופי בשכירות, לפני הפינוי בפועל. נוטלי משכנתאות שפונו מדירותיהם סיפרו בוועדה כי הבנקים סוחטים מהם את הוויתור על זכותם לדיור כתנאי לקבלת ההלוואה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה), הציע להגביל את מתן הדיור החלופי למשך תקופה מסוימת שיקבע הרשם בהתאם לנסיבות של כל מקרה. "דירת המגורים משמשת עוגן הראוי להגנה מיוחדת בחוק במציאות שבה אזרחי המדינה חיים מבחינות רבות בתחושה של היעדר ביטחון וחוסר ודאות, אבל יש להעניק אותה תוך איזון בין ההגנה על החייב להגנה על האינטרס המסחרי של הבנקים", אמר בן-ששון.

 

מנכ"ל איגוד הבנקים הגיב שאם תוטל על הבנקים חובת סידור הדיור החלופי, הם עלולים לגלגל בעקיפין את עלות השכירות על המשתכנים בכך שיפחיתו אותה מראש מסכום ההלוואה. למשל, אם המשתכן רוכש דירה במחיר של 100 אלף דולר, וחסרים לו 80 אלף דולר עליהם הוא מבקש משכנתא, הבנק עלול לאשר לו הלוואה של 75 אלף דולר (פחות דמי השכירות השנתיים של 5,000 דולר, לפי כ-400 דולר לחודש) מה שיאלץ אותו לגייס את הסכום החסר בדרכים אחרות ויקרות.

 

הוועדה דחתה את ההכרעה בסוגייה זו למועד אחר.

 

מדיניות אנטי-חברתית

הצעת הממשלה לבטל את מנהג הבנקים להחתים את נוטלי המשכנתאות על הסכמה מראש לפטור אותם מהשגת דיור חלופי אם יפונו במקרה שיפגרו בפירעון המשכנתא, מהווה אולי משקל נגד חלקי בלבד לקו הממשלתי לתקציב 2008 שכולל פגיעה קשה בשכבות החלשות. 

 

הצעות האוצר לתקציב כוללות, בין היתר, פגיעה קשה בשכבות החלשות בדחיית

התוספת הרביעית לשכר המינימום, ובהמשך הקיצוץ וההקפאה של כל הקצבאות לזכאי הביטוח הלאומי, הבטחת הכנסה, הנכים ואפילו נרדפי הנאצים. כמו כן כולל התקציב קיצוץ השכר הציבורי (או מצבת כוח האדם) ב-1%. בנוסף נכללים בהצעת התקציב הקשחה בתנאים לקבלת משכנתאות לזכאים, הטלת מס בריאות על עקרות הבית, העלאת מחירי המים בכ-10% והקטנת הקצבה לנכי פוליו.

 

לא קוראים את האותיות הקטנות

כיצד למעשה קורה שבנק מפנה בעל דירה מדירתו? מסתבר שרוב לוקחי המשכנתאות אינם טורחים לקרוא את הסעיפים הקטנים בחוזים האחידים של הבנקים, ושום נוטל משכנתא אינו מביא איתו משפטן לחתימה על החוזה מול פקיד הבנק.

 

כאשר מתחילים הפיגורים, מנתק עצמו הבנק מהלקוח - שעד נטילת המשכנתא זכה לחיזור נמרץ - והטיפול כולו עובר לידי עורכי-הדין של הבנק. אלה מגישים מייד את מלוא המשכנתא לפירעון מיידי - בדיוק כפי שנאמר בחוזה - ומאחר שהחייב אינו יכול לעמוד בתשלום הגדול הזה, דואגים עורכי-הדין לפנותו מהדירה ולהעמידה למכירה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
מפוני משכנתאות. מי ידאג להם?
צילום: זום 77
מומלצים