שתף קטע נבחר
צילום: סידי בנק

המנצחים והמפסידים של השבוע

5 יזמי היי-טק ישראלים הצטרפו השבוע לאלפיון העליון שלנו כאשר מכרו את חברת "ידע" שבבעלותם לענק האינטרנט האמריקאי AOL. סכום העיסקה לא פורסם אבל כל אחד מהיזמים של ידע הפך השבוע למיליונר כבד בדולרים. במפסידים השבוע - צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים, שנאלץ להודות כי הבנק הפסיד כסף רב בהשקעותיו בארה"ב בגלל משבר האשראי. מניית הבנק צנחה ב-10% תוך ימים ספורים והבנק ירד למקום השני, אחרי לאומי, בדירוג הבנקים על פי שוויים


 


 

  1. אביחי ניסנבוים ויניב גולן. האקזיט התורן של השבוע

השבועות האחרונים החזירו אותנו לימי הבועה העליזים של סוף שנות ה-90. כמו אז, גם עתה, לא חולף שבוע מבלי שעוד חברת היי-טק ישראלית נמכרת לחברה זרה, לרוב אמריקאית, בכמה עשרות ולעתים מאות מיליוני דולרים. השבוע היה זה התור של חברת "ידע", שנמכרה לענק האינטרנט האמריקאי, AOL, תמורת סכום שלא פורסם רשמית אך הוערך בעשרות מיליוני דולרים. המרוויחים העיקריים הם מייסדי החברה, אביחי ניסנבוים ויניב גולן (בצילום), יחד עם דניאל ורחובסקי, ערן סנדלר ואושר פרימרמן -  המיליונרים החדשים שהנפיקה לנו תעשיית ההיי-טק הישראלית. הפעם היתה הדרך לאקזיט קצרה ביותר. ידע הוקמה רק בסוף 2005 ועד היום היא פועלת מבית בכפר מל"ל ומעסיקה רק 20 עובדים. החברה פיתחה אלגוריתם שיודע לנתח באופן סמנטי את שאלות הגולשים ולהתאים להן תשובות רלוונטיות. המנוע של ידע יודע לנפק תשובה מיידית לשאלת הגולש אם היא כבר נענתה בעבר, ואם אין תשובה בנמצא, יפנה המנוע אל מומחים שיכולים להשיב על השאלה. הדוגמא שאנשי ידע אוהבים לתת היא שאם בעבר הייתם מחפשים במנועי החיפוש את המושג "פריס הילטון", הייתם מקבלים בליל של תשובות שכולל בעיקר הפניות לפריז, בירת צרפת, ולרשת מלונות הילטון. המנוע של ידע מדלג על התשובות האלה ומביא לכם מייד את מה שכנראה חיפשתם - מידע על הסלבריטאית האמריקאית העשירה, פריס הילטון. 

   


 

 2. יצחק תשובה ונוחי דנקנר. בוני לאס וגאס

טוב, לא בטוח שיצחק תשובה ונוחי דנקנר אכן ראויים להיכלל כבר השבוע בטור המנצחים, 4 שנים לפני השלמתו המתוכננת של הפרויקט השאפתני שלהם בלאס וגאס, אבל פשוט לא יכולנו לוותר על התמונה של השניים בתחפושת של מפקחי בנייה, וחוץ מזה, אין מה לעשות, תשובה ודנקנר קיבלו השבוע את 15 דקות התהילה שלהם בעיר ההימורים, שכבר ראתה הכל. 1.24 מיליארד דולר שילמו שני הטייקונים הישראלים תמורת מלון ניון פרונטיר הישן ב"סטריפ" של לאס וגאס. למעשה לא רכשו השניים את המלון כי אם את השטח שעליו הוא עומד. בהשקעה של עוד 8 מיליארד דולר מתכננים תשובה ודנקנר לבנות על שטח המלון הישן את ה"פלאזה לאס וגאס", הגירסה המפוארת יותר, הגדולה יותר והראוותנית הרבה יותר של מלון פלאזה ניו יורק (אף הוא בבעלות תשובה).  3,500 חדרי מלון ולצידם מגדלי מגורים יוקרתיים, מרכז בידור וקניות ענק וכמובן, איך אפשר בלי, קזינו מפואר. רק כשתסתיים בנייתו של ה"פלאזה", בשנת 2011, ניתן יהיה לקבוע אם ההימור של תשובה ודנקנר היה מוצלח. יש שסבורים כי תשובה ודנקנר עלולים להתרסק על הפרויקט הזה, אם ענף הנדל"ן בארה"ב ייכנס למיתון עמוק, כפי שרבים חוששים שיקרה. אבל בינתיים אפשר לחגוג, ותשובה ודנקנר עשו את זה השבוע בגדול. בלאס וגאס כמו בלאס וגאס. ב-2 וחצי בלילה נסגר כל אזור המלון לתנועה, זיקוקי דינור האירו את שמי לאס וגאס וספרות ענק ריצדו על קיר המלון המיועד להריסה, מסמנות את הספירה לאחור, 10 שניות לפני הפיצוץ. שני הישראלים שלנו, חובשי הקסדות האדומות, לחצו ביחד על כפתור ההפעלה ו-500  ק"ג של חומר נפץ מוטטו את המלון. תחנות הטלוויזיה של לאס וגאס שידרו את האירוע בשידור חי, והקליפ המרהיב של קריסת המלון שודר למחרת בכל הרשתות הגדולות בארה"ב. תשובה ודנקנר מיצו את הרגע עד תום. עכשיו רק נותר לדמיין כיצד ייראו אירועי הפתיחה של ה"פלאזה לאס וגאס" ב-2011, אם הם אכן יגיעו לקו הסיום.

 


 

3. מיקי בר חיים. קבלת פנים חמה בגזית-גלוב

עוד מנהל הצטרף השבוע למועדון המיליונרים של האלפיון העליון בישראל. זהו מיקי בר חיים, עד לפני שבוע מנהל המחלקה המסחרית בבנק לאומי, שהתפטר כדי לעבור לתפקיד מנכ"ל חברת הנדל"ן גזית-גלוב של חיים כצמן. כצמן ידוע בשוק ההון בישראל כמי שלא התבייש למשוך לעצמו (ולמנכ"ל הקודם שלו, דורי סגל, שיהיה מעתה סגן היו"ר) שכר עתק ואופציות במיליונים, ותמיד היה בין עשרת מקבלי השכר הגבוה ביותר בארץ. השבוע התפרסמו תנאי שכרו של בר חיים והתברר כי גם הוא ייהנה מהתנהלות השפע של כצמן. בר חיים יקבל בגזית שכר חודשי של 140 אלף שקל למשך 4 שנים, ובונוס שנתי של 0.75% מהרווח הנקי של החברה. גזית-גלוב סיימה את המחצית הראשונה של השנה ברווח נקי של 603 מיליון שקל, מה שהיה מעניק לבר חיים (בהנחה שרמת הרווח הזו תתקיים גם במחצית השנה השנייה), בונוס שנתי של 9 מיליון שקל, ובסך הכל עלות שכר שנתית של 10.7 מיליון שקל - בדיוק פי 3 ממה שהשתכרה ב-2006 הבוסית הקודמת של בר חיים - גליה מאור, מנכ"ל בנק לאומי. וזה עוד לא הכל. בנוסף לשכר יקבל בר חיים מגזית גלוב גם 20 אלף מניות של גזית-גלוב, ואופציות לעוד 800 אלף מניות. המניות ניתנות לבר חיים בחינם, ויש בכך "מתנה" של 1.1 מיליון שקל. 800 אלף האופציות מגלמות רווח נוסף (כן, כן, על הנייר) של יותר מ-12 מיליון שקל. בר חיים עשה את עיסקת חייו. עכשיו הוא רק צריך להוכיח לכצמן שהוא שווה את הכסף הגדול שזה שופך עליו.

 


 


 

1. צבי זיו, כבר לא הכי גדול

שבוע קשה עבר על צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים. זה התחיל כבר לפני שבועיים בעצם, כאשר המשנה למנכ"ל, ציון קינן, מונה לתפקיד ראש החטיבה העסקית בבנק. זיו יכול היה לקרוא בתקשורת כי במינויו של קינן סימן אותו יו"ר הבנק, דני דנקנר, כיורשו של המנכ"ל, שנה וחצי לפני שזה מסיים את חוזהו, ועוד לפני שסוכם שהוא אכן יסיים את תפקידו וכהונתו לא תוארך. אבל זה היה רק ה"סיפתח" לאירועים הסוערים באמת של השבוע האחרון. ביום חמישי שעבר הודיע הבנק כי ימחוק מהונו העצמי 120 מיליון דולר בגלל משבר האשראי הפוקד את ארה"ב. משבר האשראי שהחל בשוק המשכנתאות בארה"ב פרץ כבר בקיץ. בנק הפועלים כבר מחק ברבעון הקודם 35 מיליון דולר, ונתן אז להבין שבזה מסתיימת מבחינתו הפרשה. כעת התברר שהבנק מסובך במשבר הזה הרבה יותר ממה שדיווח תחילה. המשקיעים, כצפוי, זרקו את המנייה וזו איבדה 10% מערכה בתוך 4 ימים. הבנק איבד מערכו כ-2.8 מיליארד שקל, ולראשונה מזה שנים ארוכות עבר בנק לאומי את הפועלים בשווי השוק שלו, ושב להיות הבנק הגדול במדינה, לפחות על פי שווי שני הבנקים בבורסה. צחוק הגורל הוא שאחרי כל המכות שניחתו על הבנק בשבוע החולף, יציג ביום רביעי הקרוב, המנכ"ל צבי זיו, את דו"חות הבנק לרבעון השלישי וכבר עתה ברור כי יהיו אלה דו"חות מצויינים שיצביעו על רווח ענק. איך זה קורה? מתברר כי עליית המדד החריגה שנרשמה בארץ ברבעון השלישי שיחקה לטובת הבנק, הרבה יותר מההפסדים שנגרמו לו בגלל משבר האשראי בארה"ב.  

 


 

2. ירון צואלה, קומברס מתרוקנת מישראלים

השבוע הודיע מנכ"ל קבוצת קומברס, אנדרי דהן, כי ירון צואלה, מנכ"ל החברה הבת קומברס אינק. יסיים בסוף השנה את תפקידו. צואלה נכנס לתפקידו רק באפריל השנה והוא מסיים את תפקידו לא בגלל שנכשל אלא משום שקומברס, שהיתה עד לא מכבר אחת היצואניות הגדולות ביותר של ישראל, מפסיקה למעשה להיות חברה ישראלית. עם פיטוריו של צואלה משלים למעשה דהן את הפיכת קומברס לחברה אמריקאית לכל דבר. מאז נכנס לתפקידו (גם הוא באפריל השנה), פיטר דהן, בעצמו ישראלי לשעבר המתגורר שנים ארוכות בארה"ב, את כל ההנהלה הישראלית של קומברס והחליף אותה במנהלים אמריקאים. כך עזבו תוך חצי שנה המנכ"ל הקודם, זאבי ברגמן, סמנכ"ל משאבי אנוש רחל עופר, מנהל השיווק בני איינהורן נדחק הצידה, סגן הנשיא הבכיר שלמה וייץ יסיים אף הוא את תפקידו בסוף השנה, אילן טל שהיה ראש מטה המנכ"ל פוטר יחד עם ברגמן, וכעת עוזב גם המחליף של ברגמן, ירון צואלה. כל אלה, יחד עם 360 עובדים ישראלים שפוטרו בחודשי הקיץ, רוקנו למעשה את קומברס מהזהות הישראלית שלה. דהן הוציא את הרוח הישראלית מקומברס ומילא אותה מחדש במנהלים  אמריקאים. ליבנו עם צואלה, שהגיע לפיסגה ונאלץ לנטוש אותה כבר אחרי חודשים ספורים, אבל לא פחות מזה חבל על קומברס, שהיתה מחלוצי תעשיית ההיי-טק הישראלית, גידלה דור של מנהלי היי-טק מוכשרים ביותר, העשירה את קופת המדינה במטבע חוץ וכעת היא  הולכת  ונמוגה לנגד עינינו.

 


 

2. מייקל ג'ורדן. גירושים יקרים (מאד)

כל דבר (כמעט) שמייקל ג'ורדן עושה הוא עושה בגדול. גם כאשר הוא מתגרש. השבוע נחתם הסכם הגירושין של מייקל ג'ורדן מאשתו חואניטה, הסכם בו הסכים ג'ורדן לתת לאשתו 168 מיליון דולר מהנכסים המשותפים של השניים - מה שהפך את הגירושים של בני הזוג ג'ורדן ליקרים ביותר בהיסטוריה. 17 שנים היתה חואניטה נשואה לאגדת הכדורסל וכל שנה שלה איתו עלתה לג'ורדן כ-10 מיליון דולר. ג'ורדן עזב את הבית כבר בדצמבר אשתקד, אך אז סירב לחתום על הסכם הגירושים שתבעה חואניטה, למרות שהוא היה חתום על הסכם ממון שהבטיח לה מחצית מהונו. עיתוני ארה"ב ידעו לספר השבוע כי אשתקד הסכימה חואניטה לחתום על הסכם שהיה מבטיח לה כ-40 מיליון דולר פחות, אך ג'ורדן כאמור סירב וכעת הוא משלם הרבה יותר, אם כי עדיין רק כשליש ולא מחצית מהונו, המוערך בכ-450 מיליון דולר. אגב, בחישוב הפיצוי לפי מספר שנות הנישואים של המתגרשים מי שמחזיקה בשיא היא הת'ר מיילס, גרושתו של פול מקרתני מהביטלס, שקיבלה 80 מיליון דולר עבור 4 שנות נישואים - 20 מיליון דולר לשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייקל ג'ורדן וגרושתו חואניטה. גירושים במחיר של 168 מיליון דולר
צילום: רויטרס
מומלצים