שתף קטע נבחר

גלאון: על הכנסת לסכל הצעת חוק "האח הגדול"

מליאת הכנסת אמורה להצביע בקרוב על הצעת החוק שאמורה להקנות למשטרה יכולות להילחם בפשיעה בזכות גישה לנתוני תקשורת ואינטרנט. במכתב לראשי הסיעות כתבה יו"ר סיעת מרצ: חובתנו לעמוד איתן על משמר זכויות האדם. ח"כ יצחק לוי, התומך בחוק: הפגיעה בפרטיות דומה לזו שנעשית בצווי חיפוש רגילים

מתרחבת ההתנגדות בכנסת לחוק "האח הגדול": יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, שיגרה אמש (יום ה') מכתב לכל יושבי ראש הסיעות בכנסת בו היא קוראת להם להוביל התנגדות להצעת החוק. ההצעה, שצפויה להגיע בקרוב לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת - ובכך למעשה לאשרה סופית - מעוררת סערה בקרב מספר גורמים בכנסת שרואים בחוק פגיעה קשה בזכויות האדם.

 

 

הצעת החוק בשמה המקורי "חוק נתוני תקשורת" אמורה להקנות למשטרה יכולות להילחם בפשיעה ביתר יעילות, על-ידי קבלת נתונים טכניים של תקשורת טלפוניה ואינטרנט - כגון יעדי שיחות, מספרי ברזל של מכשירים, נתוני איכון וכן גם כתובות IP. אלא שלצד זאת, טוענים מספר גורמים, עלול החוק להביא לפגיעה קשה בפרטיות אזרחי מדינת ישראל.

 

במכתב ששלחה אמש לכל יושבי ראש הסיעות בכנסת כתבה גלאון: "אני פונה אליכם בבקשה

לקיים דיון בסיעתכם על חוק 'האח הגדול', שאושר השבוע להכנה לקריאה שנייה ושלישית. זאת, על מנת לגייס את מרבית חברי-הכנסת ולהתנגד לחוק שיאפשר למשטרה להחזיק בידיה את מאגר הנתונים הגדול ביותר במערב, שיאפשר לה גישה וקבלת נתוני תקשורת של כל חברות הטלפון הקווי והנייד בישראל, ויפגע בכך בחוק יסוד 'כבוד האדם וחירותו', שקובע שפרטיות, 'סוד שיחו של אדם' היא חלק מכבוד האדם".

 

"אם לא נסכל את ההצעה", כתבה, "נביא להקמת מאגר מידע, שיאפשר למשטרה סמכות גורפת לקבלת נתוני תקשורת, ומידע רב גם על אנשים שאין להם כל קשר לעבריינות, ושאינם חשודים בדבר".

 

גלאון מוסיפה וכותבת: "אם נצביע בעד ההצעה שאושרה בוועדת-החוקה, אנחנו נותנים יד לכך, שנציג של אחד מגורמי האכיפה יוכל לפנות לבית-המשפט, שיורה על הוצאת צו שיאפשר קבלת נתונים מתוך מאגר המידע, ובמקרים דחופים גם לקצין משטרה לקבל נתונים ללא צו של בית-המשפט".

 

יו"ר מרצ מזהירה כי אם יאושר החוק, "חברות התקשורת יעבירו מידע אישי על אנשים, שמות, כתובות, דואר אלקטרוני, רישומי שיחות, ציון מקומו של אדם על-פי הטלפון הנייד שלו ועוד".

 

התומכים בחוק: הפגיעה בפרטיות - מאוזנת

ח"כ יצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל), שתמך בהצעת החוק בוועדת החוקה, אמר בתגובה לדברים כי "החוק לא שונה במהותו מחוק האזנות סתר, או מחוק חיפוש בכליו או בדירתו של אדם".

 

לדברי לוי, הטכנולוגיה מתקדמת ועולם הפשע משתמש בה. "אי אפשר שהמשטרה

לא תשתמש באותו דבר. אי אפשר שהמשטרה תסע ברכב מודל 70 כשהפושע נוהג ברכב מודל 2007" אמר לוי וציין כי יש פגיעה מסוימת בזכויות אדם בחוק הזה, אך פגיעה דומה לזו מושגת גם כאשר ניתן צו חיפוש בביתו של אדם.

 

ח"כ לוי מסכים כי יש להציב בחוק כמה הגבלות לשימוש בכלי זה. "צריך להבטיח שזה לא יהיה מעבר למידה הנדרשת ולכן יש שלל הגבלות וחגורות ביטחון על החוק, בין היתר פיקוח של הכנסת על ביצוע החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלאון. "מאגר המידע הגדול במערב"
צילום: חיים צח
לוי. פגיעה מאוזנת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים