שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

רה"מ באנאפוליס: מציאות 67' תשתנה מהותית

ראש הממשלה אמר בנאומו לפני באי הוועידה כי ישראל מוכנה "לפשרה כואבת, רווית סיכונים", כדי להגשים את השאיפה לשלום. למדינות ערב אמר: "איננו יכולים להמשיך עד בלי די לראות כיצד אתם עומדים מנגד וצופים בעגלת השלום החולפת". הוא הזכיר את הטרור ממנו סובלת ישראל, אך אמר לאבו מאזן: "אני מכיר בכך שגם בני עמך סבלו שנים רבות ויש שממשיכים לסבול"

"אין לי ספק כי המציאות שנוצרה באזורנו בשנת 1967 תשתנה באופן משמעותי מאוד". כך אמר הערב (יום ג') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנאומו לפני נציגי יותר מ-40 המדינות, בהן סעודיה וסוריה, שבאו לאנאפוליס בניסיון להתניע מחדש את תהליך השלום בין ישראל לבין הפלסטינים.

 

טרם נאומי המנהיגים הקריא הנשיא בוש את ההצהרה המשותפת שהתקבלה בפגישה עם אולמרט ואבו-מאזן. ההצהרה  קבעה מסגרת זמן כללית - לפיה ישנה שאיפה להגיע להסכם עד סוף שנת 2008, וכן קבעה שנציגי הצדדים ייפגשו מדי שבועיים לצורך משא ומתן.

 

 

אולמרט פתח את נאומו דווקא בסיבות מדוע לא להגיע לוועידה. "היו לי הרבה סיבות טובות למה לא להגיע למפגש. הזיכרון מכישלון הניסיונות בעבר הרחוק והקרוב מעיק עלינו מאוד. הטרור הנורא של גורמי טרור פלסטינים פגע באלפי אזרחים ישראלים, הרס משפחות והניסיון לשבש את אורחות החיים של אזרחי ישראל". 

 

 

למרות זאת, אמר אולמרט, "אנחנו רוצים שלום. אנחנו תובעים את הפסקת הטרור, ההסתה והשנאה. אנחנו מוכנים לפשרה כואבת, רווית סיכונים כדי להגשים מאוויים אלה".

 

"מכיר בסבלם של הפלסטינים"

"באתי לכאן היום לא כדי לעשות חשבון היסטורי בינינו לביניכם, מה גרם לעימות ולשנאה, מה מנע במשך שנים רבות פיתרון של פשרה ושלום. אני רוצה לומר מעומק הלב כי אני יודע ומכיר בכך שלצד הסבל הבלתי פוסק שרבים בישראל התנסו בו, בגלל ההיסטוריה, בגלל המלחמות הטרור והשנאה כלפיהם, סבל שמלווה את חיינו בארץ שלנו מאז ומעולם, גם בני עמך סבלו שנים רבות ויש שעדיין ממשיכים לסבול.

 

"פלסטינים רבים חיים עשרות שנים במחנות, מנותקים מההוויה שהם צמחו בה ומתבוססים בעוני, הזנחה, בדידות, מרירות ורגשי עלבון עמוקים שלא נותנים להם מנוח. אני יודע שהכאב והעלבון האלה הם מהיסודות העמוקים ביותר שמהם צמחו אתוסים של שנאה כלפינו. איננו אדישים לסבל הזה, איננו מנוכרים לטרגדיות שאתם חוויתם.

 

"אני מאמין כי במהלך המו"מ בינינו נמצא את הדרך הנכונה כחלק ממאמץ בינלאומי שאנחנו ניטול בו חלק לסייע לפלסטינים אלה למצוא מסגרת נכונה לעתידם במדינה הפלסטינית שתקום, בשטחים שעליהם יוסכם בינינו", אמר ראש הממשלה.

 

"נעסוק בנושאים שנמנענו מהם עד כה"

אולמרט התייחס למשא ומתן העתידי, ואמר כי הוא לא יתקיים באנאפוליס, אלא "בבית שלנו ושלכם". לדבריו, "הוא יהיה דו צדדי, ישיר ובלתי פוסק במאמץ להשלימו במהלך שנת 2008. הוא יעסוק בכל הנושאים שעד עתה נמנענו מלעסוק בהם, נעשה זאת באופן ישיר, גלוי ואמיץ. לא נתחמק משום נושא, נעסוק בכל בעיות הליבה. אין לי ספק כי המציאות שנוצרה באזורנו בשנת 1967 תשתנה באופן משמעותי מאוד. זה יהיה קשה כשאול לרבים מאיתנו, אך זה בלתי נמנע. אני יודע זאת ורבים מבני עמי יודעים זאת, אנו מוכנים לכך".


אולמרט בוש ואבו מאזן מנופפים לשלום באנאפוליס (צילום: AP)

 

"בסיום המו"מ אני מאמין שנוכל להגיע להסכם שיגשים את חזון הנשיא בוש - שתי מדינות לשני עמים, מדינה פלסטינית שוחרת שלום בת קיימא חזקה דמוקרטית נטולת טרור לבני העם הפלסטיני, מדינת ישראל יהודית ודמקורטית החיה בביטחון, פטורה מאיומי טרור, ביתו הלאומי של העם היהודי. ברור שיישומו של הסכם יהיה אפשר רק לאחר מימוש כל התחייבויות מפת הדרכים", אמר אולמרט.

 

עלו על עגלת השלום

"באתי להושיט בשם עם ישראל ומדינת ישראל לעם הפלסטיני ולשכנותינו מדינות ערב יד של שלום, יד של תחילת פיוס היסטורי בינינו לביניכם הפלסטינים ומדינות ערב כולן", אמר ראש הממשלה. הוא קרא למדינות ערב לכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל. "איננו יכולים להמשיך עד בלי די, לראות כיצד אתם עומדים מנגד וצופים בעגלת השלום החולפת. הגיעה העת להפסיק את החרם, הניכור וההתעלמות ממדינת ישראל. זה לא מועיל לכם, זה פוגע בנו", אמר.

 

אולמרט אמר כי ישראל מכירה ביוזמת השלום הערבית שנולדה בריאד. "אין לי ספק שנשוב להתייחס אליה במהלך המו"מ שיתקיים בינינו לבין ההנהגה הפלסטינית", אמר.

 

בתדרוך שקיים אתמול אולמרט לעיתונאים ישראלים אמר ראש הממשלה, כי "המאמץ עם הפלסטינים נועד ליצור אפשרות לתקווה ובשום פנים ואופן לא התחייבות מפורשת להסכם להקמת שתי מדינות". לדבריו, הסכם כזה מותנה "בהתחייבות חד משמעית לקיום תנאי מפת הדרכים, ובמרכז הדיונים נושא הביטחון של ישראל".

 

בוש: זמן שלום

קודם לנאום ראש הממשלה נשאו דברים הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש והנשיא הפלסטיני אבו-מאזן. בוש אמר כי הוא "חולק על הקביעה של אלה הסבורים כי אין זה הזמן לרדוף אחר השלום, זה בדיוק הזמן לכך. גם לישראל וגם לפלסטינים מנהיגים שנחושים להשיג שלום... שני הצדדים צריכים לעשות החלטות קשות. שני המנהיגים מודעים לכך שיש כאן הזדמנות היסטורית ואסור לברוח ממנה".

 

עוד אמר בוש בנאומו כי הפלסטינים והישראלים מבינים ששניהם תלויים בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית, דמוקרטית ובת

קיימא. "מדינה כזאת תעניק לפלסטינים סיכוי לחיים של חירות, טעם וכבוד. ולישראלים תעניק משהו שהם מחפשים כבר דורות: לחיות בשלום עם שכניהם", אמר. 

 

גם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, אמר כי הוא רואה בוועידת אנאפוליס הזדמנות לשלום. "הצלחנו לקבל החלטה שדרך השלום היא הדרך הנכונה, הברירה היחידה. הוועידה הזו היא הזדמנות שאסור לפספס", אמר בפתח דבריו.

 

הוא אמר כי פיתרון של שתי מדינות לשני עמים - יסיים את הכיבוש, זאת על בסיס חזרה לגבולות 67' - כולל ירושלים המזרחית והגולן הסורי. "נושא ירושלים הוא עיקרי ומהותי", הדגיש, "אנחנו רוצים שהיא תהיה בירתנו, שיהיו גשרים בינלאומיים פתוחים ושהיא תהיה פתוחה לכל הדתות - כולם יוכלו להגיע למקומות הקדושים ללא הפרעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש ואולמרט. צועדים לקראת השלום?
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים