שתף קטע נבחר

אולמרט: לא מתחייבים להקמת שתי מדינות

ראש הממשלה אמר בשיחה עם כתבים ישראלים בוושינגטון כי הסכם להקמת שתי מדינות מותנה "בהתחייבות חד משמעית לקיום תנאי מפת הדרכים, ובמרכז הדיונים נושא הביטחון של ישראל". לדבריו, "יש הבנה בינלאומית שחמאס לא יכול להיות חלק מהתהליך". על סירוב הסעודים ללחוץ את ידו: "אמרו שאם הסעודים יבואו זה יהיה הישג מונומנטלי. עכשיו אומרים שאם לא מתחבקים ומבלים סופ"ש בריאד, זה לא בסדר"

"המאמץ עם הפלסטינים נועד ליצור אפשרות לתקווה ובשום פנים ואופן לא התחייבות מפורשת להסכם להקמת שתי מדינות" - כך אמר הערב (יום ב') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בשיחה עם כתבים ישראלים לאחר המפגש עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בבית הלבן. אולמרט אמר, כי הסכם כזה מותנה "בהתחייבות חד משמעית לקיום תנאי מפת הדרכים, ובמרכז הדיונים נושא הביטחון של ישראל".

 

 

אולמרט התייחס לשאלת מגבלת הזמן של המשא ומתן, כפי שתובעים הפלסטינים ומדינות הליגה הערבית, ואמר: "אני לא מדבר על ביצוע קרוב של הסכם עם הפלסטינים. זה סיפור מורכב ומסובך ותובע סבלנות רבה מאוד. אם יתקיימו כל ההתחייבויות בנוגע למדינה פלסטינית עתידית, זה יכול לעודד את התהליך. אני שותף לדעה הזאת של הנשיא בוש, עם כל אי הוודאות והסיכונים".

 

"אנו צריכים לנסות בזהירות ובאחריות להגיע להסכם. אנחנו רוצים לנוע קדימה", אמר אולמרט, "אנחנו לא רוצים סטטוס קוו. אנו רוצים לשנות את הסטטוס קוו. אבל אנו רוצים שזה יעשה על פי האינטרסים הקיומיים והענייניים של ישראל".

 

"הפגישה היתה מצוינת"

ראש הממשלה סיכם את פגישתו עם בוש ואמר כי התנהלה ברוח מצוינת. "אני לא אומר טובה כי זה נשמע שגרה, אז אני אומר רוח מצוינת", אמר לכתבים. בפגישה השתתפו גם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שרת החוץ, ציפי לבני, ושר הביטחון, אהוד ברק, ולדברי אולמרט, "חזרנו על ההבנות היסודיות שלנו בשנה האחרונה".

 

בתשובה לשאלת ynet, אמר אולמרט כי "היתרון הגדול של המפגש הזה באנאפוליס שהוא מתנהל בלי חמאס, ובכל זאת יש כאן הרבה מדינות ערביות. יש הבנה בינלאומית לכך שחמאס לא יכול להיות חלק מהתהליך הזה".

 

"כבר אמרנו בעבר", המשיך אולמרט, "כי אם חמאס היה מקבל את שלושת תנאי הקוורטט, כמו הכרה במדינת ישראל, מלחמה בטרור והכרה בהסכמים קודמים, והיה משחרר את החטוף הישראלי גלעד שליט, היינו מוכנים לשבת איתו. אבל הוא אינו מוכן לקבל על עצמו את העקרונות הבסיסיים ביותר, המקובלים על כל הקהילה. אם חמאס ישנה באופן עקרוני את גישתו אולי יהיה אפשר לדון איתו בעתיד".

 

"אם לא מתחבקים זה לא בסדר?"

בעניין דבריו של שר החוץ הסעודי, שהצהיר כבר כי יסרב ללחוץ את ידו של ראש ממשלה ישראלי, אמר אולמרט בסרקזם: "אני צריך להתאמץ ללחוץ יד למי שלא רוצה ללחוץ יד? אני זוכר שאמרו: אם הסעודים יבואו זה יהיה הישג מונומנטלי. עכשיו אומרים שאם לא מתחבקים איתך ואין נשיקות על שתי לחיים ובילוי של סוף שבוע בריאד, זה לא בסדר".

 

אולמרט הוסיף, כי "צריך לראות את היתרונות הגדולים לעובדה שהסעודים באים. אני מייצג את עם ישראל ומדינת ישראל, עם מפואר, עם היסטוריה מפוארת, ואני לא מוכר שום דבר על חשבון של כבוד אישי. אם מישהו לא מוכן ללחוץ ידיים לעם ישראל, אני לא אלחץ לו את היד".

 

בעניין השתתפותם של הסורים בוועידה אמר אולמרט, כי "אנו שמחים שהם באים". לדבריו, לא ניתן להבטיח כי שרי החוץ הערבים לא יזכירו את הנושא הסורי והלבנוני. "אי אפשר לצפות שהם יגידו רק את מה שאנחנו רוצים לשמוע", אמר. אולמרט הגיב לטענה כי משא ומתן עם סוריה הוא בבחינת ספין, ואמר כי "זה לא היה ספין. זה לא תלוי בהתכנסות באנאפוליס, אבל זה לא מוציא מכלל אפשרות שכשיבשילו התנאים ננהל איתם משא ומתן. אנו רואים את זה כדבר רצוי". 

 

הערב יתארחו בוש, אולמרט והנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן) בארוחת ערב ל-40 נציגי המדינות ששלחו שליחים לאנאפוליס.

 

חבר צוות המשא ומתן הפלסטני, יאסר עבד-רבו, אמר מוקדם יותר כי ישראל והפלסטינים יגיעו להסכמה על ההצהרה המשותפת "היום או מחר". לדבריו, "יש מאמץ מתמיד של האמריקנים להשגת ההצהרה". עם זאת, גורם בכיר בפמליית שרת החוץ לבני אמר, כי "אין התקדמות בכל הנוגע להצהרה משותפת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש ואולמרט בפגישתם בבית הלבן
צילום: איי אף פי
מומלצים