שתף קטע נבחר

תובעת ביה"ד בהאג: חייבים להמשיך לפעול

התובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי לענייני יוגוסלביה לשעבר קוראת למועצת הביטחון של האו"ם שלא לסגור את בית הדין עד שיעצרו ויישפטו פושעי מלחמה סרבים שטרם נתפסו. קרלה דל פונטה, המסיימת את תפקידה כתובעת, מקווה ש"מועצת הביטחון תקבל את ההחלטה הנכונה"

קרלה דל פונטה, המסיימת את תפקידה כתובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי בהאג לענייני יוגוסלביה לשעבר, קוראת שלא לסיים את פעילותו של בית הדין בעתיד הקרוב. זאת, עד שיובאו לדין פושעי המלחמה הסרבים רדובאן קרדז'יץ' וראטקו מלאדיץ'.

 

"אני מקווה ומאמינה שמועצת הביטחון של האו"ם תקבל את ההחלטה הנכונה ולא תסגור את בית הדין לפני שהשניים האלה יעצרו ויישפטו", אמרה אתמול (ה') דל פונטו במסיבת עיתונאים שכינסה בהאג לציון תום כהונתה בתפקיד. מועצת הביטחון, שמקציבה מיליוני דולרים בכל שנה לבית הדין המיוחד, מעוניינת להשבית את פעילותו עד שנת 2010. 

 

עוד בנושא:

 

מלאדיץ' וקרדז'יץ' הואשמו בשני סעיפים של רצח עם בשל מעשים שביצעו בתקופת המלחמה בבוסניה בין השנים 1992-ל-1995. דל פונטה טענה בעבר כי השניים מסתתרים בבלגרד. לדבריה, העובדה ששני פושעי המלחמה עדיין במסתור זה 12 שנים מהווה "כתם על עבודת בית הדין הזה". מלבד שני אלה ישנם שישה בכירים סרבים-בוסנים אחרים שהואשמו על ידי בית הדין בפשעי מלחמה, שגם הם טרם נתפסו.

 

תחת פיקוחה של דל פונטה כתובעת רשם בית הדין כמה הישגים, בהם הרשעתם של שני קצינים סרבים בכירים: הגנרל רדיסלב קרסטיץ', המרצה 35 שנות מאסר לאחר שנמצא אחראי לטבח בסרברניצה ב-1995, בו נרצחו 8,000 בוסנים מוסלמים, ולגירוש המוני של נשים וילדים. כמו כן, ישנו הקולונל וידוג'ה בלגוג'ביץ', המרצה 18 שנות מאסר בשל מעורבותו בטבח.

 

החשוד בתיק הגדול ביותר של התביעה - נשיא יוגוסלביה לשעבר סלובדן מילושביץ' - מת בשנה שעברה, מספר חודשים לפני מתן פסק הדין במשפט בו הואשם ב-68 סעיפים של רצח עם ופשעי מלחמה.

 

השופט בראמרץ יקבל את התיק

המלחמה בבלקנים פרצה לאחר שהמוסלמים והקרואטים בבוסניה ביקשו להתנתק מיוגוסלביה באפריל 1992 ולזכות בעצמאות, בניגוד לרצונם של הסרבים הבוסנים. הסרבים, בתמיכת צבא יוגוסלביה, הגיבו בתפיסת כשני שלישים משטח בוסניה ובהטלת המצור על סרייבו. יותר ממאה אלף בני אדם נהרגו במלחמה, בהם עשרות אלפים מקרב המוסלמים והקרואטים בבוסניה, ומאות אלפים מהם נאלצו לעזוב את בתיהם.

 

במסיבת העיתונאים שנערכה אתמול בהאג חלקה דל פונטה כבוד לקורבנות המלחמה בבלקנים. "החיבור שנוצר בינינו והיחסים שנרקמו היו המוטיבציה העיקרית לעבודה שעשינו ושאנו עדיין עושים כאן", אמרה.

 

דל פונטה, עורכת דין שוויצרית שתמונה בקרוב לשגרירת ארצה בארגנטינה, מונתה לתובעת הראשית בבית הדין בשנת 1999. היא החליפה את לואיז ארבור, המשמשת כיום כנציבת האו"ם לענייני זכויות אדם. את דל פונטה יחליף השופט הבלגי סרז' בראמרץ, המשמש כיום כראש ועדת החקירה הבינלאומית לבדיקת נסיבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דל פונטה. מקווה ומאמינה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
קרדז'יץ'. פושע נמלט
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מלאדיץ'. מסתתר בבלגרד?
צילום: איי פי
מילושביץ'. מת לפני פסק הדין
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בראמרץ. מלבנון ליוגוסלביה
צילום: איי אף פי
מומלצים