שתף קטע נבחר

סוף עידן: סלובודן מילושביץ' מת בגיל 64

מי שהיה אחראי על דיכויים של מאות אלפי אלבנים בסוף שנות התשעים, הלך לעולמו בבית הכלא בהאג, לפני שניתן פסק הדין נגדו. מילושביץ' עמד למשפט באשמת רצח עם ופשעי מלחמה. שר החוץ הצרפתי: "אני רוצה לחשוב ברגעים אלו על מי שסבלו מטיהור אתני שמילושביץ' הגה ותכנן"

מותו של רודן: שליט יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ', שנאשם ברצח עם ובפשעים נגד האנושות, מת היום (שבת) בגיל 64 בהאג שבהולנד בעודו ממתין לסיום משפטו בבית הדין הבינלאומי. הוא שימש כנשיא הרפובליקה הפדרלית יוגוסלביה עד שהודח מתפקידו בשנת 2000. שנה לאחר מכן נעצר ובלחץ כבד של מדינות המערב הוסגר להולנד, שם נערך משפטו.

 

זו לשון ההודעה שפרסם בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה: "היום, שבת 11 במרס 2006, סלובודן מילושביץ' נמצא ללא רוח חיים במיטתו בתאו בבית המעצר של האו"ם בשוונינגן. הסוהר הזעיק מיד את הקצין התורן ואת קצין הרפואה. האחרון אישר שמילושביץ' מת".  

 

  • פרופיל: הרודן האכזר שאהב סינטרה

  

תמונות מחייו של מילושביץ' (צילום: רויטרס)

 

עוד נאמר בהודעה ש"משטרת הולנד וחוקר מקרי המוות נקראו לבצע חקירה. הגופה תעבור נתיחה מלאה ובדיקת רעלנים. נשיא חבר השופטים, השופט פאוסטו פוסקאר, הורה על חקירה מלאה. הודעה נמסרה למשפחת מילושביץ'".

 

אחיו של מילושביץ', בוריסלב, אמר לסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס ש"בית הדין לפשעי מלחמה אחראי באופן מלא למותו". בוריסלב מילושביץ' חי ברוסיה והתביעה במשפטו חושדת שגם אשתו ובנו של הרודן לשעבר מתגוררים שם. התביעה התנגדה לבקשתו לנסוע לרוסיה על אף שזו התחייבה לדאוג לשובו. התובעים הסבירו שקיים חשש שמילושביץ' יטען כי מצבו הבריאותי אינו מאפשר לו לשוב להאג.

 

עורך דינו אמר לרשת הבי.בי.סי ש"מר מילושביץ' לא היה מתאבד, משום שהוא היה נחוש לסיים את משפטו. הוא אמר לי לפני מספר שבועות 'אלחם במשפט הזה כמה שאדרש. אין לי כל כוונה לפגוע בעצמי".

 

שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי, אמר שככל הידוע לו, מילושביץ' מת בנסיבות טבעיות. בשיחה עם כתבים במהלך מפגש של שרי החוץ של האיחוד האירופי בזלצבורג, אמר השר: "מילושביץ' היה אחד השחקנים המרכזיים - אם לא המרכזי ביותר - במלחמות הבלקן המאה העשרם. אני רוצה לחשוב ברגעים אלו על כל אותם עשרות אלפי גברים, נשים וילדים שסבלו מטיהור אתני שמילושביץ' הגה ותכנן".

 

שר החוץ הסרבי: מילושביץ' היה אחראי לרצח

 

הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אוסטריה, פירסמה הודעה לפיה "מותו של נשיא יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ', אינה משנה את הצורך של סרביה ומונטנגרו להכיר בעברה - שמורשתו של מילושביץ' היא חלק ממנו". שרת החוץ של אוסטריה, אורסולה פלסניק, אמרה כי "ההכרה בעבר היא אחד האתגרים הגדולים עבור האזור, בניסיון להגיע למטרה אליה אנו שואפים - פיוס ושלום ארוך טווח".

 

שר החוץ של סרביה ומונטנגרו, ווק דרסקוביק, אמר בעקבות מותו של מילושביץ': "הוא היה אחראי לרציחתם של רבים מאנשי מפלגתי ובני משפחתי ואף הורה כמה פעמים להתנקש בחיי. מה אני יכול לומר? חבל שהוא לא עמד לדין בבלגרד".

 

נסיבות מותו של מילושביץ', כאמור, נחקרות אולם ידוע כי הוא סבל מבעיות לב ולחץ דם גבוה. שני רופאי לב שטיפלו בו בבית הכלא בהאג הזהירו לאחרונה כי מצבו הבריאותי מציב אותו בסכנת חיים. הם ציינו כי עליות חדות ופתאומיות של לחץ הדם שלו עלולות לגרום נזק ללב, לכליות ולמערכת העצבים המרכזית.

 

 


מילושביץ' מנופף להמונים כשלצדו משפחתו, בלגרד 1997 (צילום: רויטרס)

 

בחודש שעבר דחה בית הדין בקשה של מילושביץ' לנסוע לרוסיה לטיפול רפואי אצל מומחה בטענה כי משפטו - שנמשך כבר ארבע שנים - נמצא בשלבי הסיום וישנו חשש שלא ישוב להולנד על מנת להשלים את ההליך. בית המשפט קבע כי עורכי דינו של מילושביץ' לא הוכיחו שצרכיו הרפואיים לא יכולים לקבל מענה בהולנד וכי מומחים מחו"ל יכולים להגיע להאג ולבדוק אותו שם.

 

מילושביץ' נולד בסרביה. הוא למד משפטים באוניברסיטת בלגרד, הצטרף למפלגה הקומוניסטית ב-1959 ונודע כטכנוקרט. ב-1984 הוא מונה לראש הסניף של המפלגה הקומוניסטית בבלגרד, ונחשב באותה תקופה כמנהיג אפור וחסר חשיבות.

 

ב-1987 הפך מילושביץ' ליו"ר המפלגה הקומוניסטית של סרביה וב-89' הציב עצמו כנשיא. בראשית שנות ה-90' הידרדרו היחסים בין הרפובליקות השונות של יוגוסלביה, בעיקר על רקע הקו הלאומני הסרבי הנוקשה שקידם מילושביץ'. משהחליטה בוסניה-הרצגובינה לפרוש מהפדרציה (בעקבות קרואטיה, סלובניה ומקדוניה שכבר פרשו), עודד מילושביץ' את הסרבים למרוד. במלחמה שפרצה בעקבות אותו משבר נהרגו עשרות אלפי אנשים, מאות אלפים נפצעו.

 

תחילה זכו חייליו של מילושביץ' בנצחונות, אולם ב-1995 כבר איבדו את רוב השטחים שכבשו. הקרואטים והבוסנים הסתייעו בהפצצות של מטוסי נאט"ו. בסופו של דבר, ב-1995, חתם מילושביץ' על הסכם שלום (הסכם דייטון) עם בוסניה-הרצגובינה.

  

צעדי הדיכוי שנקט מילושביץ' נגד הרוב האלבני במחוז קוסובו הביאו להתמרדות, ובתחילת 1999 הוא שיגר את צבאו כדי לדכא אותה. מאות אלפי אלבנים נאלצו להימלט לארצות השכנות, ונאט"ו שיגרה שוב את מטוסיה נגד סרביה. מילושביץ' נאלץ להיכנע ולהסכים להסדר שלום.

 

במאי 1999 הוגש נגדו כתב אישום לבית הדין המיוחד לפשעי מלחמה בהאג. ב-2001 הוא הוסגר מילושביץ' להולנד והועמד לדין באשמת רצח עם ופשעים נגד האנושות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סלובודן מילושביץ'
צילום: רויטרס
צילום:סי אן אן
הפגנות נגד הרודן
צילום:סי אן אן
בעבר, בפרלמנט בבלגרד
צילום: רויטרס
צילום cnn
השופטים בהאג
צילום cnn
צילום: איי פי
מצביע בבחירות בשנת 2000
צילום: איי פי
מומלצים