שתף קטע נבחר

זירת הקניות

קיבוץ עברון: רוצים שקית ניילון? שלמו שקל

הצוות הסביבתי בקיבוץ עברון שליד נהריה לא המתין לכניסתו לתוקף של החוק לצימצום השימוש בשקיות פלסטיק. חברי הקיבוץ קיבלו שקיות רב-פעמיות, ומי שבכל זאת רוצה שקית נשיאה מפלסטיק צריך לשלם עבורה שקל

תושבי קיבוץ עברון שליד נהריה רגילים לקבל הכל בחינם - החל מהקפה במועדון וכלה בשירותי המכבסה. דווקא בשל כך, קשה שלא להתרשם מהצלחתם בתחום המיסוי הירוק על שקיות הניילון - יוזמה מקומית שמתנהלת למופת מזה מספר חודשים במקום.  

 

עד לפני מספר חודשים עוד היה מדובר ברעיון בלבד, אותו ניסה להוביל צוות איכות הסביבה בקיבוץ. הצוות התוודע להצעת החוק של חברי הכנסת דב חנין (חד"ש) ואסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) בנושא הפחתת השימוש בשקיות הניילון, והחליט כי אין הצדקה להמתין לסיום ההליכים בכנסת, ואפשר ליישם את החוק לאלתר. 

 

עוד בנושא:

 

חברי הצוות הסביבתי החליטו ליישם את החוק בפועל, אך היה עליהם לפעול בכמה מישורים לפני שהיוזמה תפסה תאוצה. "עד כמה שזה קשה ליישם זאת בעיר, זה קשה עוד יותר ליישם זאת בקיבוץ. זהו מהפך חשיבתי, אבל אנחנו מאמינים שהשינוי מגיע מהכיס", הבהירה עירין ענבר-אייזינגר (37) ממובילי היוזמה.

 

ענבר-אייזינגר סיפרה כי שקיות הפלסטיק היו מטרד בעייתי במיוחד בקיבוץ. "עלותן הנמוכה והעובדה כי הן קלות גורמות לכך שהשימוש בהן רב. בימות השנה ניתן היה למצוא אותן מתעופפות בשבילי הקיבוץ". אך הליכלוך הוא כידוע רק חלק מהבעיה, שהרי שקיות פלסטיק מתכלות באיטיות רבה מאוד, ובתהליך ההתפרקות שלהן עלולות לגרום לזיהום קרקע ומים. 

 

בשלב הראשון, הפיצו חברי הצוות את הרעיון בעלון המקומי, ומשם הובאה ההצעה להצבעת חברים. התמיכה הייתה גורפת: 180 חברים הצביעו בעד ורק 40 התנגדו. בשלב הבא חולקו שתי שקיות בד רב-פעמית בצבע ירוק לכל אחת מ-700 המשפחות בקיבוץ. כל מי שחפצה נפשו בכל זאת בשקית ניילון - נדרש לשלם עבורה שקל אחד במרכול המקומי, ומי שביקש לרכוש שקית רב-פעמית נוספת נדרש לשלם שלושה שקלים. הסייג היחיד היו מקרים בהם השימוש בשקית ניילון היה מחוייב המציאות, למשל באריזת מזון כמו דגים ובשר - ובלבד שלשקית לא היו ידיות.

 

חברי הצוות סיפרו כי עד מהרה החלו חברי הקיבוץ להתרגל לרעיון ושקיות הבד תפסו את מקומן של שקיות הפלסטיק. "רואים את השקיות הירוקות הללו בכל מקום עכשיו", מתגאה ענבר-אייזינגר, "פעם היינו חלוצים על הגבעה והיום אנחנו חלוצים מסוג אחר", היא אומרת בסיפוק. 

 

כיום היוזמה כבר הפכה לשגרה. בחנות הכלבו בקיבוץ מבקשים עתה לרכוש שקיות מתכלות נוספות לשימוש החברים, ובקאנטרי קלאב המקומי הוחלט להפסיק השבוע את השימוש בכוסות חד פעמיות. התודעה הירוקה חדרה גם ללב הקיבוץ - לחדר האוכל - שם נקראו החברים לצמצם את השימוש בכלים חד פעמיים והחלו להשתמש בשקיות רב-פעמיות. המטרה כעת היא המכבסה וענבר-אייזינגר סיפרה שחברים בקיבוץ שאלו אותה מתי יופסק שם השימוש בשקיות ניילון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השקיות הירוקות בקיבוץ עברון
באדיבות עירין ענבר-אייזינגר
מומלצים