שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ישן מהניילון: האם הישראלים ייפרדו מהשקיות?

מדי יום מחולקות בישראל שבעה מיליון שקיות ניילון - כשני מיליארד בשנה. הצעת חוק המתבססת על הצלחתה של אירלנד להפחית בכ-90% את צריכת השקיות, דורשת שנשלם עבורן. בינתיים, הסביבה משלמת את מחירן של השקיות שאנחנו מקבלים בחינם

 

 
בהודו ובטייוואן השימוש בשקיות ניילון  אסור, באירלנד תיאלצו לשלם עבורן, באירופה לא תצליחו לארוז מצרכים במפגע האקולוגי החד-פעמי, בדנמרק ואיטליה הוטל מיסוי עקיף על השקיות - ולאוגנדה לא תוכלו להיכנס אם בידכם שקיק פלסטיק מרשרש. ובישראל? כמעט לאיש לא אכפת שמדובר בחומר שאינו מתכלה ובדרך יעילה מאין כמותה לזהם את הסביבה, כשבסופר השכונתי שקיות הניילון מחולקות בחינם.
 
על-פי ההערכות, כשבע מיליון שקיות ניילון מסופקות לצרכנים הישראלים מדי יום, וכשני מיליארד מהן בשנה. הן אמנם נוחות לשימוש, אולם מייצרות סדרת מפגעים סביבתיים. בשל משקלן האפסי הן מתעופפות בשטחים פתוחים, פעמים רבות נאכלות בידי חיות בר וסותמות את קיבתן, חונקות את מושבות האלמוגים במפרץ אילת וכשהן נשרפות, הן משחררות לאוויר חומרים מזהמים. "שקיות הניילון הן מוצר נחות", פוסק גלעד אוסטרובסקי מהמחלקה המדעית באגודת "אדם טבע ודין". "זהו מוצר 'השתמש וזרוק' קלאסי הנובע מתרבות הצריכה המערבית".
 
לדברי אוסטרובסקי, "הבעיה העיקרית הקשורה בשקיות היא שימוש יתר. הרי אפשר לארוז מצרכים בארבע שקיות ולא ב-15, כמו שמקובל בישראל, או לחילופין בתיק רב פעמי. אנחנו צריכים ללמוד מאירלנד, שם נדרשים הצרכנים לשלם עבורן סכום גבוה יחסית, ששווה לשקל אחד. המודל האירי הצליח מאוד, תוך שנה ירדה כמות השקיות המופצות שם בלמעלה מ-90% ועד היום המצב הזה נשמר", הוא ממשיך. "אני חושב שגם לישראל המודל הזה יתאים כיוון שמדובר בתמריץ כלכלי מובהק. בנוסף, אני מאמין שאנשים בארץ מעוניינים בצמצום השימוש בשקיות".
 
ייתכן שהפיתרון מגולם בהצעת החוק שנוסחה באגודה, שיחייב לגבות היטל שימוש בשקיות הניילון. את ההצעה, שתונח על שולחן הכנסת עם תום פגרת הקיץ, יגישו ח"כ אסתרינה טרטמן וח"כ דב חנין. הפסקת חלוקת השקיות בחינם, הם מקווים, תביא לשימוש בשקיות רב-פעמיות המיוצרות מפוליפרופילן, חומר פלסטי עמיד וידידותי יחסית לסביבה. דגימות מהשקיות הללו, פריט שגרתי בכל רחבי אירופה, כבר אפשר למצוא ברשתות השיווק המקומיות.
 
העלייה המסוימת במודעות לנזקים שמחוללים הניילונים מעודדת את אוסטרובסקי וחבריו. "כבר הרבה זמן אני מחכה שיגיעו לארץ שקיות רב-פעמיות", מכריזה לירון, צעירה תל-אביבית. "השאיפה היא להפחית ככל הניתן את השימוש בשקיות ניילון, מה גם שנוח מאוד לסדר ולסחוב את הקניות בתיקי פלסטיק", היא מציינת. "תמיד מצטברות אצלי המון שקיות ניילון, אני ממחזרת אותן אבל עדיין זה נראה לי בזבוז משווע. חבל רק שבכל פעם ששאלתי את הקופאיות בסופר אם אפשר לקנות שקית ידידותית לסביבה, הן אמרו לי שאין כאלה".
 
  • האם תצליחו לצאת מהשקית? מנגנון התגובות לשירותכם 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקיות למיחזור
צילום: שאול גולן
וכאלה שלא
צילום: אילן טוויג
מומלצים