שתף קטע נבחר

אחרי גיל 40? כך תדעו שהגיע הזמן למשקפיים

קשה לכם פתאום לקרוא עיתונים וספרים? מרחיקים את הדף מהעיניים ורואים היטב רק למרחק? מזל טוב, קיבלתם תזכורת שהגעתם לגיל העמידה וייתכן מאוד שזה הזמן להרכיב משקפי קריאה

מתבגרים רבים, בני 40 עד 50, חשים לפתע בקושי בקריאה, אך מתעלמים ממנו ומפחיתים בהדרגה את כמות הספרים והעיתונים שהם קוראים או סובלים מכאבי הראש, עייפות וצריבה בעיניים. כדאי מאוד לא להתעלם מהתופעה - הקרויה פרסביופיה - ולטפל בבעיה כי יש לה פתרונות פשוטים מאוד, שבעזרתם ניתן לשפר את איכות החיים בצורה משמעותית.

 

מה קורה לעיניים שלנו?

איבוד הדרגתי של היכולת לקבל תמונה ברורה של חפצים קרובים, המופיע בסביבות גיל 40 , נקרא פרסביופיה. מדובר בתהליך טבעי האופייני לגיל זה. בכדי לקבל תמונה מדויקת של חפץ קרוב - במרחק של 30 עד 35 סנטימיטר - העין ממקדת את הראייה בחפץ מסויים בתהליך שנקרא אקומודציה. תהליך זה מושג הודות לשינוי בקמירות העדשה בתוך העין.

 

שינוי קמירות העדשה נסמך על התכווצות שריר בתוך העין. התכווצות השריר משפיעה על הזונולות, אותם חוטים עדינים המחזיקים את עדשת העין ומקמרים את העדשה כתוצאה מהתכווצות השריר. כאשר העין מביטה למרחוק, השריר רפוי וכאשר אנו ממקדים את המבט לקרוב השריר מתכווץ. השינוי בקמירות העדשה מאפשר מיקוד ברור של העין גם לרחוק וגם לקרוב. תהליך זה מחייב: פעילות תקינה של השריר, בריאות הזונולות וגמישות ושקיפות של העדשה. אנו נולדים עם יכולת אקומודציה גבוהה מאוד, שיורדת בהדרגה עם השנים. בגיל 25 יכולת האקומודציה יורדת לחצי מכוחה בעת הלידה ובגיל 60 היא יורדת כמעט לאפס.

 

אז מה קורה אחרי גיל 40?

פרסביופיה אינה מחלה, אלא חלק מתהליכי ההזדקנות של העין. בדומה לתהליכי התבגרות אחרים בגוף (קמטים בעור, שיער לבן) ככל שאנו מתבגרים, כבר מגיל צעיר יחסית יורדת יכולת המיקוד שלנו לקרוב, השפעת השריר המותח את הזונולות נחלשת והעדשה מאבדת את גמישותה בהדרגה. תהליך זה גורם לירידה בכוח האקומודציה של העין ועקב כך לקושי בקריאה. פרסביופיה היא תהליך הדרגתי אך חשים בו בדרך כלל רק אחרי גיל 40.

 

איך אדע שאני סובל מפרסביופיה?

הסימנים האופייניים לפרסביופיה הם:

  1. קושי בקריאה ממרחק קריאה רגיל (30 עד 35 סנטימטר).
  2. נטייה להרחקת דף הקריאה מהפנים לשיפור חדות התמונה (עד שהיד כבר לא ארוכה מספיק).
  3. קושי בקריאה בתנאי תאורה לא טובים ושיפור היכולת בתנאי תאורה טובים יותר.
  4. כאבי ראש, עייפות וצריבה בעיניים בעת קריאה.
  5. בנוסף, מופיע קושי בפעילויות עדינות ומדויקות, כמו השחלת חוט במחט ותפירה.

 

איך מאבחנים פרסביופיה?

אם חשים באחד הסימנים שתוארו כאן, מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים. בבדיקה ניתן יהיה לראות האם מדובר בפרסביופיה או בבעיה רפואית אחרת ולתת לה פתרון מתאים.

 

מה הפתרון?

לפרסביופיה פתרונות שונים שמטרתם לשפר את יכולת הראייה לקרוב:

1. משקפי קריאה - התאמת משקפיים לקריאה בלבד

2. משקפיים ביפוקליות או מולטיפוקליות - משקפיים לראייה לרחוק ולקרוב גם יחד. מתאים לזקוקים למשקפיים גם לראייה למרחק

3. עדשות מגע ביפוקליות או מולטיפוקליות - במקום משקפיים

4. עדשת מגע חד עינית - תיקון לקרוב עם עדשת מגע בעין הלא דומיננטית. בשיטה זו עין אחת רואה למרחק והשניה לקרוב. המוח לומד להעדיף את התמונה הברורה לכל מרחק מהעין הנכונה, וכך מושגת ראייה טובה לרחוק ולקרוב בו בזמן. עם זאת, לא כולם נהנים משיטה זו ויש המתלוננים על סחרחורת, בחילה ואי נוחות. שיטה זו אינה מתאימה לאנשים הזקוקים לראיית עומק בעבודתם בגלל היעדר הראייה הדו-עינית.

5. ניתוח רפרקטיבי בקרנית - בדומה לשימוש בעדשה חד עינית, שפורט בסעיף הקודם, ניתן להשיג את אותה מטרה בתיקון בניתוח של עין אחת בלבד, (לרוב העין הלא דומיננטית) לראייה לקרוב. לפני ההחלטה על הניתוח, מומלץ לנסות מצב זה עם עדשת מגע חד עינית. קיימות מספר שיטות לביצוע ניתוחים רפרקטבים לפרסביופיה – ועל כך יש לקבל המידע מהרופא/ה המנתח/ת.

6. ניתוח תוך עיני להחלפת העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית – נעשה לרוב במקרים בהם יש קטרקט בעדשה או במקרי של קוצר ראייה גבוה מאוד.

 

המלצות חמות לאנשים בריאים:

  • לבני גיל 40 ומטה - בדיקה שגרתית אצל רופא/ת עיניים אחת לחמש שנים.
  • לבני גיל 40 עד 60 - בדיקה שגרתית אצל רופא/ת עיניים אחת לשנה-שנתיים.
  • לבני גיל 60 שנה ומעלה - בדיקה שגרתית אצל רופא/ת עיניים אחת לשנה.
  • אנשים המרכיבים משקפיים או עדשות מגע או אנשים הסובלים ממחלות עיניים שונות צריכים להיבדק לעתים תכופות יותר בהתאם להמלצת רופא העיניים שלהם.
  • ולכ-ו-ל-ם: חשוב להגן על העיניים מקרינת ה- UV של השמש באמצעות משקפי שמש טובות.

 

ד"ר ענת רובינסון היא רופאת עיניים בכירה, מנתחת ומנהלת מרפאות העיניים במרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
הראייה יורדת עם הגיל. בגיל 40 ממש חשים בזה
צילום: מריאן הול
לאתר הכללית - ליחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים