שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דווקא בט"ו בשבט: העץ הוותיק בהר מירון נכרת

עץ אלון תולע בן עשרות שנים, שניצב להנאת המטיילים בשמורת הר מירון, נמצא הבוקר כרות. "יד אכזרית כרתה את העץ", אמר הלל גלזמן, תושב מצפה חרשים ואיש רשות הטבע והגנים, והעריך שהעץ נכרת לצורך הסקה

איש אינו יודע להעריך בוודאות את גילו של עץ אלון התולע הוותיק, שניצב שנים בשמורת הר מירון. אך עבור תושבי הסביבה אין למספרים המדויקים כל משמעות. עבורם הוא היה סמל לחבל הארץ האהוב עליהם, והם נהגו לחסות בצילו וליהנות מיופיו. ואולם דווקא היום (ג'), ביום חג האילנות, גילו התושבים שהעץ נכרת.

 

תושבים שגילו את הגזע הכרות הזעיקו למקום את פקחי רשות הטבע והגנים. הפקחים ידעו מיד שמדובר באלון הוותיק, שלפני חודש כבר ניסו אלמונים לכרות - ולא השלימו את המלאכה.

 

עוד בנושא:

 

אז, לפני חודש, גילו הפקחים את הגזע הפצוע של העץ. "גילינו שחצי מגזעו של העץ נחתך, אך השקענו מאמצים בנסיון להצילו וקיווינו שעד האביב הוא ישוב ללבלב", סיפר ל-ynet הלל גלזמן, תושב מצפה חרשים הסמוך ואחראי על מדור ניטור נחלים ברשות.


 

כריתה בעיתוי סמלי. הגזע הכרות (צילום: הלל גלזמן, רשות הטבע והגנים)

 

"יד זדונית השלימה את המלאכה"

גזלמן סיפר כי במסגרת המאמצים לשיקום העץ נמרחה על הגזע משחה מיוחדת למניעת ריקבון והרחקת מזיקים. "מדובר במשחה לטיפול 'בפצעי עצים' וקיווינו שהיא תסייע בריפויו של הגזע", הוא סיפר. בשלב השני קשרו פקחי הרשות את גזעו של העץ אל סלעי הסביבה, כדי לייצב את קומתו מפני הרוחות העזות. "אבל היום בבוקר הוזעקתי למקום לאחר שיד אכזרית כרתה את העץ".

 

גלזמן מעריך שהעץ נכרת כדי לשמש להסקה. בשנים האחרונות נאבקים פקחי רשות הטבע והגנים ואנשי קק"ל בתופעת הכריתות המתגברת מידי חורף. כחלק מהמאבק הוחלט לחלק לתושבי הסביבה עצי הסקה בחינם, בתיאום עם הרשויות המקומיות, אך לדברי גלזמן - אין בו כדי למגר את התופעה לחלוטין. "מאז שמחירי הנפט עלו זה התגבר עוד יותר, וזוהי מכה שחוזרת כל חורף", הוא אומר.


עבר מפואר. האלון התולע שנכרת במירון (צילום: הלל גלזמן, רשות הטבע והגנים)

 

כתושב האזור יודע גלזמן לספר כי מדובר בעץ מהגדולים ברכס, שגילו מוערך בין 50 ל-100. "זה אמנם לא נשמע מאוד עתיק, אבל צריך להבין כי רק ב-30 השנים האחרונות החלו לשמור ולפתח פה את עצי האזור - לאחר כריתה מאסיבית שהונהגה בימי הטורקים והבריטים ולאחר שהמקום שימש כשטח מרעה לעדרים. "רוב העצים באזור נכרתו ומעטים מאוד שרדו עשרות שנים", הוא מדגיש.

 

ברשות הטבע והגנים ציינו כי עץ אלון התולע גדל רק במקומות גבוהים ולפיכך מדובר בעץ נדיר יחסית, ששטחי גידולו מצומצמים. בשל כך, מרוכזת אוכלוסיית עצי אלון התולע ברובה בשטחי צפון רמת הגולן והחרמון. 

 

העובדה כי עץ זה נכרת דווקא בעיתוי סמלי זה, מהווה מבחינתו של גלזמן תמריץ נוסף להעלאת הסוגיה למודעות. "מטיילי האזור נהגו לחסות בצילו ותושבי מצפה חרשים אהבו במיוחד את העץ ונופו הגדול, שהיה לסמל העצים המפותחים באזור זה של השמורה" הוא אומר. "לפני כחודש לא הצליחו לכרות אותו, אבל הלילה היד הזדונית השלימה את המלאכה והעץ איננו. בכך הוא מתווסף לרשימת הכריתות הכואבות של העצים הגדולים באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה מה שנשאר. גזע העץ בשמורת הר מירון
צילום: הלל גלזמן, רשות הטבע והגנים
מומלצים