שתף קטע נבחר

המחוזי: לקוח מרכנתיל צריך להחזיר לבנק 2.7 מיליון שקל

מדובר בפרשה במסגרתה התברר כי הלקוח פדה באמצעות הבנק צ'קים מזוייפים. בית המשפט קבע כי ניתן לחייב חשבון של לקוח גם לאחר שצ'ק מזויף נפרע

השופט שאול שוחט מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, חייב את לקוח בנק מרכנתיל דיסקונט, משה טואשי, שתבע את הבנק - לשלם לבנק כ-2.7 מיליון שקל. עוד קבע השופט כי ניתן לחייב חשבון לקוח גם חודשים לאחר פירעון צ'ק גנוב או מזויף.

 

התובעים, שי ומשה טואשי, הפקידו בחשבונם ביולי 1999 חמישה צ'קים משוכים על בנקים מארצות הברית לצורך גבייתם. שניים מהצ'קים לא כובדו והוחזרו אליו ושלושה מהם גבה הבנק באמצעות בנק אמריקאי וזיכה את חשבונו של טואשי.

 

כעבור זמן מה התקבלו בבנק מרכנתיל הודעות מהבנק האמריקאי לפיהן הצ'קים מזויפים או גנובים, והבנק נדרש להשיב את הסכומים שגבה בעבורם. הבנק עשה כן, וקיזז סכומים אלו מחשבונם של טואשי. בעקבות קיזוז זה הגישו אלו תביעה נגד הבנק להשבת הכספים שקוזזו.

 

הבנק, באמצעות עו"ד יאיר ליבוביץ ממשרד ב. לוינבוק ושות', הגיש תביעה נגד מספר גופים פיננסים בארצת הברית, להם היה חלק בפדיון הצ'קים. לאחר שהגיע לפשרה עימם תיקן את תביעתו והפנה אותה כלפי שי ומשה טואשי על מנת לקבל את יתרת הכספים אותם נאלץ להשיב.

 

שי ומשה טואשי, התובעים, טענו כי הבנק לא היה זכאי לפעול בחשבונותיהם ודרשו להשיב לידיהם, באופן חד צדדי, את סכום הכסף שנמשך על ידם לאחר שגילה את הבעייתיות בצ'קים. לכל היותר, טענו, היה על הבנק להגיש תביעה מתאימה או להוכיח כי הצ'קים אכן נגנבו או זויפו.

 

"חתימה על שטר שהיא מזוייפת אין כוחה יפה ואין רוכשים על ידיה או על פיה כל זכות", הבהירהשופט שוחט. "כל תמורה ששולמה לתובעים מכוח שטרות אלה שולמה מבלי שהיו זכאים לכך". לפיכך, קבע, הבנק היה זכאי לחזור ולחייב את החשבון. לגבי הטענה כי הבנק היה צריך להוכיח פגם בצ'קים טרם החיוב, קבע שוחט כי הבנק עמד בנטל זה והוכיח כי נפל פגם בשלושת הצ'קים נשואי המחלוקת.

 

תביעת ההשבה של שי ומשה טואשי נדחתה, דבר שהביא את תביעת הבנק להתקבל. השופט שוחט חייב את שי ומשה טואשי בהוצאות בגובה 50,000 שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים