שתף קטע נבחר

סדקים באקזיט הדנטלי

השותפים של אופיר פרומוביץ להמצאת השתל הדנטלי שנמכר לחברת נובל ביוקר השוויצרית ב-95 מיליון דולר, לא שותפו בפרטי העיסקה. הם אינם יודעים מה צפוי להיות חלקם, אם בכלל. פרומוביץ: "הודעתי להם בוקר אחרי שזה נסגר"

 עסקת המכירה של חברת אלפא ביו הישראלית לענקית השתלים נובל ביוקר השוויצרית ב־95 מיליון דולר נעשתה מבלי ליידע את השותפים האחרים לפטנט השתל הדנטלי שמוכרת החברה. ל"כלכליסט" נודע שד"ר אופיר פרומוביץ, הבעלים של אלפא ביו שחתם על העסקה, כלל לא התייעץ עם שאר הוגי הפטנט לפני המכירה שפרטיה התפרסמו לפני כשבועיים.

 

"ההתנהלות של פרומוביץ בעייתית, ומוזר שבעיתונות העדיפו להתעלם מהעניין", אמר לנו גורם המקורב לעסקה, "מילא שהוציא את הסיפור לעיתונות לפני שנסגר סופית, אבל למה לא סיפר לשותפיו על העסקה בטרם נחתמה?". כמו כן הועלו טענות שונות לגבי סכום המכירה: "יש מי שחושב שהחברה ופעילותה נמכרו בזול, והעובדה שהכל נסגר ככה בשקט בהחלט מעלה סימני שאלה". ל"כלכליסט" נודע שחלק מהשותפים אף שקלו לפנות לעורך דין כדי שייסייע להם לקבל את חלקם בתמורת המכירה.

 

אלפא ביו היא חברה פרטית הנמצאת בבעלותו המלאה של אופיר פרומוביץ ומשפחתו, אולם הנכס העיקרי של החברה הוא השתל הדנטלי הייחודי שפיתחה. זכויות הפטנט להמצאת השתל שייכות ל־4 שותפים: בני כרמון, ניצן ביצ'צ'ו, יובל יעקבי ופרומוביץ עצמו. לפי ההסכם בין הארבעה, לשותפים יש חלק בתמלוגים שיניב הפטנט, אך אין מניות בחברה עצמה. למרות זאת, הם ציפו לקבל חלק מהתמורה, כמי שהיו שותפים לפיתוח המוצר.

 

"היתה הסכמה שלמכור זה צעד נבון"

בתגובה לפניית "כלכליסט" אמר ד"ר פרומוביץ כי הוא מופתע מהטענות שעולות נגדו, אך אישר את העובדה שהעסקה נסגרה מבלי ליידע את השותפים לפטנט קודם לכן. "אני מופתע ממה שאתה אומר לי. אני קיבלתי רק ברכות", אמר פרומוביץ.

 

לנו ידוע שחלק מהשותפים לא מרוצים מעסקת המכירה, והם טוענים שידעו על הסגירה כמעט במקביל לפרסום הידיעה על כך בעיתון.

"לגבי הודעת הסגירה, בעסקאות מורכבות כאלו אתה אף פעם לא יכול לדעת מתי הן נסגרות, ואתה מחויב לסודיות. משא ומתן שנמשך שנה כולל גם עליות ומורדות, אתה לא רוצה ליצור אשליות אצל השותפים. הודעתי להם בוקר אחרי שזה נסגר".

 

למה לא התייעצת איתם קודם לכן?

"דובר במשך השנה החולפת על כך שהצעד הבא של נובל ביוקר יהיה אולי לקנות חברה, והיתה הסכמה שלמכור זה צעד נבון".

 

עולות גם טענות שסכום העסקה היה נמוך מהמצופה. שמכרת בזול.

"אף פעם לא חשבנו על הכסף, גם כשמכרנו את הפטנט שלנו. המטרה שלי כרופא היא לעזור לפציינטים במינימום כאב. כולנו גם ככה מרוויחים היטב כרופאי שיניים, ככה שאני מאמין שהכסף גם לא יפגע בחברות שלנו. חוץ מזה כולנו נרוויח יפה".

 

שוק של מיליארדי דולרים

נובל ביוקר נחשבת למובילה עולמית בתחום השתלים. עובדים בה למעלה מ־2,000 עובדים בעשרות מדינות, והיא נסחרת בבורסת שוויץ ושבדיה. שוק השתלים הדנטלים מוערך במיליארדי דולרים, ועל פי הערכות גורמים בתעשייה נובל עשויה להרוויח מהשתל שפיתחה אלפא ביו מאות מיליוני דולרים בשנה – פי כמה מהשקעתה.

 

חברת אלפא ביו נחשבת לחברת שתלי השיניים המובילה בארץ, ומוצריה נמכרים בעשרות מדינות. ב־2005 מכרה את פטנט השתל הדנטלי שפיתחה — בעזרת השותפים כרמון, ביצ'צ'ו ויעקבי — לחברת נובל ביוקר בעסקה שהיקפה לא פורסם. ככל הידוע, העסקה כללה בעיקר תמלוגים על מוצרים עתידיים הקשורים בפטנט. לפני כשבועיים הושלמה בעצם השתלטות החברה השוויצרית על החברה הישראלית, ונובל ביוקר רכשה את כל מניות אלפא ביו, כולל מערך השיווק והייצור, תמורת 95 מיליון דולר, במזומן ובמניות. גורמים בתעשייה העריכו כי נובל ביצעה את העסקה לאור הפוטנציאל העצום שמצאה בפיתוח, וכדי לחסום את המתחרים מלרכוש מאלפא ביו פטנטים נלווים. לדברי פרומוביץ, גם לאחר המכירה יישאר מרכז החברה, שבו עובדים 120 עובדים, בישראל, ואף יורחב משמעותית. פרומוביץ עצמו ימשיך להיות חבר בדירקטוריון חברת אלפא ביו, ובמקביל ישמש כיועץ לחברת נובל השוויצרית.

 

השותפים, בני כרמון, ניצן ביצ'צ'ו ויובל יעקבי סירבו להגיב לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אופיר פרומוביץ, בעל חברת אופיר ביו
צילום: רינתי דבורסקי
מומלצים