שתף קטע נבחר

מגרש משחקים מאוזן

אימוץ המלצות ועדת גרונאו צפוי להכניס להט תחרותי לענף התקשורת שיביא בעקבותיו מגוון רחב של שירותי תקשורת מתקדמים במחירים שווים לכל נפש

אחד הליקויים המשעשעים של הליגה הבכירה בכדורגל בשנות השבעים היה השיפוע החד היחסית ממנו סבל מגרש הכדורגל של קבוצת מכבי רמת עמידר. השיפוע העניק יתרון לקבוצה ששיחקה בחלק הגבוה של המגרש, אבל ניתן היה להתייחס בסלחנות לחוסר האיזון כי הקבוצות המתחרות החליפו צד במחצית המשחק. גם המגרש עליו מתחרים השחקנים בשוק התקשורת סובל מחוסר איזון אלא שכאן אין מחצית במשחק. בגלל חוסר האיזון, הצרכן הישראלי משלם יותר על סל מוצרי התקשורת.

 

מה שמותר לחברת HOT אסור לחברת בזק על בנותיה. בעוד חברת HOT רשאית למכור ללא מגבלות צרור של שלושה מוצרים שכולל טלוויזיה, אינטרנט וטלפוניה (טריפל פליי) מנועה חברת בזק מלהציע ללקוחותיה חבילה דומה. הניסיון של המדינות המפותחות מראה כי יש ביקוש ער מצד הצרכנים לחבילת תקשורת משולשת (טריפל פליי).

 

במצב הנוכחי לקוחות בזק אינם יכולים ליהנות מן החיסכון הכספי שנלווה לרכישת חבילת מוצרי תקשורת מחברה אחת. כדי לאזן את מגרש המשחקים ממליצה ועדת גרונאו לאפשר לחברות הבנות של בזק, אבל לא לחברת בזק האם, להציע ללא מגבלות חבילה משולשת או מרובעת של שירותי תקשורת. המלצה זו באה לאפשר לקבוצת בזק, באמצעות חברות בנות, יכולת תגובה תחרותית מול HOT, וכל זאת לטובת הצרכן הישראלי.

 

הענקת יכולת התגובה התחרותית לחברת בזק האם עצמה הייתה עלולה ליצור חוסר איזון בכיוון ההפוך, ולכן וועדת גרונאו נמנעה מכך. יש חשש ממשי שמתן היתר לחברת בזק האם לשווק חבילת מוצרי תקשורת ימנע כמעט בוודאות תחרות בריאה בענף התקשורת.

 

תנאים טובים יותר לקיומה של תחרות

האתגר עימו התמודדה ועדת גרונאו היה כיצד לאפשר פעילות של מספר גדול של מתחרים בהינתן שתי תשתיות תקשורת בלבד. באופן טבעי, בגלל היתרונות לגודל, מספר התשתיות בתקשורת לעולם יהיה קטן ולפיכך גם מספר בעלי התשתיות. שוק תקשורת שמבוסס על תחרות בין שני בעלי תשתיות בלבד אינו מבנה שוק רצוי לצרכן. הדרך שבחרה ועדת גרונאו לענות על האתגר הייתה באמצעות מתן גישה חופשית לכל חברת תקשורת לנוע על גבי התשתית, או אפילו לחכור מקטעים ממנה, כדי לספק שירותי תקשורת מתקדמים לציבור. לפי המלצות ועדת גרונאו, בעלי התשתית יהיו חייבים לאפשר לכל שחקן שיחפוץ בכך להשתמש בתשתית תמורת תשלום.

 

הענקת ההיתר לחברות הבנות של בזק, ולא לבזק עצמה, יוצרת תנאים טובים יותר לקיומה של תחרות בענף התקשורת שכן חברות הבנות יהיו חייבות לרכוש שירותי תשתית מחברת בזק האם במחיר חשוף לעיני כל. חברת בזק האם תהיה חייבת למכור באותו מחיר גם לשחקנים אחרים. חברת בזק לא תורשה לתת זכות קדימה בתנועה גבי התשתית. לפי המלצות ועדת גרונאו, משרד התקשורת גם יפקח על מחיר השימוש בתשתית כדי למנוע שיתוק של התחרות, שכן אחרת חברת בזק האם עלולה לגבות מחיר גבוה מדי שירתיע מתחרים מלנוע על התשתית שלה.

 

אימוץ המלצות ועדת גרונאו צפוי להכניס להט תחרותי לענף התקשורת שיביא בעקבותיו מגוון רחב של שירותי תקשורת מתקדמים במחירים שווים לכל נפש.

 

ד"ר מומי דהן הוא חבר וועדת גרונאו לתחרות בתקשורת, מרצה לכלכלה, בבי"ס למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית וחוקר בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר מומי דהן
צילום: יואב גלאי
מומלצים