שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף אמברם

קלות, טעימות ומרשימות: תוספות מנצחות לליל הסדר

מארחים בליל הסדר? שוברים את הראש מה להכין לארוחת החג? יעל גרטי באה לעזרתכם ומציעה ארבע תוספות קלות מאוד להכנה, כשרות לפסח (כמובן) וטעימות מאוד, שהיתרון הגדול שלהן הוא שניתן להכינן מבעוד מועד. אירוח בפסח מעולם לא היה קל יותר

לקראת ליל הסדר הקרב ובא בחרתי להגיש לכם ארבע תוספות מנצחות לארוחת החג. לא, לא ניסיתי להמציא מחדש את הגלגל, אין כאן פרחי קישואים או בייבי-ארטישוקים בְּאָיולי זעפרן, כי אם ארבע תוספות ממרכיבים בסיסיים שניתן להשיג בכל מרכול או שוק. המנות הללו קלות להכנה, כשרות לפסח (כמובן), פרווה, טעימות מאוד - והכי חשוב? ניתן להכינן מבעוד מועד, שהרי אף מארח/ת אינו/ה רוצה לטרוח ולהתרוצץ במטבח כשהאורחים כבר עומדים בפתח עם הגלדיולות. איך זה עובד? מכינים יום-יומיים מראש, מאחסנים במקרר ומחממים בתנור או במיקרוגל לפני ההגשה.

 

מה מתאים כתוספות לארוחת החג? כל ירק או ירק פחממתי שמאפשר הגשה אסתטית ושניתן להכינו מראש.

 

רעיונות? בבקשה:

זוקיני בנענע ולימון

שעועית רחבה מוקפצת עם פורטובלו או עם בצל ושום

שומר אפוי בשמן זית ולימון

פלפלים צבעוניים קלויים, בתחמיץ עדין, עם טימין

אָפְּיו - תבשיל בלקני של שורש סלרי וגזר

מיקס ירקות ירוקים: אפונת שלג, אפונת גינה וברוקומיני- בשמן זית ושום

בצלים מקורמלים

בטטות ברוזמרין

אפונת גינה טריה עם בצל מטוגן

דלורית (חצויה) אפויה עם עשבי תיבול

תפוחי אדמה ובטטות אפויים עם שום

 

כמות המנות בכל מתכון מתייחסת למנות רגילות (של ימי חול) ולא למנות שנוטלים לצלחת בליל הסדר, שהרי אי אפשר לדעת מי יקח כמה מאיזו מנה וכמה מנות יש בסך הכל. עִרכו את חישוביכם והכפילו כמויות במידת הצורך. כל התבשילים שלהלן טעימים גם ביום המחרת (וגם כעבור 3 ימים), כך שניתן להכינם מראש ללא חשש.


כשר לפסח לאוכלי קטניות. סלט פול ירוק (צילום: אסף אמברם) 

 

סלט פול ירוק עם כוסברה ולימון

ניתן לבשל את הפול יום-יומיים מראש ולאחסנו עם נוזלי הבישול שלו, בקופסה במקרר, לסנן ולתבל קרוב ככל שניתן לארוחת החג. במקום כוסברה ניתן להשתמש בפטרוזיליה. כשר לפסח לאוכלי קטניות.

 

המרכיבים (ל-4-5 מנות):

2 ק"ג פול ירוק (משקל ברוטו, לפני קילוף), קלוף ושטוף

מיץ מ- 3 לימונים

שמן זית

3 ענפי מרווה, שטופים

מלח

פלפל שחור גרוס גס

חופן גדוש כוסברה טריה, עלים בלבד, קצוצים גס ושטופים

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים פול בסיר, מכסים במים רותחים, מוסיפים מיץ מלימון אחד, כף שמן זית, ענפי מרווה, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-15 דקות או עד להתרככות, אך לא יתר על המידה. מסירים מן האש, מסננים, מוציאים את ענפי המרווה ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים שמן זית, מיץ מ-2 לימונים, כוסברה ומתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס גס. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך עם לימון, מלח או פלפל. מגישים חם, פושר או קר.


כמעט בלי טירחה. סלט תחתיות ארטישוק (צילום: אסף אמברם) 

 

סלט תחתיות ארטישוק לעצלנים

על אף שאני משוגעת על ארטישוקים טריים, אני מסרבת לפצוע את אצבעותיי בקילופם המייגע, כך שאני מסתפקת ברכישת תחתיות ארטישוק קפואות. החכמה היא לבשלן כך שיצאו טעימות: אני עושה זאת עם מיץ לימון, ענפי מרווה טריה ושמן זית. כיוון שתחתיות הארטישוק נוטות להשחיר קלות, כדאי לאחסנן בנוזלי הבישול עד קרוב ככל שניתן למועד ההגשה – ואז לסנן ולתבל.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

2 חבילות (800 גרם) תחתיות ארטישוק קפואות

מיץ מ-2 לימונים גדולים

שמן זית

3 ענפי מרווה, שטופה

מלח

פלפל שחור גרוס גס

טימין טרי, שטוף, עלים בלבד

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים תחתיות ארטישוק בסיר, מכסים במים רותחים, מוסיפים מיץ מלימון אחד, 1-2 כפות שמן זית, ענפי מרווה, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-10-12 דקות או עד להתרככות, אך לא יתר על המידה.
  2. מסירים מן האש, מסננים, מוציאים את ענפי המרווה, חותכים לרבעים (ראו צילום) או לשמיניות או לרצועות ארוכות בעובי 1 ס"מ, ומעבירים לקערה.
  3. מוסיפים עלעלי טימין, מתבלים בשמן זית, מיץ מ-1-2 לימונים, מלח ופלפל שחור גרוס גס. טועמים ומתקנים תיבול עם לימון, מלח או פלפל במידת הצורך. מגישים חם, פושר או קר.


מכינים מראש, מחממים ומגישים. ירקות שורש בתנור (צילום: אסף אמברם) 

 

ירקות שורש בתנור עם עשבי תיבול

שורש סלרי הוא ירק נפלא, טעים במיוחד כשהוא נאפה בתנור. יחד עם תפוחי אדמה, שורש פטרוזיליה, שומר ועשבי תיבול התוצאה היא פשוט נפלאה. אם מכינים מבעוד מועד מאחסנים בקופסת פלסטיק סגורה היטב במקרר ומחממים בתנור בחום נמוך-בינוני (140-150 מעלות) לפני ההגשה.

 

המרכיבים (ל- 4 מנות):

3 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך גס

4 שורש סלרי, קלוף וחתוך גס

4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים גס

3 שומר, שטופים וחתוכים גס

3 ענפי רוזמרין, שטופים

חופן גבעולי טימין, שטופים

3 ענפי מרווה, עלים בלבד, שטופים

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס (או פלפל ארבעה צבעים גרוס)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומשמנים תבנית תנור בשמן זית (או מרפדים בנייר אפייה).
  2. מניחים את כל הירקות בקערה גדולה מאוד ונוחה לערבוב. מוסיפים שמן זית, רוזמרין, מרווה וטימין ומערבבים היטב (בידיים או בעזרת שתי כפות) כך שהשמן ועשבי התיבול יגיעו לכל פינה. מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור.
  3. אופים במשך 30 דקות, מנמיכים את החום ל-170-180 מעלות ואופים עוד 45 דקות או עד ששורש הסלרי ותפוחי האדמה רכים דיים. מוציאים מן התנור. מגישים חם.

 

תפוחי אדמה צלויים עם עגבניות שרי, בצל סגול ורוזמרין

תפוחי האדמה מזהיבים, העגבניות נצרבות אך נשארות שלמות, הבצל הסגול יוצא מקורמל ומשגע – התוצאה היא תוספת פשוטה אך מנצחת, שקשה להפסיק לאכול ממנה. מכינים מבעוד מועד, מאחסנים בקופסת פלסטיק סגורה היטב במקרר ומחממים בתנור בחום נמוך-בינוני (140-150 מעלות) לפני ההגשה.

 

המרכיבים (ל-4-5 מנות):

2 ק"ג (כ-13 יחידות בינוניות) תפוחי אדמה, קלופים, שטופים וחתוכים לפרוסות עבות

500 גרם (1 סלסלה) עגבניות שרי יפות, שטופות, שלמות

3 בצלים סגולים בינוניים, קלופים וחתוכים לרבעים או שמיניות

5 שיני שום, קלופות, שלמות

שמן זית

4 גבעולי רוזמרין, שטופים, עלים בלבד

מלח

פלפל שחור גרוס גס או פלפל ארבעה צבעים גרוס

 

כלים: תבנית תנור גדולה, נייר אפייה או נייר אלומיניום

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית תנור גדולה מרופדת בנייר אפייה (או אפילו שניים) או נייר אלומיניום.
  2. מניחים בקערה ענקית, נוחה לערבוב, את כל המרכיבים: תפוחי אדמה, עגבניות, בצל, שום ורוזמרין.
  3. מזליפים כ-4 כפות שמן זית, בוזקים מלח ופלפל שחור גרוס גס ומערבבים (בעזרת הידיים או בעזרת 2 כפות) כך שהשמן ועשבי התיבול יגיעו לכל פינה. מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור ואופים במשך 30 דקות.
  4. מערבבים בעדינות, מזליפים כף נוספת של שמן זית בזרזיף דק וממשיכים לאפות 30 דקות נוספות.
  5. נועצים מזלג באחד או שניים מתפוחי האדמה: אם הם רכים דיים מוציאים מן התנור, אם לא - מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 (כדי שתפוחי האדמה לא יישרפו) ואופים עוד 10-15 דקות, עד להשגת הרכות הרצויה. מוציאים ומגישים חם.

 

צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים