שתף קטע נבחר

בלי תחושת כבדות - ליל סדר בריאותי וקליל

לא רוצים ליפול שדודים אחרי ארוחת החג? יעל גרטי מציעה ארוחת חג בריאותית, קלילה (כמעט דיאטטית!) וטעימה: בלי גבינות, בלי חמאה, בלי מאכלים כבדים מדי ובלי הרבה קשר למאכלי החג. מוכנים להשתתף בניסוי?

התיישבתם לשולחן, מותשים מיום בישולים ארוך. מושיטים יד ולוקחים חתיכת מצה. זה לא טעים, אבל לעזאזל, אתם רעבים. כשמגיעה קערת החרוסת אתם מעמיסים כדבעי, אפילו מרור אתם אוכלים. מרק- בוודאי, אפשר תוספת של קניידלעך? עד שמגיעה המנה העיקרית אתם כבר מפוצצים, אבל, הֵיי, ככה זה בחג. אורז, ירקות מבושלים, תפוחי אדמה, עוף בתנור, בשר בקר, עוגת המוס של דודה שולה, עוגיות, קפה. בסוף הערב אתם פותחים את רוכסן המכנסיים ומקווים שאף אחד לא רואה.

 

אפשר גם אחרת. ארוחה קלילה, כמעט דיאטטית, בריאה, מאוזנת, שתשאיר אתכם קלילים וערניים. מוכנים להשתתף בניסוי?

 

התפריט (ל-6 נפשות שוחרות בריאות):

מרק חצילים קלויים ועשבי תיבול

סלט ירוק עם תפוחי עץ מיובשים וחמוציות מיובשות

שומר אפוי

זוקיני מפוספּסים בלימון ונענע

קינואה עם פול ירוק

אורז אדום עם פלפלים צבעוניים וגרעיני דלעת

סלמון אפוי בעשבי תיבול

פודינג טפיוקה וסלט פירות

 

דבר המומחה

"בריא - כן, משמין - לא", קבעה הנטורופתית קירה לוי באשר לתפריט החג שהכינותי, "קלה יותר מארוחת חג סטנדרטית - אבל לא ממש קלה, מי שרוצה להשאר קליל מתבקש לבחור: או קינואה או אורז אדום. סלט בהתחלה- זה מצוין, שכן עלים ירוקים מעודדים הפרשת מיצי מרה, המקלים על העיכול. פול, שהוא בעל אינדקס גליקמי גבוה, אינו מומלץ לסוכרתיים.

מומלץ, למי שחש בכבדות בתום הארוחה (להוציא נשים מניקות), לקנח בתה מריר, עם נענע או מרווה".

 

כיצד נערכים לארוחת החג?

בכדי להקל מעט על עומס העבודה ניתן, כמובן, להטיל משימות בישול על האורחים. בתכנון תפריט (לכל ארוחה, בעצם) מומלץ להשאיר כמה שפחות משימות לרגע האחרון, שהרי ברור שלא ניתן לתבל אורז כשהדודים עומדים בפתח, מצפים שתסדרו באגרטל את הפרחים שטרחו והביאו.

 

מכינים מראש ומחממים לקראת ההגשה: מרק חצילים, שומר, זוקיני, קינואה עם פול ירוק ואורז אדום.

מכינים מראש ומאחסנים במקרר: רוטב לסלט, פודינג טפיוקה וסלט פירות (לא כולל תפוחי עץ/אגסים, שנוטים להשחיר).

לקראת הגעת האורחים: מתבלים את הסלמון ומניחים בחוץ, לקראת האפיה. מחממים תנור.

מערבבים את מרכיבי הסלט (לא כולל הרוטב) בקערה.

20 דקות לפני התחלת הסעודה מכניסים את הסלמון לתנור. מומלץ לכוון שעון, פן ישכח הסלמון בתנור.

מתחילים לאכול: יוצקים את הרוטב על הסלט.

 

אלטרנטיבות לתפריט:

  • במקום מרק חצילים ניתן להכין מרק עגבניות (תמר או שרי) צלויות, מרק דלעת או מרק ירקות ועשבי תיבול לימוני.
  • במקום סלט ירוק עם תפוחי עץ מיובשים וחמוציות ניתן להכין כל סלט ירוק אחר, סלט עגבניות שרי ובזיליקום, סלט מלפפונים קלופים ובצל סגול, סלט גזר וכוסברה, סלט גזר ורוקט או כל סלט קליל אחר.
  • במקום שומר וזוקיני ניתן להכין שעועית ירוקה רחבה, מאודה ומוקפצת קלות עם בצל, לפת אפויה, כרובית מאודה ומוקפצת קלות עם בצל סגול ופטרוזיליה - או כל ירק, עשוי בצורה קלילה ככל שניתן, עם מעט מאוד שמן זית.
  • במקום קינואה עם פול ירוק ניתן להכין קינואה עם אפונת גינה טריה (עכשיו העונה, ניתן להשיג בשווקים), קינואה עם קוביות דלעת אפויה ועירית, קינואה עם נענע ושום או קינואה עם ממרח לימונים כבושים, כוסברה וצנוברים.
  • במקום אורז אדום עם פלפלים ניתן להכין כל תבשיל אחר של אורז מלא עם ירקות.
  • כל דג אחר שאתם אוהבים  יוכל להחליף את הסלמון אפוי בעשבי תיבול.
  • במקום פודינג טפיוקה (יש הנרתעים ממרקמה החלקלק) וסלט פירות - ניתן להסתפק בסלט פירות בלבד, מוגש בכוס שקופה נאה.

 

בבחירת אלטרנטיבות מומלץ להקפיד על כך שאותו ירק לא יככב פעמיים בתפריט ושלא יופיע יותר מירק אחד העשוי להכביד על מערכת העיכול, דוגמת בני משפחת המצליבים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קינוח שלא מכביד בבטן. טפיוקה ופירות
קינוח שלא מכביד בבטן. טפיוקה ופירות
צילום: אסף רונן
מומלצים