שתף קטע נבחר

בלי תחושת כבדות - ליל סדר בריאותי וקליל

לא רוצים ליפול שדודים אחרי ארוחת החג? יעל גרטי מציעה ארוחת חג בריאותית, קלילה (כמעט דיאטטית!) וטעימה: בלי גבינות, בלי חמאה, בלי מאכלים כבדים מדי ובלי הרבה קשר למאכלי החג. מוכנים להשתתף בניסוי?

מרק חצילים קלויים ועשבי תיבול סלט ירוק עם תפוחים וחמוציות מיובשים אורז אדום עם פלפל וגרעיני דלעת שומר אפוי בשמן זית ומיץ לימון 
קינואה עם פול ירוק ולימון זוקיני מפוספּסים בלימון ונענע סלמון אפוי בעשבי תיבול פודינג טפיוקה וסלט פירות 

התיישבתם לשולחן, מותשים מיום בישולים ארוך. מושיטים יד ולוקחים חתיכת מצה. זה לא טעים, אבל לעזאזל, אתם רעבים. כשמגיעה קערת החרוסת אתם מעמיסים כדבעי, אפילו מרור אתם אוכלים. מרק- בוודאי, אפשר תוספת של קניידלעך? עד שמגיעה המנה העיקרית אתם כבר מפוצצים, אבל, הֵיי, ככה זה בחג. אורז, ירקות מבושלים, תפוחי אדמה, עוף בתנור, בשר בקר, עוגת המוס של דודה שולה, עוגיות, קפה. בסוף הערב אתם פותחים את רוכסן המכנסיים ומקווים שאף אחד לא רואה.

 

אפשר גם אחרת. ארוחה קלילה, כמעט דיאטטית, בריאה, מאוזנת, שתשאיר אתכם קלילים וערניים. מוכנים להשתתף בניסוי?

 

התפריט (ל-6 נפשות שוחרות בריאות):

מרק חצילים קלויים ועשבי תיבול

סלט ירוק עם תפוחי עץ מיובשים וחמוציות מיובשות

שומר אפוי

זוקיני מפוספּסים בלימון ונענע

קינואה עם פול ירוק

אורז אדום עם פלפלים צבעוניים וגרעיני דלעת

סלמון אפוי בעשבי תיבול

פודינג טפיוקה וסלט פירות

 

דבר המומחה

"בריא - כן, משמין - לא", קבעה הנטורופתית קירה לוי באשר לתפריט החג שהכינותי, "קלה יותר מארוחת חג סטנדרטית - אבל לא ממש קלה, מי שרוצה להשאר קליל מתבקש לבחור: או קינואה או אורז אדום. סלט בהתחלה- זה מצוין, שכן עלים ירוקים מעודדים הפרשת מיצי מרה, המקלים על העיכול. פול, שהוא בעל אינדקס גליקמי גבוה, אינו מומלץ לסוכרתיים.

מומלץ, למי שחש בכבדות בתום הארוחה (להוציא נשים מניקות), לקנח בתה מריר, עם נענע או מרווה".

 

כיצד נערכים לארוחת החג?

בכדי להקל מעט על עומס העבודה ניתן, כמובן, להטיל משימות בישול על האורחים. בתכנון תפריט (לכל ארוחה, בעצם) מומלץ להשאיר כמה שפחות משימות לרגע האחרון, שהרי ברור שלא ניתן לתבל אורז כשהדודים עומדים בפתח, מצפים שתסדרו באגרטל את הפרחים שטרחו והביאו.

 

מכינים מראש ומחממים לקראת ההגשה: מרק חצילים, שומר, זוקיני, קינואה עם פול ירוק ואורז אדום.

מכינים מראש ומאחסנים במקרר: רוטב לסלט, פודינג טפיוקה וסלט פירות (לא כולל תפוחי עץ/אגסים, שנוטים להשחיר).

לקראת הגעת האורחים: מתבלים את הסלמון ומניחים בחוץ, לקראת האפיה. מחממים תנור.

מערבבים את מרכיבי הסלט (לא כולל הרוטב) בקערה.

20 דקות לפני התחלת הסעודה מכניסים את הסלמון לתנור. מומלץ לכוון שעון, פן ישכח הסלמון בתנור.

מתחילים לאכול: יוצקים את הרוטב על הסלט.

 

אלטרנטיבות לתפריט:
  • במקום מרק חצילים ניתן להכין מרק עגבניות (תמר או שרי) צלויות, מרק דלעת או מרק ירקות ועשבי תיבול לימוני.
  • במקום סלט ירוק עם תפוחי עץ מיובשים וחמוציות ניתן להכין כל סלט ירוק אחר, סלט עגבניות שרי ובזיליקום, סלט מלפפונים קלופים ובצל סגול, סלט גזר וכוסברה, סלט גזר ורוקט או כל סלט קליל אחר.
  • במקום שומר וזוקיני ניתן להכין שעועית ירוקה רחבה, מאודה ומוקפצת קלות עם בצל, לפת אפויה, כרובית מאודה ומוקפצת קלות עם בצל סגול ופטרוזיליה - או כל ירק, עשוי בצורה קלילה ככל שניתן, עם מעט מאוד שמן זית.
  • במקום קינואה עם פול ירוק ניתן להכין קינואה עם אפונת גינה טריה (עכשיו העונה, ניתן להשיג בשווקים), קינואה עם קוביות דלעת אפויה ועירית, קינואה עם נענע ושום או קינואה עם ממרח לימונים כבושים, כוסברה וצנוברים.
  • במקום אורז אדום עם פלפלים ניתן להכין כל תבשיל אחר של אורז מלא עם ירקות.
  • כל דג אחר שאתם אוהבים  יוכל להחליף את הסלמון אפוי בעשבי תיבול.
  • במקום פודינג טפיוקה (יש הנרתעים ממרקמה החלקלק) וסלט פירות - ניתן להסתפק בסלט פירות בלבד, מוגש בכוס שקופה נאה.

 

בבחירת אלטרנטיבות מומלץ להקפיד על כך שאותו ירק לא יככב פעמיים בתפריט ושלא יופיע יותר מירק אחד העשוי להכביד על מערכת העיכול, דוגמת בני משפחת המצליבים.

 

מרק חצילים קלויים ועשבי תיבול

 


קליל ומענג. מרק חצילים קלויים ועשבי תיבול                  (צילום: אסף רונן)

 

איך בוחרים חצילים? לפי קצה הגבעול (ירוק-רענן), לפי משקלו (קליל ככל שניתן) ומראהו (נטול כתמים או פגמים). אם אינכם אוהבים לקלות חצילים ישירות על האש, אפשר כמובן להניחם בתבנית תנור, אך התוצאה, לטעמי, פחות מוצלחת.

 

המתכון דורש ציר ירקות- וסוג הירקות אינו קריטי. לצורך העניין כל מי בישול של כל ירק יתאימו. אני נוהגת לשמור מי בישול של ירקות שונים במקפיא ומפשירה לפי הצורך. אם אין ברשותכם ציר ירקות מוכן - באפשרותכם לבשל ירקות ארומטיים כגון כרישה ושורש פטרוזיליה עם ליטר מים, על אש נמוכה, במשך 30 דקות לערך, או לחילופין לחמם כף שמן זית בסיר, לטגן 1-2 שיני שום (קלופות, שלמות), להוסיף ירקות ארומטיים, עשבי תיבול ולערבב-לטגן במשך 10 דקות על אש בינונית, להוסיף את החצילים הקלויים, לרסק הכל יחדיו בעזרת בלנדר מוט בסיר (או במעבד מזון) ולהוסיף מים רותחים לפי הסמיכות הרצויה.

 

ניתן להכין את המרק יום-יומיים מראש, לאחסן במקרר ולחמם בסיר לפני ההגשה.

 

המרכיבים (להכנת 9 מנות, בצלחות מרק או קעריות רגילות, לא בכוסות אספרסו כמו בצילום):

4 חצילים יפים, שטופים

חופן פטרוזיליה, שטופה

2 גבעולי מרווה, עלים בלבד, שטופים

חופן טימין טרי, עלים בלבד, שטופים

800-1000 מ"ל ציר ירקות (ראה הסבר לעיל)

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כף שמן זית / שמן שום

 

אופן ההכנה:

  1. עוטפים כל חציל ב- 2-3 שכבות נייר אלומיניום וקולים על אש ישירה, תוך שהופכים מצד לצד (בעזרת הידיים, מלקחיים או שני מזלגות) כל כמה דקות, עד להתרככות (בודקים באמצעות הנחת מזלג על החציל). מסירים מן האש, מניחים על צלחת ומצננים היטב, עד שניתן לגעת בהם.
  2. מסירים את נייר האלומיניום בזהירות (כך שרסיסיו לא יכנסו לתוך החציל) וחורצים את החציל לארכו.
  3. מניחים עשבי תיבול במעבד מזון וקוצצים דק.
  4. מוציאים, בעזרת כף, את תכנם של החצילים, ללא פיסות קליפה. מעבירים למעבד המזון ומעבדים עד לקבלת קרם חלק (לחילופין ניתן לרסק את עשבי התיבול והחצילים בסיר, בעזרת בלנדר-מוט).
  5. מעבירים לסיר, על אש בינונית- גבוהה, מוסיפים ציר ירקות, לפי הסמיכות הרצויה ומערבבים.
  6. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מוסיפים מלח, פלפל, כף שמן זית או שמן שום וטועמים. מוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך. מגישים חם.

 

חזור למעלה
סלט ירוק עם תפוחים וחמוציות מיובשים

 

לגרסה בריאותית יותר, ניתן לשלב חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר או חמוציות מיובשות מועשרות באומגה 3, של חברת "טעם טבע".

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

2 חסות מסולסלות (קטנות-בינוניות), שטופות היטב וקרועות לפיסות קטנות

1 חבילת רוקט, שטוף היטב וחתוך גס

50-100 גרם תפוחי עץ מיובשים

50-100 גרם חמוציות מיובשות

לרוטב:

5 כפות שמן זית

3 כפות חומץ בלסמי לבן או חומץ בן יין לבן או חומץ בטעם דבש

11/2 כפות חרדל חלק איכותי

2 כפות דבש

מלח

פלפל שחור גרוס גס

2 כפות מים

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים חסה ורוקט בקערת הגשה נאה. מפזרים תפוחי עץ מיובשים וחמוציות מיובשות.
  2. מערבבים את חומרי הרוטב בקערית או צנצנת סגורה, טועמים - אם הרוטב חמוץ מדי מוסיפים מעט דבש או מים, אם חסר טעם מוסיפים עוד מלח או פלפל. מאחסנים במקרר. לקראת ההגשה יוצקים את הרוטב ומערבבים היטב.

 

 

חזור למעלה
אורז אדום עם פלפל וגרעיני דלעת

 


מנה צבעונית במיוחד. אורז אדום עם פלפלים                  (צילום: אסף רונן)

 

בשעה טובה, יש אורז אדום גם בסופר! בביקורי האחרון ב"מגה" מצאתי דוכן של חברת "אדמה", עליו ניצבו אריזות אורז אדום, כך שאם טרם טעמתם מן הפלא הזה, התירוצים הולכים ואוזלים. אני קונה אורז אדום גם בחנויות טבע (ואז אני נוטה להעדיף את ה"ווהאני" של טעם טבע" על שום יופיו ונקיונו), וגם בחנויות מתמחות, כגון "ספייסס"- אך אם הוא נמכר בתפזורת הוא נוטה להיות מאובק, כך שיש לשטוף אותו. אפשר להכין מאכל זה מבעוד מועד ולחממו בתנור או במיקרוגל לפני ההגשה.

  

המרכיבים (ל-6 מנות):

3 פלפלים אדומים, מנוקים וחתוכים לרבעים

3 פלפלים כתומים, מנוקים וחתוכים לרבעים

2 שיני שום, קלופות

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

2 כוסות אורז אדום

חופן גדול של גרעיני דלעת

1 כף שמן אגוזי מלך - לא חובה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  2. מניחים פלפלים ושום בתבנית תנור, מרופדת בנייר אפיה. מזליפים שמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומכניסים לתנור. אופים במשך 45-60 דקות, או עד שהפלפלים מתרככים ונצרבים מעט.
  3. מרתיחים מים בקומקום.
  4. מחממים 1-2 כפות שמן זית בסיר בינוני-גדול על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים אורז אדום, מלח, פלפל שחור גרוס גס ומטגנים קלות במשך 30 שניות. מוסיפים כ- 4 כוסות מים רותחים ומערבבים. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 30-40 דקות לערך. אין צורך לחכות להתאדותם של המים - יש לבדוק את רכותו של גרגר אורז כעבור 30-35 דקות. אם הוא רך דיו – ניתן לסנן, להחזיר לסיר (ללא אש) ולהניח בצד, כשהסיר מכוסה, למשך 10 דקות.
  5. מערבבים אורז אדום, פלפלים קלויים וגרעיני דלעת (ללא אש). מוסיפים 1-2 כפות שמן אגוזי מלך או שמן זית, מלח ופלפל שחור גרוס גס. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. מגישים חם.

 

חזור למעלה
שומר אפוי בשמן זית ומיץ לימון

 

בחרו נא, עבור מנה זו, בראשי שומר קטנים ככל שניתן.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

10 יחידות שומר, שטוף היטב, קצוות קטומים

שמן זית

מיץ מ-1 לימון

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 180-200 מעלות.
  2. מניחים ראשי שומר שלמים בתבנית. מזליפים שמן זית ומיץ לימון, מפזרים מלח ופלפל שחור גרוס גס. מערבבים היטב ומכניסים לתנור. אופים במשך שעה או עד שהשומר נראה רך דיו וצרוב מעט. מוציאים מן התנור. מגישים חם.

 

חזור למעלה
קינואה עם פול ירוק ולימון

 


כשרה לפסח. קינואה                                                  (צילום: אסף רונן)

 

יושבת אני לשולחן, מחלצת פול טרי מתרמיליו החושניים, שוקעת בשרעפים ונרגעת פלאים. השילוב בין הקינואה, הפול הטרי, הלימון והכוסברה- נהדר. במקום פול טרי (או אפונת גינה טריה) - ניתן להשתמש בפול ירוק קפוא או אפונה עדינה קפואה. במקום כוסברה ניתן לשלב שמיר. ניתן להכין מנה זו שעות אחדות לפני הארוחה, להגישה קרה או לחממה לפני ההגשה.

 

המרכיבים (ל- 6 מנות): 

3-4 כפות שמן זית

4-5 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

2 כוסות קינואה

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 ק"ג פול ירוק טרי (400-420 גרם נטו), קלוף

מיץ מ-3 לימונים

חצי צרור (של שוק) כוסברה, שטופה וקצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים מים בקומקום.
  2. מחממים 1-2 כפות שמן זית בסיר רחב על אש בינונית-גבוהה. מטגנים שום, תוך השגחה צמודה, עד להזהבה קלה.
  3. מוסיפים קינואה, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומטגנים קלות במשך 30 שניות. מוסיפים 4 כוסות מים רותחים, מערבבים, מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים במשך 10-15 דקות עד להתאדות המים. מסירים מן האש ומניחים בצד, כשהסיר מכוסה, למשך 10 דקות נוספות.
  4. מניחים פול בסיר (אחר), מכסים במים רותחים ומוסיפים מיץ מ-1 לימון, כפית שמן זית, מלח ופלפל. מבשלים על אש נמוכה במשך 10-15 דקות, עד להתרככות מספקת - אך לא יתר על המידה. מסננים - אפשר לשמור את מי הבישול כציר ירקות, למשל עבור מרק החצילים שלעיל.
  5. מערבבים קינואה, פול וכוסברה (ללא אש). מוסיפים כף שמן זית, מלח, פלפל ומיץ מ-2 לימונים. טועמים ומוסיפים עוד מלח, פלפל או מיץ לימון לפי הצורך. מגישים חם או קר.

 

חזור למעלה
זוקיני מפוספּסים בלימון ונענע

 

הזוקיני (הוא שמו של הקישוא הכהה בארץ, משום מה, באיטלקית פירושו קישואים), מפתיעים לאחרונה בשלל צורות: מפוספּסים, כדוריים, כדוריים-מפוספּסים- ובל נשכח את שלל הזוקיני הצהובים, על צורותיהם המוזרות. לאחרונה ניתן להשיג במרכול (בסניפי "מגה", למשל) את הזוקיני המפוספּסים, שמראם מהווה תוספת אסתטית לשולחן החג. אם לא השגתם זוקיני מפוספסים- ניתן כמובן להשתמש בזוקיני רגילים. השילוב בין הזוקיני, הנענע והלימון- מרענן וטעים.

 

ניתן להכין מנה זו מבעוד מועד ולאכול אותה כשהיא חמה או קרה.

 

המרכיבים (ל- 4 מנות):

8 זוקיני מפוספסים, שטופים היטב ופרוסים לפרוסות אלכסוניות, דקות

2 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

2 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

חופן עלי נענע, שטופים, שלמים

מיץ מ-1-2 לימונים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 180 מעלות.
  2. מערבבים בתבנית זוקיני, שמן זית, שום, נענע מלח ופלפל שחור גרוס גס.
  3. מכניסים לתנור ואופים במשך 30 דקות לערך, או עד לצריבה קלה.
  4. מוציאים, מזליפים מיץ לימון ומגישים חם או קר.

 

 

חזור למעלה
סלמון אפוי בעשבי תיבול

 


בלחץ המערכת. סלמון אפוי עם זוקיני                            (צילום: אסף רונן)

  

לרגל החג הרחבתי (בלחץ המערכת, אלא מה) את גבולות הצמחונות שלי וארחתי דג בביתי. כמובן שכצמחונית פנאטית, שלא אכלה או בישלה דגים בשנים האחרונות, לא היה לי מושג היכן מומלץ לקנות דגים. לפיכך, כשהגעתי לשוק הכרמל אחזתי בסינרו של אלעד הרוש, השף של מסעדת "בוחא", שהואיל בטובו ללוותני לחנות הדגים של מוישל'ה.

 

התוצאה: סלמון, שמן זית, עשבי תיבול, כמה פשוט - ככה טעים. זו למעשה המנה היחידה בתפריט שיש להכין אך מעט לפני הגעת האורחים וליתר דיוק יש להכניסה לתנור 20 דקות לפני הגשת המנה העיקרית. יש להמנע מלהשאיר את הסלמון בתנור, פן יתייבש.

 

המרכיבים (ל- 6 מנות):

6 פרוסות (בעובי 11/2 ס"מ לערך) של סלמון טרי (להשיג בחנויות דגים או בשווקים)

שמן זית

5 גבעולי מרווה טריה, שטופה, עלים בלבד

חופן טימין טרי, שטוף, עלים בלבד

5 גבעולי רוזמרין טרי, שטוף, עלים בלבד

מלח אטלנטי / גס

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים פרוסות סלמון בתבנית תנור, מרופדת בנייר אפייה.
  2. מזליפים על כל פרוסה מעט שמן זית. מפזרים עשבי תיבול, מלח, פלפל שחור גרוס גס ומעסים בעדינות כל פרוסה. מניחים בצד למשך 20 דקות.
  3. מחממים תנור לחום 200 מעלות.
  4. מכניסים לתנור ואופים במשך 20 דקות. מוציאים, מסירים את העור בעדינות ומגישים מיד.

 

חזור למעלה
פודינג טפיוקה וסלט פירות

 

מה היא טפיוקה, אתם שואלים? ובכן, מדובר על עמילן, המופק מצמח בשם קסאווה, שמוצאו בדרום אמריקה ומרכזה. בבישולן מסמיכות פניני הטפיוקה והופכות לצמיגיות-משהו, מדוזיות-משהו, חלקלקות. זה סוג של קסם: מחצי כוס פניני טפיוקה מופקת כמות עצומה של פודינג סמיך.

 

חלב קוקוס מכיל בדרך כלל כמות לא מבוטלת של קלוריות (וגם שומן רווי), כך שהגרסה הבריאותית של פודינג זה מבקשת חלב קוקוס לייט, שאינו מסומן כ"לייט" בחנויות בשל הוראותיו של משרד הבריאות, לפיכך יש לעיין בתווית. סוג בשם "קוקו לוטו" המוצע ברשת "מזרח ומערב" מכיל 61 קלוריות ב-100 גרם, לעומת חלב קוקוס רגיל (מי קוקוס), שמכיל 163 קלוריות ב-100 גרם או קרם קוקוס המכיל 231 קלוריות ב-100 גרם.

 

פרחי ההיביסקוס המסוכרים, המהווים תוספת אסתטית מרגשת וטעימה לסלט הפירות, משתלבים נהדר עם פניני הטפיוקה. הקיווי והתפוזים מוסיפים רעננות. במקום פרחי היביסקוס ניתן לקשט בקרמבולה מיובשת, אננס מיובש, חמוציות מיובשות וכד'.

 

פודינג הטפיוקה דורש קירור בן 3-4 שעות לפחות. ניתן להכינו גם יום קודם, אך את סלט הפירות מומלץ לחתוך רק לפני ההגשה, כדי למנוע מתפוחי העץ להשחיר. אם ברצונכם להכין את סלט הפירות מבעוד מועד- ותרו על תפוחי עץ ובחרו במקומם בענבים (יש עכשיו, אבל הם מאוד יקרים), מֵלון, גרגרי רימון (יש עכשיו, מקירור) או פירות אחרים. אפשר להגיש מנה זו בכוסות מרטיני, כוסות קוניאק, כוסות יין גדולות או כל כוס זכוכית שניתן לאכול ממנה בנוחות.

 

המרכיבים (ל- 6 מנות):

1/2 כוס פניני טפיוקה (להשיג בחנויות טבע ובחנויות לאוכל אסייאתי)

4 כוסות מים

3/4 כוס סוכר (התוצאה אינה מאוד מתוקה, ניתן להגדיל מעט את כמות הסוכר לתוצאה מתוקה יותר)

1 פחית מי קוקוס (חלב קוקוס) לייט

4 קיווי, קלופים ופרוסים דק

2 תפוחי עץ, מגולענים וחתוכים לקוביות

2 תפוזים, קלופים וחתוכים לקוביות (ללא גרעינים, במידת האפשר)

חופן פרחי היביסקוס מסוכרים (להשיג בחנויות תבלינים, כגון "עמרני" בשוק הכרמל)

חופן פרוסות קיווי מיובשות, חתוכות לחצאים או רבעים

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים טפיוקה ומים בסיר על גבי אש בינונית ומבשלים, תוך ערבוב אקראי, במשך 20 דקות.
  2. מסירים מן האש ומוסיפים סוכר. מערבבים היטב, מצננים מעט, מעבירים לקופסה ומניחים במקרר למשך 3-4 שעות.
  3. מוציאים מן המקרר, מוסיפים חלב קוקוס, מערבבים היטב ומצננים במקרר במשך חצי שעה - שעה לפחות. מאחסנים במקרר עד להגשה, בקופסה סגורה.
  4. הגשה: מערבבים תפוחי עץ, קיווי ותפוזים. מניחים 4-5 כפות פודינג טפיוקה בכוס שקופה, מוסיפים סלט פירות ומקשטים בפרחי היביסקוס מסוכרים.

 

צילומים: אסף רונן, לאתר שלו הקליקו כאן .

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קינוח שלא מכביד בבטן. טפיוקה ופירות
צילום: אסף רונן
מומלצים