שתף קטע נבחר
 

מזהמי סביבה יתקשו לקבל מימון בנקאי

בעקבות החלטת המפקח על הבנקים ואיגוד הבנקים להגביר המודעות לסיכונים סביבתיים, יצטרך הבנק לשקול את דרגת הסיכון הסביבתי שיוצר מקבל האשראי

המפקח על הבנקים ומנכ"ל איגוד הבנקים החליטו על הגברת המודעות בתאגידים הבנקאיים לסיכונים סביבתיים שאליהם הם עלולים להיחשף כתוצאה ממימון ישיר או עקיף של גופים שפעילותם עלולה לגרום נזקים סביבתיים.

 

במילים פשוטות, מבקש אשראי מבנק יצטרך מעתה להציג בפני הבנק גם את הסיכונים הסביבתיים הכרוכים בפעילותו, והבנק יצטרך לשקול, לנוכח הסיכון הפיננסי הנובע מכך, מהם תנאי האשראי שיש להעניק למבקש, אם בכלל.

 

יוזמה מבורכת זו יש בה כדי להצביע על תחילתה של דרך חדשה בהתנהלות המערכת הבנקאית בישראל. מדובר בהתייחסות לסיכונים סביבתיים כאל סיכונים פיננסיים לכל דבר, ולא בכדי. התנהלות ברוח זו כבר אומצה זה מכבר במערכות בנקאיות נאורות בעולם, ואימוצה בישראל היא צעד כלכלי מתבקש.

 

מציאות שבה ניתן אשראי בנקאי מבלי לשקול את דרגת הסיכון שיוצר מקבל האשראי, עלולה לעלות לבנק, בסופו של יום, ביוקר. בהקשר זה אפשר להביא כדוגמה את מקרה קריסתו של מפעל תעשיות אלקטרוכימיות בעכו. במהלך 2003 אירעו במפעל כמה מקרים של פיצוצים ודליפות של חומרים מסוכנים.

 

המפעל נסגר בצו במהלך 2005 בשל הזיהום הסביבתי החמור שגרם, עניין שלווה בכתבת תחקיר ענקית תחת הכותרת "מפעל המוות". בכתבה נחשפו הזיהום שנגרם בחוף הים, ריכוזי החומרים המסוכנים ועוד. סגירת המפעל לוותה לא רק בפיטורים מסיביים של העובדים אלא גם בתלונות על מחלות קשות שהתגלו אצלם.

 

התחייבויות המפעל שקרס לבנקים (לאומי, הפועלים ודיסקונט) עמדו באותה עת על 245 מיליון שקל. בית המשפט שדן בשאלת האחריות לפינוי החומרים המסוכנים בקרקע הטיל את האחריות עליהם (וגם על המדינה), ואלו חויבו להעביר מיידית לקופת הפירוק 1.5 מיליון שקל לצורך הניקוי.

 

הדבר נכון שבעתיים נוכח המודעות הסביבתית הגוברת בציבור, ולאור חקיקתו של חוק התובענות הייצוגיות, המאפשר הגשתן של תביעות ייצוגיות כספיות רחבות היקף בגין זיהום סביבתי.

 

טוב יעשו הבנקים, אם בנוהל החדש יבהירו לקהל לקוחותיהם כי לסיכונים הסביבתיים יש מחיר, והם ישוקללו מעתה בתוך הערכת סיכוני האשראי של העסק. מלבד זאת, הודעת מנכ"ל איגוד הבנקים והמפקח על הבנקים ראוי שתילקח בחשבון, כבר בשלב זה, על ידי עסקים ומפעלים שהנם בעלי פוטנציאל ליצירת סיכונים סביבתיים.

 

ייתכן ובשורה זו מסמנת את תחילתו של עידן חדש, שבו הזיהום הסביבתי ייעשה מבחינתם לבלתי כדאי מבחינה כלכלית, לפחות בכל הנוגע לקבלת אשראי בנקאי.

 

הכותבת היא מנכ"לית עמותת אדם טבע ודין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי איסר איציק
זיהום. הבנק ישקול אם לתת אשראי
מומלצים