שתף קטע נבחר

בחירות היסטוריות בנפאל: הסוף לשלטון המלוכה

לראשונה מזה תשע שנים נערכות בנפאל בחירות - שצפויות לשים קץ עידן המלוכה. המחוקקים שייבחרו ינסחו מחדש את חוקת המדינה ויכוננו רפובליקה - לראשונה לאחר 240 שנות מונארכיה. אך פרשנים מתריעים - המהומות שגבו את חייהם של 11 בני אדם עד כה - יכולות לסכן את הבחירות

בצל תקריות אלימות הולכים היום (ה') אזרחי נפאל לקלפיות לראשונה מזה תשע שנים, וצפויים להחליט באופן רשמי על ביטול המלוכה. לפחות 135 אלף שוטרים נפרסו ברחבי המדינה, בעלת כ-17.6 מיליון בעלי זכות בחירה, אך הסדר הופר בתקריות אלימות שונות בדרום ומרכז.

 

הבחירות מהוות אבן הפינה בהסכם השלום שנחתם ב-2006 עם המורדים המאואיסטים.601 המחוקקים שייבחרו ינסחו מחדש את חוקת המדינה, יבטלו את המונארכיה הקיימת מזה 240 שנים, ויהפכו את המדינה ההררית לרפובליקה. עם זאת, פרשנים ודיפלומטים זרים ציינו בדאגה את האירועים האלימים בימים האחרוני שלפני הבחירות, ואמרו שהם עלולים לפגוע באמינותן.

 

הפרעות לסדר התקין של הבחירות נרשמו היום לפחות בחמישה אזורים במרכז ובדרום נפאל. בעיירה הדרומית ג'נקפור ירה חמוש רכוב על אופנוע לעבר מועמדת בבחירות, היא לא נפגעה. בכפר גלקוט שבמרכז המדינה ניסו מאואיסטים להשתלט על תחנת קלפי ולאחר עימותים עם שוטרים וגורמי ועדת הבחירות העלו את המבנה באש. מאוחר יותר עצרה המשטרה 15 גברים והחרימה שלושה רימונים וסכין שהיו ברשותם.

 

גורמים מאואיסטים בקטמנדו אמרו כי טרם השיגו אישור לדיווחים, והתעקשו כי לא מתנהל כל מאמץ מרוכז מצדם לחתור תחת הבחירות. ההצבעה הושעתה בשלוש קלפיות במחוז הדרומי צ'יטוואן, מעוז המאואיסטים, לאחר שקבוצת אנשים בעטה בקלפיות והחלה להתעמת עם נציגי אחת המפלגות. אך למרות התקריות האלימות, שררה אופטימיות באשר לסיכויי הבחירות להבטיח שלום בר קיימה ושיקום הכלכלה במדינה הענייה.

 

מוקדם יותר השבוע נהרגו 11 בני אדם במהומות ובתקריות האלימות הקשורות לבחירות. המורדים-לשעבר המאואיסטים טענו כי מועמד מטעם המפלגה היריבה, מפלגת הקונגרס הנפאלי, הוא שהורה למשטרה לפתוח באש על תומכיהם.


מצביעים ומצביעות בתור לקלפי בבירה קטמנדו (צילום: רויטרס)

 

האו"ם שמפקח על הבחירות, האשים את המאואיסטים בהפחדת המצביעים ובמניעת פעולות תעמולה מצד מפלגות האופוזיציה המתמודדות בבחירות. מנגד, טוענים המאואיסטים כי המפלגות היריבות מנסות לחולל פרובוקציות וליצור בעיות כדי לערער את אמינותם. מאות משקיפים זרים - בין היתר מהאו"ם, מהאיחוד האירופי וממרכז קרטר האמריקני משגיחים על הבחירות.

 

תוצאות ההצבעה המלאות צפויות להתקבל רק כעבור עשרה ימים. פרשנים הזהירו כי התקופה שלאחר הבחירות עלולה להפוך למסוכנת - מחשש שהמפלגות יטיחו אחת בשניה האשמות שחיתות וזיופים.

 

מלך נפאל ג'יאננדרה, שעתיד לפנות את כסאו, קרא ל"אנשי העם האהובים" ללכת ולהצביע בבחירות ההיסטוריות: "זה תמיד היה רצוננו – לבנות מדינה משגשגת ושלווה, על ידי הליך דמוקרטי. אנו קוראים לכל האזרחים הבוגרים להשתמש בזכותם הדמוקרטית באווירה חופשית והוגנת".

 


 

ממשלת נפאל הזמנית ונציגי המורדים המאואיסטים הסכימו לפני שלושה חודשים באופן עקרוני על ביטול המלוכה במדינה ועל שובם של המורדים לממשלה. גם הפרלמנט בנפאל אישר זאת. אולם, ההחלטה על ביטול רשמי של המלוכה תאושר רק בתום הבחירות.

 

מאז שנת 1996 נאבקו המורדים המאואיסטים בצבא נפאל, על מנת להפיל את השלטון ולכונן במדינה משטר קומוניסטי. לאחר עשור שנים של מאבק נחוש ועיקש, בו נהרגו כ-13 אלף בני אדם, חברו המורדים וגורמי האופוזיציה להפגנות ענק שאילצו את המלך ג'יאננדרה להשיב את הסמכות שנטל לפרלמנט ולחדול משליטה ישירה על המערכת הפוליטית.

 

לאחר שהמלך נכנע, החזיר את הסמכות לפרלמנט ולממשלה זמנית, החלו המורדים ואנשי האופוזיציה שמונו להרכיב את הממשלה הזמנית, בשיחות השלום. אולם, אין זה מובן מאליו שתם עידן המלוכה בהיסטוריה של נפאל. מסקר שפורסם בפברואר עולה כי מחצית מהנשאלים תמכו בהישארותו של מלך במדינה - לפחות בתפקיד סמלי. אולם מעטים בלבד תמכו במלך ג'יאננדרה עצמו, שנחשב ללא-אהוד בקרב הציבור.


פורסם לראשונה 10/04/2008 04:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיג המאואיסטים בקלפי, היום
צילום: רויטרס
מחוקקים מחוץ לפרלמנט בקטמנדו (ארכיון)
צילום: איי פי
שוטרים מאבטחים את הבחירות
צילום: AFP
מומלצים