שתף קטע נבחר

טל גן יסיים תפקידו כמנכ"ל הסימפונית ירושלים

אחרי שהביא לייצוב התזמורת, יסיים המנכ"ל יוסי טל גן את תפקידו ביולי, לצערם של הנגנים. בהנהלה, אגב, מחפשים גם מנהל מוזיקלי חדש, ישראלי וצעיר

מנכ"ל התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, יוסי טל גן, הודיע שיפרוש מהתפקיד בסוף עונת המנויים הקרובה. טל גן, שנכנס לתפקיד לפני חמש שנים, הוביל את התזמורת ממצב של גירעון בן 15 מיליון שקל ותכנית הבראה מורכבת, לאיזון תקציבי וייצובה של המערכת. הבקשה לסיים את התפקיד הוגשה כבר בחודש דצמבר האחרון ובהסכמה הדדית קבעו הצדדים את תחילת יולי כעת סיום ההתקשרות.

 

בישיבת הוועד המנהל של התזמורת שנערכה בסוף השבוע שעבר, הסביר טל גן, המנהל במקביל את פסטיבל ישראל, את מניעיו לקבלת ההחלטה. בראיון ל-ynet הוא אומר: "אני את שלי מלאתי מתוך הערכה לחברי התזמורת הותיקה הזו. המתנתי לכניסתה של ההנהלה הציבורית החדשה וכעת בא תורם של אחרים לקחת את העניינים לידיים ולקדם את התזמורת על בסיס כלכלי איתן וללא גירעונות. אני מקווה שההנהלה החדשה תדע להמשיך ולהוביל את התזמורת למחוזות נוספים של הצלחה".


הסימפונית ירושלים. טלטלה נוספת?

 

למרות ההצהרות המעונבות, מתחת לפני השטח רוחשים קולות אחרים, שמדברים בין היתר על חילוקי דעות ומלחמת כוחות שניטשה בחודשים האחרונים בין המנכ"ל טל גן לבין המנהל המוזיקלי, ליאון בוטשטיין. נקודת המחלוקת היא אופן חלוקתם של 700 אלף דולר, שגויסו בחו"ל על ידי אגודת הידידים של התזמורת אותה יזם וייסד בוטשטיין. מקורות בתזמורת טוענים: "בוטשטיין הגיע עם נדוניה שבלעדיה עתיד התזמורת מוטל בספק. זה יצר מאזן כוחות חדש, שהאפיל על יכולתו של המנכ"ל לקבל החלטות".

 

טל גן מצדו מעדיף לומר: "המצב הקיים הוא שמקבלי ההחלטות משאירים אותנו, מנהלי המוסדות, להיאבק על חייהם של גופים ציבוריים בציפורניים. אבל במקום לאפשר חיים, הם שולחים אותנו לאוליגרכים רוסים או למיליונרים אמריקאים. זו תחושה לא קלה שמוסד ציבורי צריך לחפש נדבות. יש משהו אבסורדי בזה שמוסד, שהוקם כשלא היה פה כלום, כשהמדינה היתה ענייה ובחיתוליה כי מישהו הבין שזה חשוב, נזרק היום לפתחם של עשירים". טל גן מתריע כי בכל הנוגע לתזמורת הסימפונית ירושלים, על כספי התורמים יקום או ייפול המוסד.

"זה מצב לא בריא שיוצר פירמידה הפוכה", הוא אומר, "תרומות אמורות לשפר ולתת למוסד אופק, אבל הן לא יכולות להיות הבסיס לפעילותו. התלות הזו רעה. משמעותה היא דחיקת הערכים האמנותיים ואיבוד העצמאות של המוסד".

 

הקמת אגודת הידידים של התזמורת נולדה בעקבות משיכת ההקצבות של רשות השידור לתזמורת בעקבות המשבר הכלכלי אליו נקלעה. "בגלל שהממסד הקטין את התמיכה בתזמורת, נאלצנו ללכת לנדיבים אמריקנים והפכנו להיות תלויים בהם", אומר טל גן.

 

תלות דומה, הוא מזכיר, קיימת גם בתזמורת הפילהרמונית הישראלית ולדבריו ראוי שאנשי ציבור בישראל יתנו על כך את הדעת. "קל לומר למוסדות התרבות: 'תסדרו בפחות'. קל לחלק את העוגה הקיימת בין יותר ויותר גופים. קל לשלוח אותנו לחפש תורמים. מי שמשלם את המחיר אלה האמנות והמוסדות שמאבדים את זהותם ועצמאותם בדרך. מאחר שהגענו לנקודה הזו, החלטתי שאני, כמו משה, הבאתי את התזמורת להר סיני. מפה, שילכו אל הארץ המובטחת עם מישהו אחר. אני מבין את מידת התלות ואני מקווה שההנהלה החדשה תוביל את התזמורת לעתיד טוב".

 

את תגובתו של בוטשטיין לא ניתן להשיג. נציג הנגנים בוועד המנהל של התזמורת, גרשון דמבינסקי, אמר בתגובה ל-ynet: "אין ספק שהנגנים רצו שיוסי יישאר. למעשה, 95% מאתנו חתמו על מכתב שביקש את השארתו בתפקיד. אווירת העבודה עם יוסי טל גן היתה נפלאה. אנחנו לא מבינים למה, כשיש מנכ"ל טוב שהביא תוצאות, איחד את הנגנים, נטע בנו תחושת שייכות והחזיר את אמונו של הקהל, הוא צריך לפנות את מקומו. אנחנו מאד מצטערים על לכתו. יוסי הוא נכס. חמש השנים תחתיו היו משמעותיות מאד להמשך קיומה של התזמורת. הוא הגיע אלינו במצב שבו פעלנו ללא הנהלה וביחד עם המפרק ועם ליאון בוטשטיין, סייע להוציא את התזמורת מהבוץ".

 

בתזמורת, שאמנם יצאה מהבוץ הכלכלי אך עדיין נמצאת במצב שביר ובפתחה של עונת מנויים חדשה, דואגים היום להמשך הדרך. התפטרותו של טל גן הובילה בין היתר גם להתפטרות מחאה של חבר הועד המנהל, הלל דודאי, שמעדיף היום שלא להגיב לדברים. "יש חרדה, חוסר ודאות ופחד מפוליטיזציה של התזמורת, עכשיו כשעלינו על דרך המלך", אומרים מקורות ל-ynet. מה שבטוח הוא שאחרי שנים של חוסר ודאות, התזמורת הסימפונית ירושלים אינה זקוקה לטלטלות הנוספות שככל הנראה עומדות בפתח.


ינון. "מחפשים מנהל מוזיקלי ישראלי"

 

ראש מנהל תרבות, מיכה ינון, שביחד עם המפרק הזמני של התזמורת פנה לטל גן על מנת שיקבל על עצמו את ניהולה של התזמורת, אומר היום בתגובה להתפטרות: "התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור היא נכס תרבותי חשוב, ותיק ומשמעותי למוזיקה הישראלית ולעיר ירושלים. לכן אני סבור שצריך לעשות כל מאמץ על מנת לשמר ולטפח אותה ככזו. קיימנו דיון משותף עם רשות השידור והתורמים ובו הוחלט שנעשה מאמץ על מנת למצוא בזמן הקרוב מנכ"ל מחליף ליוסי טל גן, אשר לו אני מודה שנעתר לבקשתי ולקח על עצמו, בנוסף לעבודתו כמנכ"ל פסטיבל ישראל, גם את ניהולה של התזמורת. יוסי הביא איתו את כל הידע העצום והקשרים והעמיד אותם לטובתה של התזמורת, מה שהוכיח את עצמו".

 

ינון מפתיע ואומר כי בהסכמה משותפת של התורמים והנהלת רשות השידור תפעל ההנהלה גם לחיפוש מנהל מוזיקלי חדש. "אנחנו מחפשים שיתוף של מנהל מוזיקלי צעיר, מקומי וישראלי שנמצא פה לאורך כל השנה ויעבוד בשיתוף פעולה עם המנצח ליאון בוטשטיין לתכנון העונה הבאה", אומר ינון ומדגיש, "על כך יש הסכמה מלאה של כל הגופים המממנים".

ינון מדגיש כי לאורך כל השנים התבדלה התזמורת הסימפונית רשות השידור בתרומתה להזמנה ולביצוע של יצירות מקור ישראליות וניהולה על ידי מנהל מוזיקלי מקומי תמשיך קו זה. "זו תזמורת שניגנה והקליטה הכי הרבה יצירות של מלחינים ישראליים וזהו למעשה המנדט שלה", אומר ינון, "אני חושב שמנהל מוזיקלי ישראלי יוביל לכיוון הזה. אסור לשכוח שיש לא מעט כוחות ישראלים משמעותיים שנמצאים כיום בלית ברירה בחו"ל כיוון שאין להם משרות פנויות בארץ. זו הזדמנות מצוינת להחזיר אותם הביתה".

 

יו"ר רשות השידור, משה גביש, אמר בתגובה להתפטרותו של יוסי טל גן: "אני סבור שמר טל גן תרם רבות לתזמורת במהלך השנים בהן ניהל אותה. אני מכבד את החלטתו לסיים את תפקידו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טל גן. כמו משה והארץ המובטחת
צילום: ז'רר אלון
לאתר ההטבות
מומלצים