שתף קטע נבחר

חדשות טובות: מגפת החצבת בישראל נעלמת

כמעט שנה לאחר שהחלה התפרצות החצבת מסתמן כי התחלואה נעצרה: מנתוני משרד הבריאות עולה כי בחודשיים האחרונים החל מספר הנדבקים בחצבת לרדת משמעותית בעיקר בשל מבצעי חיסון נרחבים בקרב הקהילה החרדית בירושלים ואבחון מהיר בחדרי המיון

מנתוני משרד הבריאות עולה כי מאז התגלו מקרי החצבת הראשונים באוגוסט שעבר ועד אתמול (ג') נדבקו 1438 בני אדם בנגיף. מאז חודש אוקטובר נרשמו מדי חודש בין 120 ל-330 מקרים של תחלואה במחלה, אולם במאי נרשמו 78 מקרים בלבד ובשליש הראשון של חודש יוני נרשמו רק שני מקרים. ממשרד הבריאות נמסר אתמול כי "בחודשיים האחרונים חלה ירידה בתחלואה בחצבת. אנו ממשיכים לעקוב אחר הדיווחים".

 

גם הגורמים המטפלים בשטח חשים ברגיעה. ד"ר קובי אסף, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בהדסה עין-כרם ציין: "אצלנו אובחנה לראשונה החצבת וטיפלנו במקרים רבים. לאחרונה אנחנו פה במיון רואים פחות מקרים, אבל זה לא לגמרי נעלם. לפני שבועיים טיפלנו במקרה אחד".

 

"מבצע חיסון בקרב האוכלוסייה החרדית הקטין ההדבקה"

פרופ' איתמר שליט, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים וחבר הוועדה המייעצת בנושא חיסונים למשרד הבריאות מסביר: "יש

מקרי החצבת בישראל: 1/8/07-10/6/08
אוגוסט 2007 28
ספטמבר 2007 42
אוקטובר 2007 156
נובמבר 2007 188
דצמבר 2007 124
ינואר 2008 127
פברואר 2008 162
מרץ 2008 331
אפריל 2008 200
מאי 2008 78
עד ה-10 ביוני 2008 2

בהחלט מגמת ירידה. קצב ההתווספות של מקרי תחלואה חדשים הוא קרוב לאפס. לאחר שעברנו את המספר של 1300 חולים החל לרדת קצב ההצטברות של חולים חדשים. המחלה נמצאת בשלב הבלימה".

 

פרופ' שליט ציין כי פעולה מהירה מצד משרד הבריאות סייעה לעצור את המגיפה. הוא הסביר כי מבצע חיסונים רחב באוכלוסייה החרדית, בעיקר בירושלים הקטין את מספר האנשים שעלולים להיות חשופים למחלה. סיבה נוספת לעצירת ההתפשטות היא אבחון מהיר ומוקדם בחדרי המיון, "בהתחלה ילד חולה היה מגיע למיון ומאובחן רק אחרי 24 שעות בהן היה מספיק להדביק את כל באי המיון, כי לא היינו ערים למחלה ולכן לא אבחנו במהירות. כיום עוד לפני שהילד עובר את המזכירה בכניסה כבר שולחים אותו לבידוד ומקטינים את המגעים האקראיים". גורם נוסף שמנע הידבקות של אנשים נוספים הוא איתור מהיר בלשכות הבריאות של כל מי שבא במגע עם החולה ומתן חיסונים "מתן חיסון תוך 48 שעות מסייע באחוז גבוה למנוע תחלואה", מסביר פרופ' שליט.

 

פרופ' שליט ציין עוד כי גם ההנחייה לרופאים ולאחיות להתחסן נגד חצבת סייעה לצמצם את התחלואה, והוסיף: "כמו כל מחלה זיהומית לחצבת יש עונתיות מסוימת ובדרך כלל עם בוא הקיץ יש ירידה בתחלואה. גם בשל עליית הטמפרטורה וגם משום שאנשים מתקהלים פחות באותם חללים. יש סיכוי סביר שבעונת הקיץ נמשיך לראות את הרגיעה בתחלואה. מוקדם עוד לדעת מה יהיה בסתיו או בחורף".

 

המקרה הראשון: מתייר בריטי חרדי

מחלת החצבת אובחנה לראשונה בבני משפחה מירושלים שנדבקו לפי החשד מתייר בריטי. מאז התפשטה המחלה בקרב ריכוזים חרדיים,

שמתחסנים פחות נגד המחלה ובערים נוספות בכל הארץ. כשליש מהחולים התגלו בירושלים. ריכוזי תחלואה אחרים נמצאו ברמת בית שמש ובמודיעין עילית.

 

חצבת היא מחלה נגיפית העוברת בקלות ומדביקה רבים כיוון שהיא אינה עוברת אך ורק במגע ישיר בין אנשים אלא גם באויר. כך, עלול אדם החולה בחצבת להדביק אנשים נוספים השוהים איתו באותו חלל. החצבת מתחילה כמחלת חום ונזלת, ומלווה בדלקת עיניים, כאבי גרון, ופריחה בשלב האחרון. הסכנה היא שהמחלה תסתבך ותתפתח לדלקת ריאות. חיסון נגד המחלה ניתן בישראל לתינוקות בגיל שנה ופעם נוספת בגיל שש עד שבע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
החיסונים בקרב הקהילה החרדית כמעט ועצרו את המחלה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים