שתף קטע נבחר

המעצמות מציגות: חבילת ההטבות לאיראן

במסמך מפורט למדי שפרסמה מחלקת המדינה האמריקנית מוצגת רשימת ההטבות שיינתנו לאיראן בתמורה להפסקת תוכנית הגרעין. אם איראן אכן תעמוד בהתחייבויותיה, היא תזכה לסיוע בהפקת אנרגיה אזרחית במתקניה הגרעיניים וצפויות לה הטבות מרחיקות לכת בכל תחומי החיים

חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה מתחייבות להימנע מתקיפה צבאית של איראן, ומהתערבות בפוליטיקה הפנימית במדינה, בתמורה להפסקת תוכנית הגרעין. במסמך שפרסמה הלילה (ד') מחלקת המדינה של ארה"ב, מוצגות שפע ההצעות לאיראן, בתנאי שזו תסכים להקמת "קבוצות פיקוח משותפות", שיבטיחו לאורך זמן שהיא אכן עומדת בהתחייבויות שלה.

 

רשימת התמריצים וההטבות הוצגה לממשל בטהרן המהלך ביקורו של הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, בסוף השבוע האחרון. גם בביקור זה המשיכה איראן לטעון כי מטרת הפרוייקט הגרעיני שלה היא ייצור חשמל, ולא פיתוח פצצה גרעינית כפי שמעריכות מדינות המערב. 

 

במבוא להצעה נכתב כי "זהו הנוסח של חבילת ההטבות שהוצגה לאיראן על ידי בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה, סין ארה"ב והאיחוד האירופי". ההצעה פותחת בהצגת תחומים אפשריים לשיתוף פעולה עם איראן, "כל עוד איראן תשעה באופן שניתן לאישוש את הפעילויות שלה הקשורות להעשרת אוראניום".

 

בהצעה נאמר עוד כי המעצמות "מצפות מאיראן לעמוד בדרישות של מועצת הביטחון ושל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". בתמורה, מבטיחות המעצמות "להכיר בזכותה של איראן לפתח ולהשתמש באנרגיה גרעינית למטרות שלום, ולהתייחס לתוכנית הגרעין של איראן כמו לכל חברה אחרת שאין לה נשק גרעיני".

 

עם זאת, המעצמות מבהירות כי היחס לאיראן ישתנה אך ורק "כשלקהילה הבינלאומית יהיה ביטחון שתוכנית הגרעין מיועדת למטרות שלום".

 

אם איראן אכן תעמוד בדרישות הבינלאומיות מבטיחות לה המעצמות, בין היתר, סיוע טכנולוגי וכלכלי לצורך שימוש באנרגיה גרעינית למטרות שלום, סיוע בהקמת כור מים כבדים, וסיוע במחקר ופיתוח אנרגיה גרעינית, לאחר שהאמון הבינלאומי ישוקם בהדרגה.

 

בתחום המדיני מבטיחות המעצמות לאיראן שיפור משמעותי במעמדה בקרב מדינות העולם. בין השאר יעודדו המעצמות בניית אמון הדדי עם איראן ומגעים ישירים עמה, וכן תמיכה בה כמדינה בעלת תפקיד חשוב בזירה הבינלאומית.

 

בנוסף, מצפות המעצמות לקידום הדיאלוג ושיתוף הפעולה בסוגיית אי-הפצת נשק גרעיני וביטחון אזורי במזרח התיכון. איראן נדרשת מצדה לשתף פעולה בייצוב האזור, להלחם בסחר בסמים בגבול אפגניסטן ולהימנע מפגיעה בריבונות של מדינות אחרות. 

 

בתמורה להפסקת תוכנית הגרעין האיראנית, מוצעת לטהרן חבילת הטבות מפתה שכוללת צעדים לקראת נרמול יחסי המסחר והכלכלה, כמו שיפור הגישה של איראן לכלכלה העולמית, לשווקים ולהון, לרבות ארגון הסחר הבינלאומי ויצירת מסגרת להגברת ההשקעות הישירות באיראן וסחר עמה.

 

האיחוד האירופי מציע במסמך לאיראן שותפות בתחומי האנרגיה והחקלאות. ההצעה מדברת על תמריצים כגון תמיכה בפיתוח החקלאות באיראן, סיוע בקידום יכולתה לספק את כל צרכי המזון שלה, ופיתוח פרויקטים אזרחיים בתחומי הגנה על איכות הסביבה, תשתיות, מדע, טכנולוגיה והיי-טק, תשתית תחבורה ועוד.

 

אחת הבעיות הקשות של איראן בעקבות הסנקציות האמריקניות היא בתחום התעופה האזרחית. מסמך המעצמות מבטיח לאיראן "שיתוף פעולה בעניין זה, לרבות הסרת המגבלות של ייבוא מטוסים לאיראן".

זוהי למעשה מחויבות אמריקנית לאפשר לאיראן לחדש את צי המטוסים האזרחי שלה, ולעזור לה להבטיח שהמטוסים האיראנים יעמדו בסטנדרטים מקובלים של בטיחות.

 

הסעיף האחרון במסמך מתייחס לסיוע המוצע לאיראן בתחום הכלכלי והחברתי, ועוסק בעיקר בחינוך. תחת סעיף זה יוצע לאזרחי איראן סיוע בקורסים ולימודי תואר בהנדסה אזרחית, חקלאות ולימודי איכות הסביבה. בנוסף, מוצעת  תמיכה בשיתופי פעולה בין מוסדות להשכלה גבוהה, מסודות בריאות ציבוריים, פרויקטים משותפים במדע, במנהל ציבורי, היסטוריה ופילוסופיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא איראן אחמדי-נג'אד
צילום: AP
הכור הגרעיני האיראני. יוכל לשמש למטרות אזרחיות
צילום: איי פי
מומלצים