שתף קטע נבחר

ניסוי: מה קורה כשעונים לדואר זבל?

חברת האבטחה מ'קאפי ביקשה מ-50 מתנדבים לענות לכל דואר הזבל שהם מקבלים במשך חודש שלם. הממצאים: רוב הספאם אינו כולל רק פרסומות תמימות, אלא נסיונות הונאה של ממש

העצה שרובנו מקבלים בהיתקלויות הראשונות עם ספאם, לרוב, היא: לא לענות - הזבלנים עלולים לזהות את המקבל כמשתמש פעיל ולהטרידו באפילו יותר ספאם. טרייסי מוני, אישה מנייפרוויל, אילינוי, החליטה לעשות ההפך, ואימצה זהות מקוונת פיקטיבית למטרה זו.

 

מוני השתתפה בניסוי של חברת האבטחה מ'קאפי, במסגרתו 50 מתנדבים הסכימו לענות לכל ספאם ולהקליק על כל פרסומת קופצת שהופיעה במחשב שלהם במשך חודש אחד. מ'קאפי סיפקה למתנדבים, ב-10 מדינות ברחבי העולם, מחשב

נפרד ותיבות מייל לצורך הניסוי, שכונה S.P.A.M (ראשי תיבות של Spammed Persistently All Month), והספאם החל לזרום.

 

אמצעי שיווק את תרמית?

מטרת הניסוי של מ'קאפי הייתה להדגים עד כמה הספאם אינו רק דואר שיווקי או פרסומי לגיטימי (כפי שמנסים לעתים עסקני הפרסום במייל לטעון), אלא אמצעי לנסיונות הונאה ומכשיר שמשמש לפעילות עבריינית.

 

במהלך הניסוי מוני וחבריה השיבו לכל נסיון פישינג (דיוג) של פרטי חשבון הבנק שלהם, עוקץ ניגרי ("419"), פרסומות לתוכן מבוגרים ושלל הבטחות למתנות חינם, אם רק יקליקו כאן וכאן.

 

"הייתי מזועזעת. הכל היה תרמיות והונאות למיניהן, כמו שיקויי הפלאים שהיו נמכרים פעם מדלת לדלת", אמרה מוני ל-NetworkWorld. "הזבל האמיתי מתגלה רק כשמקליקים על הקישורים במיילים האלו".

 

מ'קאפי פירסמה את התוצאות ביום שלישי. לפי הנתונים, 70 אחוז מהמיילים שקיבלו המתנדבים היו ספאם, והגברים - שמרוויחים לרוב יותר מנשים ונחשבים לכוח קנייה גדול יותר - קיבלו יותר דואר זבל בהשוואה לנשים. פנלופי רטש, הדמות הפיקטיבית של טרייסי מוני, עשתה מאמץ וענתה על כל המיילים האלו . בכל מייל היא גם לחצה על הקישור ל"הסרה מרשימת התפוצה", מה שלדבריה רק החמיר את המצב.

 

כשהקליקה על קישורים לאתרים המבקשים את כתובת ביתה ומבטיחים iPod או חופשה חלומית בחינם, היא הופתעה לגלות שהזבלנים לא עוצרים במייל, והציפו את תיבת הדואר הפיזית שלה בדואר זבל מודפס. הכמויות על סף דלתה הלכו וגדלו, במידה שהכעיסה את הדוור השכונתי.

 

אתרים של "בנקים", ירושה מניגריה

בין הקישורים שקיבלה מוני במייל היו עשרות אתרים מזוייפים שהתחפשו לבנקים מובילים בארה"ב, הודעות מממשלת

ניגריה שמנסה להעביר לה ירושה ולא מעט חיקויים של אתר התשלומים PayPal (בו הקימה חשבון דמה לצורך הניסוי). באחד מהמקרים גילתה כי משתמש בעל כתובת IP המעידה על חיבור ממדינה זרה ניסה להיכנס לחשבון זה.

 

לדברי מ'קאפי, מספר הודעות הספאם שקיבלו הנסיינים האמריקניים היה הגבוה ביותר, ועומד על 23,233 לכל אחד בממוצע. הנסיינים מברזיל קיבלו 15,000 הודעות ספאם והבריטים - 10,000. באוסטרליה, הולנד וספרד המצב היה טוב יותר - רק 5,000-9,000 מיילים שהם דואר זבל, ובצרפת וגרמניה רק 3,000.

 

המשתתפים תיעדו את חוויותיהם מהניסוי בבלוג ייעודי. מריקה, נסיינית האוסטרלית שהשתתפה בפרוייקט, סיכמה אותו באופן פסימי למדי: "אני לא מרגישה בטוחה בגלישה באינטרנט יותר", כתבה בבלוג של הפרוייקט. "נרשמתי לכל מיני אתרים לגיטימיים למראה, שהציעו עבודה מהבית, והם הובילו לכמויות הגדולות ביותר של הספאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היום בתיבת המייל: ספאם, ספאם וספאם
צילום: אהוד קינן
מומלצים