שתף קטע נבחר

מסתמן: נשיא סודן יואשם בפשעים נגד האנושות

תובע בית הדין הבינלאומי של האו"ם צפוי להודיע על הגשת כתב אישום נגד הנשיא אל-באשיר באשמת רצח-עם ופשעים נגד האנושות. בסודן הגיבו בזעם לפרסום והבטיחו כי הצעד לא יעבור ללא תגובה: "אל-באשיר הוא סמל המדינה והכבוד שלנו"

גורמים באו"ם ודיפלומטים בכירים אמרו היום (ו') כי התובע בבית הדין הבינלאומי בהאג יוציא ביום שני הקרוב צו מעצר נגד נשיא סודן, עומר אל-באשיר, בשל מעורבותו לכאורה בפשעים נגד האנושות ורצח-עם בחבל דרפור.  מבית הדין, שבסיסו בעיר האג שבהולנד, נמסר כי התובע יציג לשופטים ראיות הקושרות כמה בכירים לפשעי המלחמה בדרפור. עם זאת, בית הדין סירב לאשר כי באשיר נמצא בין החשודים החדשים.

 

גורמים דיפלומטים שביקשו להישאר בעילום שם העריכו כי סגן נשיא סודן, עלי אוסמאן מוחמד טהא, יואשם אף הוא אך בעבירות פחותות יותר - סיוע לרצח-עם ולקיחת חלק בפשעים נגד האנושות שבוצעו בדרפור. דובר מטעם הנשיא

באשיר דחה את הטענות העולות מחקירת בית הדין ואמר כי ממשלת סודן לא תסגיר את החשודים. שגריר סודן באו"ם, עבד אל-מחמוד עבד אל-חלים מוחמד, הזהיר כי ארצו תראה בהוצאת צווי מעצר לגורמים בממשלה "צעד נפשע".

 

"אנו מגנים בחריפות כל צעד שכזה", אמר השגריר. "יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת ומזעזעות על סודן וכל האופציות יהיו פתוחות בפנינו. אם יוגש כתב אישום נגד הנשיא באשיר - סמל המדינה, סמל הכבוד שלנו - אז השמיים הם הגבול מבחינת התגובה שתגיע".  

 

דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק, הזהיר את ממשלת סודן שלא לפנות לדרכי אלימות. "הפעלת אלימות כנגד עובדי הסיוע בסודן, המעניקים סיוע הומניטרי מטעם מדינות המוצא שלהם, בהחלט לא תשרת את המטרות של הממשלה הסודנית", אמר מקורמק.

 

"ממשלת סודן כולה התגייסה לרצח-עם"

תובע בית הדין בהאג, לואיס מורנו אוקמפו הארגנטינאי, הבהיר מוקדם יותר כי בכוונתו להפנות אצבע מאשימה כלפי בכירי הממשל הסודני, המואשמים במימון מיליציית הג'נג'אוויד המהלכת אימים על תושבי חבל דרפור. מאז פרוץ העימות בחבל ב-2003 נהרגו כ-300 אלף בני אדם.  


סודניות במחנה עקורים בדרפור (צילום ארכיון: AFP)

מסקנותיו של התובע הבינלאומי מתבססות על דו"חות שהעבירו חוקרים שנשלחו לצ'אד השכנה ועל עדויות שנאספו מיותר ממאה עדים מ-18 מדינות. בחודש יוני העיד מורנו אוקמפו בפני מועצת הביטחון של האו"ם ואמר כי "העדויות מצביעות על כך שפשעים מסוג זה, שנעשו לאורך חמש שנים ובכל רחבי דרפור, לא היו יכולים להתבצע ללא גיוס מושלם של ממשלת סודן כולה".  

 

האיום על חייהם של אלפי חיילי כוחות שמירת השלום ועובדי הסיוע בדרפור נמשך מאז החלו משימות השלום באזור. השבוע נהרגו שבעה חיילי או"ם ונפצעו 19 במארב שהציבו להם אנשי המיליציות החמושות. מומחים משפטים רבים הביעו דאגה בעקבות הידיעה על אפשרות הגשת כתב אישום נגד באשיר, בשל החשש שהצעד יביא לפגיעה נוספת בתושבי דרפור ובעובדי הסיוע בסודן.

 

ראש התחום המשפטי בארגון "Human Rights Watch", ריצ'רד דיקר, דווקא בירך על הצעד ואמר כי "אם התביעה תבקש לעצור את נשיא סודן

באשמת רצח-עם או פשעים נגד האנושות - זה ישלח מסר ברור, שאין אדם שהוא מעל החוק במקרים מחרידים כאלה, כולל הנשיא המכהן".    

 

אם אכן יוגש כתב אישום נגד באשיר, הוא יהיה המנהיג המכהן הראשון שיואשם בפשעים נגד האנושות בבית הדין בהאג. עם זאת, שני מנהיגים - סלובודן מילושוביץ' מיוגוסלביה וצ'ארלס טיילור מליבריה - כבר הואשמו בבתי דין מיוחדים של האו"ם ואף נעצרו בימי כהונתם. מילושוביץ' מת בתאו בבית המעצר זמן קצר לפני מתן גזר הדין בעניינו. משפטו של טיילור נמשך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
בדרך להאג? אל-באשיר
צילום: איי אף פי
מומלצים