שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב שוקלת להסיג יותר כוחות מעיראק

"הניו יורק טיימס" דיווח כי הממשל האמריקני שוקל להסיג מעיראק יותר חיילים משתוכנן בתחילה - כדי שניתן יהיה להקל את הנטל על הצבא אך גם לתגבר כוחות באפגניסטן. זאת, לנוכח השיפור המשמעותי במצב הביטחוני במדינה - לצד ההסלמה בלחימה נגד הטליבאן באפגניסטן

הסגת הכוחות האמריקנים מעיראק היא אחת הסוגיות העיקריות במירוץ לבחירת הנשיא הבא של ארצות הברית - אבל עכשיו מסתבר שסוגיה זו מעניינת גם את הממשל היוצא. הבוקר (יום א') דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי ממשלו של הנשיא ג'ורג' בוש שוקל להסיג מעיראק כוחות אמריקנים נוספים החל בספטמבר הקרוב.

 

על פי הדיווח, המתבסס על גורמים בממשל ומקורות צבאיים, מדובר בהסגת כוחות גדולה יותר מאשר זו שתוכננה מראש - ואחד הגורמים לה הוא הצורך הדחוף בתגבור הכוחות האמריקנים המוצבים באפגניסטן, שם חלה לאחרונה הסלמה במלחמה שמנהלים חמושי הטליבאן בכוחות האפגניים והזרים. בחודשים מאי ויוני השנה, נהרגו באפגניסטן יותר חיילים אמריקנים וזרים אחרים - מאשר בעיראק.

 

למרות שגורמים ביטחוניים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק, הגנרל דיוויד פטריוס, צפוי לנקוט משנה זהירות בכל הקשור להחלטות להסגת כוחות - ישנו קונצזוס רחב בוושינגטון ובבגדד כי ניתן להסיג מעיראק יותר כוחות אמריקנים, וכי יש צורך בהצבת חיילים נוספים באפגניסטן.

 

בנאומו האחרון שנגע למצב בעיראק, שאותו נשא הנשיא האמריקני בחודש אפריל, אמר בוש כי החליט לקבל את עצתו של פטריוס שלא לצמצם לעת עתה את מספרם של הכוחות המוצבים במדינה - והכריז כי נסיגת הכוחות מעיראק מוקפאת עד לסתיו, צעד שייאפשר לצבא האמריקני להעריך מחדש את המצב הביטחוני במדינה.

 

משמעות ההחלטה שאותה קיבל בוש באפריל היתה ש-140 אלף החיילים והחיילות האמריקנים השוהים בעיראק עדיין יהיו מוצבים בה גם כאשר הנשיא הבא ייכנס לבית הלבן, בינואר הבא. ואולם, מהדיווח עולה כי עד צאתו של בוש מהבית הלבן, יוסגו מעיראק לכל היותר שלוש מתוך 15 הבריגדות המוצבות כעת בעיראק, צעד שישאיר בעיראק בין 120 ל-130 אלף חיילים אמריקנים. זאת, לעומת כ-170 אלף חיילים שהיו מוצבים בעיראק בסוף השנה שעברה, במסגרת "מדיניות תגבור הכוחות" של הנשיא בוש.

 

על פי הדיווח, הרצון לפעול במהירות ולהסיג עוד כוחות משקף את עמדתם של רבים במשרד ההגנה האמריקני (הפנטגון), המעוניינים גם להקל את הנטל שמוטל על כתפי החיילים - אך באותה העת גם לפנות עוד חיילים למשימות נוספות, בהן הלחימה באפגניסטן.

 

לאחרונה ידעה עיראק שיפור משמעותי במצב הביטחוני, ולמרות שגורמי ביטחון אמריקנים מזהירים כי הרגיעה היחסית היא שברירית - מספר ההתקפות על הכוחות הזרים המוצבים במדינה צנח לשיעור הנמוך ביותר מאז תחילת 2004. "ככל שהכוחות העיראקים מתחזקים ומשתפרים, נוכל להמשיך לצמצם כוחות בעתיד", אמר בשבוע שעבר מזכיר ההגנה האמריקני רוברט גייטס.

 

פטריוס יפרוש מתפקידו בספטמבר - עת ימונה לתפקיד ראש הפיקוד המרכזי (סנטקום) של צבא ארה"ב. בתפקיד זה, יפקח על כל המבצעים הצבאיים שמנהלת ארה"ב במזרח

התיכון ובאסיה. הסנאט אישר ביום חמישי את מינויו ואת מינויו של הגנרל ריימונד אודיירנו למחליפו.

 

פרשנים פוליטיים מעריכים כי אם אכן יוסגו הכוחות, יסייע הדבר דווקא למסע הבחירות של המועמד הרפובליקני לנשיאות, ג'ון מקיין, שהיה תומך נלהב ב"תגבור" של בוש, משום שהיא תציג את האסטרטגיה הרפובליקנית כאפקטיבית ותסייע להפחית את המיאוס מהמלחמה שחשים המצביעים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים אמריקנים באזור בגדד. ארכיון
צילום: איי אף פי
דוכן שווארמה בבגדד. שיפור במצב
צילום: רויטרס
מומלצים