שתף קטע נבחר

 

האם פורמולות המזון החדשות לתינוק טובות יותר?

לצד המוצרים הסטנדרטיים מבית מטרנה וסימילאק נמצאים על המדפים גם תחליפי חלב אם משופרים, המכילים תוספות ייחודיות של פרוביוטיקה, נוקלאוטידים ושאר צ'ופרים המלווים בלא מעט הבטחות להתפתחות תקינה של התינוק. על רקע כניסת תוסף שלישי לשוק פורמולות המזון - "אופטימיל", מאחוריו עומדים האנשים שהיו מעורבים בהבאת סימיליאק לישראל, האם באמת צריך את כל זה?

החרדות הכי גדולות של הורים לתינוקות רכים התממשו לנגד עינינו כשנחשפה לפני כמעט חמש שנים פרשת רמדיה. מצד אחד, הרצון שלנו כהורים לתת לילדים את הכי טוב שיש, ומצד שני – חוסר האונים, כשאנחנו לא תמיד יודעים מהו הדבר הזה, בעיקר כשמדובר בפורמולות המזון לתינוקות – מזון שלאחר פרשת רמדיה הבנו שהוא לא רק מזון אלא גם סוג של תרופה הכרחית, המכילה את כל מה שתינוק שאינו יונק חלב אם זקוק לו.

 

ולמה בדיוק הוא זקוק? לא תמיד יש לנו ההורים את הכלים לדעת. הורים שהאכילו את תינוקם בפורמולה הצמחית של רמדיה ודאי לא העלו על הדעת שיכול להיות שמשהו חסר לתינוקם.

 

מוצר שלישי על המדף

ומאז, במשך חמש שנים, לא היו הרבה חידושים בשוק תרכובות המזון לתינוקות. רמדיה הלכה ודעכה, סימילאק ומטרנה תפסו נתח שוק יותר ויותר גדול ואף שחקן חדש לא העז להיכנס לתחום הכי מעורר חרדות שיכול להיות - עד לחודש האחרון, עת הושקה בארץ תרכובת המזון לתינוקות "אופטימיל", על ידי חברת מדיצ'י.

 

איך מגיבים ההורים לשחקן החדש? הנה כמה תגובות שמצאנו בפורומי הורים ברשת: "אני לא מתכוונת להחליף. אני מפחדת מדברים חדשים לתינוקות", "הציעו לי לנסות בחינם וסירבתי", "אני לא לוקחת את הסיכון" ועוד ועוד.

 

ואיך מרגישים עם זה באופטימיל? אופטימיים. "השוק מחכה למוצר שלישי על המדף", אומר שרגא ברוורמן, מנכ"ל חברת מדיצ'י, שמאמין שההורים יבינו עם הזמן שמדובר במוצר "הכי טוב בשוק", לטענתו.

 

"כשהחלטנו על ההרכב של הפורמולה, רצינו להיות המעודכנים ביותר מבחינת דרישות התקינה הקיימות בעולם המערבי", מסבירה סמדר רז-שביט, מהנדסת מזון באופטימיל. "ישנם רכיבים שידוע שקיימים בחלב אם אך לא הוכנסו כחובה, כמו פרוביוטיקה, נוקלאוטידים ו-LC-Pufa ואנחנו החלטנו להוסיף אותם לפורמולה שלנו, בכוונה להגיע כמה שיותר קרוב לחלב אם.

 

"המטרה שלנו היתה לעמוד בכל הדרישות והתקנים. מלבד הדרישות של הקודקס הבינלאומי ומשרד הבריאות הישראלי, אנחנו עומדים גם בדרישות של ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) וגם בדרישות הדירקטיבה האירופאית העדכנית ביותר".

 

פורמולת המזון לתינוקות אופטימיל מיוצרת במפעל איזיני סנט מר, הממוקם בחופה הצפוני של נורמנדי. שם מייצרים כבר 60 שנה פורמולות לתינוקות המשווקות כיום ל-40 מדינות בעולם. החברה מתמחה בייצור והפקת תוצרי חלב, ותחליפי החלב מהווים 40% ממחזור החברה.

 

חברת מדיצ'י משווקת בארץ בין היתר גם את בקבוקי B-free, מגוון מוצרים מבית Boiron - חברת תרופות הומאופתיות, והיא הזכיינית הבלעדית של מגוון חיסונים, כגון חיסון נגד שפעת, חיסוני ילדים ועוד – מתוצרת "סנופי פסטר".

 


 איך נדע מה הכי טוב עבורו? צילום: אינדקס אופן

 

מה הרכיבים ומה המחירים?

פורמולות המזון לתינוקות מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה, פורמולות המכילות את כל הרכיבים הנדרשים, ובקטגוריה זו תמצאו את הפורמולות של מטרנה ואת סימילאק טופ 1-3. 

 

הקטגוריה השנייה היא הפורמולות החדשות, המכילות תוספות מעבר לסטנדרט המחייב ונמכרות במחיר יקר יותר. כאן תמצאו את הפורמולות "סימילאק אדוונס" 1-3 ואת הפורמולות של "אופטימיל". וכשמדברים על תוספות, מציינות החברות בעיקר LC-Pufa, נוקלאוטידים ופרוביוטיקה. חלק מהמרכיבים הנוספים הללו נמצאים גם בפורמולות של "מטרנה" ו"סימילאק טופ", בשלבים מסוימים. הפירוט לפניכם:

 

LC PUFA

חומצת שומן מקבוצת אומגה 3 ו-6. נמצאת בפורמולה של "מטרנה" בשלב 1, אינה נמצאת בפורמולות "סימילאק טופ" ונמצאת בכל השלבים בפורמולות "סימילאק אדוונס" ו"אופטימיל".

 

נוקלאוטידים

אבני הבניין של שרשראות הדנ"א, חשובים להתפתחות המערכת החיסונית. אינם נמצאים בפורמולות "מטרנה" ונמצאים בכל השלבים ב"סימילאק טופ", "סימילאק אדוונס" ו"אופטימיל".

 

פרוביוטיקה

חיידקים ידידותיים התורמים להגנה החיסונית. נמצא בשלבים 2 ו-3 של "מטרנה" ושל "אופטימיל", לא נמצא ב"סימילאק טופ" ונמצא בשלב 3 של "סימילאק אדוונס".

 

האם הרכיבים הללו, אשר אינם הכרחיים לפי דרישות משרד הבריאות, חיוניים לתינוקנו? "יש רכיבים שחייבים להיות בפורמולה ויש רכיבים שהם בגדר המלצות", מסבירה רז-שביט. "הרכיבים הללו נמצאים בחלב אם והמטרה שלנו היא להגיע כמה שיותר קרוב להרכב של חלב אם. זאת משום שנמצא כי תינוקות יונקים מפתחים מערכת חיסונית טובה יותר, יש להם פחות אלרגיות ו-IQ גבוה יותר. זה לא שתינוקות לא יתפתחו בלי זה, אבל המטרה היא להגיע הכי קרוב שאפשר".

 

"יש פורמולות יקרות וזולות", מסבירה בריג'יט כוכבי, ראש צוות דיאטניות ילדים, בי"ח ספרא לילדים בבי"ח שיבא תל השומר. "כשתינוק יונק אנחנו יודעים שהוא מקבל דרך חלב האם את מרכיבי הפרוביוטיקה, אומגה 3 ו-6 והנוקלאוטידים. יצרני הפורמולות מנסים להתקרב כמה שיותר לחלב אם. אבל אם התינוק בריא, אני לא בטוחה שצריך לתת לו את הפורמולה הכי יקרה. המחקרים על LC-Pufa הוכיחו את עצמם כשמדובר בפגים. כשהתינוק בשל – לא הוכח שהוא צריך את זה, למרות שבחלב אם זה קיים. מחקרים לא הוכיחו שזה מונע שילשולים או דלקות אוזניים. גם בלי התוספות הילד עדיין יקבל את כל מה שהוא צריך ויגדל מצוין. אם אלו היו מרכיבים חיוניים, משרד הבריאות היה מחייב להכניס אותם".

 

"פעם זה לא היה חובה אבל היום היצרן חייב להוסיף LC-Pufa לפורמולות לפגים", אומרת רז-שביט. "יכול להיות שגם בפורמולות לתינוקות אחרים יחייבו בעוד כמה שנים להוסיף את המרכיב". 


 LC-Pufa לפגים: שיפור בהתפתחות הקוגנטיבית ובראייה (צילום: אינדקס אופן)

 

מחקרים בתחום

ומה אומרים המחקרים על התוספות שבתחליפי החלב? האם הן באמת כל כך חיוניות? ביקשנו מפרופ' פרנסיס מימוני, יו"ר איגוד רופאי הילדים בישראל, לחוות את דעתו. "ידוע שילדים יונקים מתפתחים יותר מהר ואפילו יש להם כמה נקודות IQ יותר מאלו הניזונים מפורמולה. עוד ידוע כי LC-Pufa נמצא בחלב אם במינונים מאוד משמעותיים. זו הסיבה שחברות רבות המייצרות פורמולות מזון לתינוקות בעולם בודקות את הנושא כל הזמן ומנסות לבדוק האם מרכיב זה הוא מה שמייחד את חלב האם.

 

"במחקרים שנעשו על פגים התקבלו התוצאות הכי ברורות ונמצא שיפור בהתפתחות הקוגנטיבית ובראייה, זאת בתנאי שמוסיפים את ה- LC-Pufa באחוזים הנכונים. לגבי תינוקות שנולדו במועד עדיין יש מחלוקת. יש אשר מראים שהתוספת לא גרמה ליתרון ויש שהוכיחו יתרון ניכר ברמה הקוגנטיבית ובראייה. מה שבטוח – אף עבודה לא הראתה שהתוספת יכולה להזיק במשהו וזו הסיבה שהיצרניות, זו אחר זו, התחילו להוסיף את המרכיב".

 

ומה מראים המחקרים בעניין תוספת הנוקליאוטידים?

"עבודות רבות הוכיחו בצורה משמעותית שבתינוקות שלתזונתם נוספו נוקליאוטידים נמצאה עליה בכמות הנוגדנים למחלה נגדה חוסן, ביחס לתינוקות שלא קיבלו את התוספת".

 

ואילו מחקרים נעשו בנושא תוספת הפרוביוטיקה לפורמולות?

"בתחום זה, חלק גדול מהעבודות החשובות בנושא נעשו דווקא בארץ. פרופ' קטי המרמן משערי צדק ערכה עבודה על פגים שהראתה שמתן פרוביוטיקה מונע בצורה משמעותית מחלת מעי קשה של פגים. עבודה אחרת, של פרופ' צבי ויצמן מסורוקה – הוכיחה שתוספת פרוביוטיקה לפורמולות לתינוקות שנולדו במועד מצמצמת משמעותית מחלות מעיים. באופן כללי הוכיחו על מאות ילדים בעולם שתוספת פרוביוטיקה לילד שמאושפז מגנה עליו מפני הידבקות במחלה המלווה בשילשולים".

 

"מעדיפה לא לחכות למחקרים"

חברת סימילאק, אשר משווקת פורמולה המכילה את התוספות השונות וגם פורמולה אשר אינה מכילה את כולן (משתנה לפי השלבים), ערכה מחקר למוצר המעודכן יותר - סימילאק אדוונס. "במחקר שערכנו נבדקו 500 תינוקות במשך שלוש שנים", מסבירה רונית דוייב, דיאטנית קלינית, נציגת סימילאק. "חצי מהתינוקות ניזונו מסימילאק אדוונס וחצי מהם מחלב אם. בדקנו את ההתפתחות השכלית ומצאנו אותה זהה. עוד גילינו במחקרים אחרים שהרמות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 ו-6 זהות אצל תינוקת יונקים ואצל תינוקות הניזונים מסימילאק אדוונס".

 

"כאמא אני רוצה לתת את הכי טוב", מוסיפה רונית. "אני רוצה לתת הנקה ולא יכולה, אז אני מנסה להגיע לתוצאות הקליניות הכי טובות. אני מעדיפה לא לחכות למחקרים שיוכיחו דברים בעוד עשר שנים. יש כל כך הרבה תפקידים ביוכימיים לאומגות וזה שלא ראיתי את זה במחקר קליני, לא אומר שזה לא חיוני למוח. גם נשים מניקות לוקחות אומגה 3 ו-6 למרות שזה יקר, כי הן יודעות שזה חשוב, אז כאן זה נמצא בפורמולה שהיא יותר יקרה".

 

"כל החידושים בתעשיית הפורמולות מבוססים על מחקרים שנעשו על חלב אם והנקה, שהיא עדיין התזונה הכי טובה לתינוקות ואני מציע לכל אישה בישראל להניק כמה שמתאפשר לה", מדגיש לסיום פרופ' מימוני. "אני מכיר את הקשיים ויודע שזו חברה לא כל כך מפרגנת לאישה קרייריסטית עם תינוק, אבל עדיין ייתכן שבסוף הדרך אם אישה בוחרת לוותר על הכנסה בתקופה מסוימת כדי להניק, היא עדיין תחסוך כסף על הוצאות רפואיות. כל עוד לא כולן יכולות להניק, אנחנו צריכים להמשיך לשפר את הפורמולות כל הזמן. אני ממליץ בהחלט לאמהות ללמוד על תזונה ולא לתת פורמולה בצורה עיוורת".

 

  • הכותבת היתה אורחת חברת מדיצ'י וביקרה במפעל "איזיני סנט מר".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן צור
תחליף חלב חדש בישראל. מה דעתכם?
צילום: יהונתן צור
ד"ר רק שאלה
מומלצים