שתף קטע נבחר

השר לפיתוח הנגב: פיצוי פינוי לבדואים בדרום

השר יעקב אדרי מציע לפתור את בעיית ההשתלטות על קרקעות מדינה בדרך של פיצוי נדיב - ופינוי בכוח למי שיתעקש להישאר על האדמה: "צריך להכין את גורמי האכיפה, את המשטרה ואת הצבא, למימוש החוק. מי שלא יסכים להתפנות תמורת פיצויים - נפנה אותו כמו שעשינו עם המתנחלים"

"הכנסת צריכה לחוקק חוק פינוי-פיצוי עבור הבדואים בדרום, בדומה לחוק פינוי-פיצוי של תושבי גוש קטיף". כך קובע השר לפיתוח הנגב והגליל, יעקב אדרי, בשיחה עם ynet. אדרי מציע לפצות את הבדואים ביד נדיבה על הקרקעות שעליהן השתלטו, בהסתמך על המלצות ועדה לנושא בראשות השופט אליעזר גולדברג. ועדה זו מגבשת בימים אלה מדיניות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, ואדרי מציע כי מסקנות הוועדה יעוגנו בחקיקה.

 

קיפוח דרומי:

 

על פי הצעתו של אדרי - יש לקבוע בחוק לוחות זמנים מדויקים לפינוי השטחים המוחזקים בידי הבדואים. לאחר מכן, אם לא יתפנו - מציע השר להקים

יחידות מיוחדות של צה"ל והמשטרה, שמשימתן תהיה לפנות את הבדואים בכוח.

 

לדבריו, "צריך להכין את גורמי האכיפה, את המשטרה ואת הצבא, למימוש החוק, כפי שעשינו בגוש קטיף. מי שלא יקבל את החוק ולא יסכים להתפנות תמורת פיצויים - נפנה אותו כמו שעשינו עם המתנחלים". אדרי אמר עוד כי לאחר שהחוק יעבור - יהיה על המדינה להרוס תוך זמן קצר כל בנייה בלתי חוקית חדשה בנגב.

 

השתלטות בדואים על קרקעות מדינה בנגב היא תופעה הנמשכת זה שנים ארוכות. הניסיונות למצוא פתרונות ממשיים לבעיה לא עלו יפה, ותוכניות ודו"חות שונים שהוכנו – מעלים אבק. הממשלה החליטה בסוף השנה שעברה על הקמת ועדת גולדברג. במקביל, הוקמה גם רשות ביצועית שתפעל על סמך המלצות הוועדה להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב תוך חמש שנים.

 

ועדת גולדברג התבקשה גם לגבש הצעות לגובה הפיצויים שישולמו לבדואים, לקבוע לוחות זמנים ולהציע הסדרים לקרקעות חלופיות.

 

דאגה מ"איבוד" הפריפריה בנגב ובגליל

במשרדי ממשלה שונים וגם בקרב גורמי הביטחון, הובע בשנים האחרונות חשש מפני "איבוד" אזורי הפריפריה בנגב ובגליל, הן בגלל המיעוט היחסי של מתיישבים יהודים באזורים אלה, והן בגלל ההשתלטות של ערבים על קרקעות מדינה. יכולות האכיפה של המשטרה באזורים אלה מוגבלות, ושטחי מדינה גדולים הפכו במשך השנים לשטחים פרטיים של התושבים הערבים. המצב הדליק נורות אדומות אצל גורמים שונים, כולל גורמי ביטחון, המתריעים לאחרונה מפני סכנת התכנסות של תושבי המדינה לתוך מרחב "חדרה-גדרה".

 

"יש השתלטות רחבה על שטחי מדינה", אומר השר אדרי. "התופעה הזו מתפשטת, והבעיה שלנו הולכת ומחריפה. אני מודאג שכשאין חוק וסדר, אנחנו מאבדים אזורים שלמים במדינה. הזנחנו הרבה שנים את נושא הבדואים. מצד אחד, לא טיפלנו בהם כמו שצריך, ומצד שני – המדינה לא הפעילה את סמכותה בכל הנושאים המחייבים".

 

השר לפיתוח הנגב והגליל מתריע כי אם המדינה לא תעניק פתרונות מהירים והוגנים לבדואים, שיכללו שיפור תשתיות, שיפור במערכת החינוך ושיפור בתנאי החיים – ישראל תאבד את נאמנותם של הבדואים. לדבריו, "אם נמשיך לא לתת להם פתרונות, בסופו של דבר זה יפעל נגד המדינה, כולל בהיבטים הביטחוניים. הם לא יהיו נאמנים לישראל עוד הרבה זמן. לכן, אני מציע חבילה שיש בה גם מקל וגם גזר, ואני מקווה שהוועדה תציע להם פיצויים הוגנים, גם בכסף וגם בשטחים חלופיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדרי. פינוי-פיצוי
צילום: דודי ועקנין
בדואים בנגב. ארכיון
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים