שתף קטע נבחר

ערב חג בשדרות: "כשיש קסאמים העסקים טובים"

הרגיעה היחסית בדרום אינה משרה אופטימיות בקרב תושבי שדרות. עוד לפני הקסאם ששוגר בערב החג ונחת בשטח פלסטיני, פגש צוות ynet תושבים שמכלכלים את קניותיהם בזהירות - פשוט כי אין ברירה. מי שקרוביו אינם מפחדים לבוא, ניצב בפני "צרה טובה" של קניות באלפי שקלים. אחד הסוחרים הודה, שמחזור המכירות גדל ככל שהמצב הביטחוני מחמיר

"שיפה ושונה תהא השנה / אשר מתחילה לה עכשיו". כשנסענו לשדרות, ימים ספורים לפני ערב החג, היה זה שירהּ הידוע של נעמי שמר שהתנגן בלב וביטא את משאלותיו. זה כמה חודשים שורר שקט בעיר הדרומית, למעט רקטת קסאם אחת שנחתה בה לפני כשבועיים. אחרי ביקורנו בעיר, בערב החג נורתה שוב רקטה, ונחתה בשטח פלסטיני.

 

כשהגענו לשדרות, גילינו שגם השנה החדשה שבפתח לא מצליחה להעניק אופטימיות לתושבי העיר למודי הקשיים. בסופרמרקטים ובחנויות ברחבי העיר מצאנו את התושבים במרוץ הקניות שלקראת סעודות החג. רובם סיפרו כי בכוונתם לחגוג בבית, בשדרות. באותה נשימה אמרו ל-ynet כי אינם מצפים שהשקט ישרור עוד זמן רב.

 

השנים המתישות של ירי הקסאם ומיעוט מקומות העבודה באזור גרמו לכך שרבים נאלצים לבחור בין רכישת מזון ומשקאות שיספיקו למשפחה המורחבת בחג לקניית בגדים חדשים. אחרים סיפרו בעצב כי ייאלצו לבחור בין ארוחת חג בבית לנסיעה אל הילדים והנכדים שעזבו את העיר, ומסרבים להגיע אליה.

 

שמעון ומשה, בעלי חנות למוצרי חשמל ומתנות בעיר, סיפרו כי חלק מהתושבים מתחילים את הקניות לחג רק ברגע האחרון, ולא מבחירה. "הרבה אנשים פה חיים על ביטוח לאומי. עד שהם לא יקבלו את הכסף - הם לא יקנו כלום. רבים אחרים חיים על משכורת מינימום. אנשים דואגים בעיקר לאוכל, וגם את זה רובם קונים בהקפה. לא קל. אין כמעט מקומות עבודה, והצעירים בורחים מהעיר, כי אין להם מה לחפש כאן. מתנות? מתרכזים בעיקר בקניית האוכל לחג".

 

דודו, בעל פיצוצייה בעיר, עמל בימים שלפני החג על הכנת סלסילות שי שבהן יין וממתקים. "אגיד את האמת - כשיש קסאמים, העסקים יותר טובים. אנשים מגיעים מבחוץ לעשות קניות, ויש יותר תנועה בעיר. עכשיו, כשיש שקט, לאף אחד לא אכפת. אף אחד לא מגיע, והעסקים במצב קשה. אני מציע להם מותרות פה בחנות; דברי מתיקה, אלכוהול. אני לא בטוח שהרבה יוכלו להרשות לעצמם להתפנק ככה".

 

מבינים את המפחדים, מפנקים את הבאים

תושבי העיר שאיתם דיברנו הביעו פסימיות רבה וחשש בנוגע לשקט הביטחוני היחסי שנשמר בעת האחרונה. כמה מהם אף סיפרו כי בני משפחותיהם, שבשנים עברו היו מגיעים בכל חג להתארח בעיר, לא יגיעו השנה. "מאז שנפל קסאם ליד הבית שלי - הם לא מוכנים לבוא" סיפרה ל-ynet ציפי, בעלת חנות בגדים בעיר. "לפני הקסאמים היו מגיעים כל הזמן. הם מפחדים ואני מבינה אותם".

 

עם זאת, היו גם מי שאמרו שמשפחותיהם יגיעו לעיר בהרכב מלא בימי החג, על מנת להביע הזדהות ולהראות שבית הוא בית - גם אם הוא נמצא תחת סכנה. תושבי העיר שקרוביהם אישרו שיגיעו לחג, סיפרו שחרף הקשיים, הם משתדלים שלא לחסוך מהם ולספק להם סעודות חג עשירות ופינוק רב.


"מתנות? מתרכזים באוכל לחג". שמעון ומשה בחנותם (צילום: רוני ליפשיץ)

 

כמה תוציאו על ארוחת החג, שאלנו את התושבים שעמם דיברנו. דודו העריך שיוציא 3,000-2,500 שקל. לדבריו, כל אחיו וילדיהם מגיעים להתארח אצלו. שולמית סיפרה שילדיה יבואו אף הם בהרכב מלא - על נשותיהם וטפם - והעריכה שהקנייה תסתכם ב-4,000 שקל. לדברי ישראל, שרק החל את הקניות בעת ששוחחנו איתו, ומארח בחג יותר מ-50 חברים ובני משפחה, אין לדעת כמה יעלה הכל, אך בוודאי כמה אלפי שקלים.

 

ואיפה עורכים התושבים את הקניות לחג? רק בשדרות - כעיקרון. "עניי עירך קודמים", אמרה שולמית בשיחה עם ynet, "אני קונה רק פה". אותן המילים חזרו על עצמן בפי כל תושב שעמו דיברנו.

 

בנסיעה משדרות בחזרה כבר הזדמזם המשך שירהּ של שמר ז"ל. "בראש השנה, בראש השנה / פרחה מנגינה שאיש לא הכיר / ותוך יממה הזמר המה / מכל חלונות העיר". מי ייתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
קניות בשדרות, לקראת החג
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים