שתף קטע נבחר

המטבע היפני פורח - בטוקיו לא מרוצים

היין היפני התחזק במהלך שלושת החודשים האחרונים בשיעורים חסרי תקדים מול מרבית המטבעות. לפני מספר ימים התבצעה הורדת הריבית הראשונה במדינה מזה 7 שנים וסוחרי המט"ח משנים אסטרטגיה

ביום שישי האחרון הוריד הבנק המרכזי ביפן את גובה הריבית ב-0.2% לרמה של 0.3%. הורדה זו הייתה מתונה ביחס לצפי השוק שחזה הורדה אגרסיבית יותר של 0.25%.

 

הורדה זו היא בעצם ההורדה הראשונה בריבית היפנית מזה 7 שנים. הבנק המרכזי ביפן חובר לשאר הבנקים המרכזיים בעולם במגמת הורדת הריבית. אך כאמור לאור הריבית הנמוכה ביפן מלכתחילה, היין היפני הגיב באיפוק להורדה זו.

 

למעשה, המטבע היפני רגיש הרבה יותר ל"מצב הרוח בוול סטריט" ולמסחר ב-Carry Trade

 

היין היפני התחזק במהלך 3 וחצי החודשים האחרונים בשיעורים חסרי תקדים. מול האירו התחזק היין היפני ביותר מ-40% לרמות שיא של 6 וחצי שנים מול הפאונד התחזק היין בכמעט 50% לרמות שיא של 13 שנה ומול הדולר האוסטרלי התחזק המטבע היפני ביותר מ-50%.

 

היין היפני הוא אולי המטבע החזק בעולם ב-3 וחצי החודשים האחרונים. כל עוד המשבר הכלכלי העולמי יחריף וחוסר הוודאות הפיננסית תימשך היין היפני כנראה ימשיך להתחזק מול רוב המטבעות המובילים בעולם.

 

אך גם למי שקנה את היין בתקופה האחרונה וכיום הוא נהנה מתשואה גבוהה במיוחד על השקעתו לא כדאי שינוח על זרי הדפנה.

 

הממשל היפני נוהג להתערב באופן משמעותי במסחר ביין כשזה מתחזק יתר על המידה ושר האוצר היפני כבר הביע את דעתו לגבי התחזקות המטבע לאחרונה.

 

היין כבר נסחר קרוב מאוד לרמות שיא של 13 שנה מול הדולר בשבוע שעבר וכמעט נגע ברמה של 90 יין לדולר. לדעת שר האוצר התחזקות היין מתחילה להשפיע לרעה על כלכלת יפן והממשל עוקב בדריכות אחר המתרחש בשוק המט"ח.

 

אין ספק שהשמועות על התערבות במסחר ביין השפיעו על החלשות המטבע בשבוע האחרון.

 

התערבות בשבועיים האחרונים במסחר ביין כנראה לא הייתה והבנק המרכזי -הסתפק בהורדה בריבית, אך אופציה זו לא נזנחה ואם להסתמך על ההיסטוריה בשנת 1995 כשהיין נסחר סביב רמות של 80 יין לדולר החליטו מדינות ה-G7 להתערב במסחר בכדי להחליש את המטבע היפני מה שבעצם עצר את מגמת התחזקות היין.

 

מחסלים עסקאות של "פערי ריבית"

שנאת הסיכון הובילה את הסוחרים למכירת חיסול של עסקאות ה Carry Trade (אסטרטגיית פערי ריביות). אסטרטגיה זו מבוססת על נטילת אשראי במטבע בעל ריבית נמוכה והשקעת הכסף בפיקדונות או באיגרות חוב במטבע אחר בעל ריבית גבוהה הרבה יותר. המשקיע מנסה לנצל את פערי הריביות בין המטבע שהוא לווה למטבע שהוא קונה כדי ליצור תשואה.

 

עסקת Carry Trade קלאסית היא למשל עסקת Forward (עסקה עתידית) שבה נמכר מטבע היין היפני, שהוא בעל ריבית נמוכה, ונקנה הדולר האוסטרלי, שהוא בעל ריבית גבוהה.

 

ביפן, אסטרטגיית ה-Carry Trade היא אולי המפותחת ביותר בעולם: בשל הריבית הנמוכה מאוד ביפן, משתמשים הבנקים היפניים במטבע היין כדי לממן אפיקי השקעה מחוץ ליפן. על פי ההערכות, יותר מ-25% מההשקעות של משקי הבית ביפן - מקורן בעסקאות Carry Trade .

 

ואם נחזור לסיטואציה הנוכחית, מי שהתמהמה ולא סגר את פוזיציות ה CARRY TRADE שלו, ספג הפסדים גדולים שמחקו תשואה רבת שנים בעסקאות מסוג זה.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר באיזי-פורקס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבנק המרכזי של יפן. מורידים ריבית
צילום: רויטרס
מומלצים