שתף קטע נבחר

ארץ השמש השוקעת: המשבר פוגע ביפן

האבטלה גואה, חברות האלקטרוניקה והרכב מפסידות והחנויות ריקות: המשבר הכלכלי העולמי גובה מיפן מחיר כבד. מנהל בנק בכיר: "מעניין איך למרות המכה הקשה שספגנו בשנות התשעים אנשים לא למדו לקח”

"אין עבודה. ממש אין עבודה. מה יהיה?", כך התלונן נהג מונית עצבני באחד הבקרים השבוע בטוקיו. כבר שלוש שעות הוא מחפש לקוח, ואיש לא צריך מונית.

 

 

נהגי המוניות הם מהנפגעים הראשונים מהמשבר הכלכלי ביפן. עד לפני כחודשיים הם יכלו להרוויח עד 500 דולר ביום עבודה, וכיום, אחרי שעות ללא לקוח, הם מגיעים לכ-150 דולר לערך. וזה עוד במרכז טוקיו ובאזורי הבילויים. נהגי המוניות כמובן לא היחידים שסובלים. כל שכבות האוכלוסייה נפגעו.

 

המשבר ביפן חמור כל כך, עד שראש הממשלה, טארו אסו, החליט לדחות את הבחירות עד שהכלכלה תתבסס, ובשבוע שעבר אמר כי מצב הכלכלה במדינה לא היה רע כל כך יותר מ-100 שנה. מנהל בכיר בסוני הביע השבוע את מה שחשים כל בכירי הכלכלה במדינה: "זו תקופה לא נורמלית, שבה אי אפשר להחליט על שום דבר במהירות, אלא לחכות בשקט עד שתעבור”.

 

הכלכלה השנייה בגודלה בעולם:

 

הנפגעים העיקריים במשבר הם החברות הגדולות, הבנקים שהלוו מאות מיליוני דולרים לליהמן ברדרס ובעלי העסקים הקטנים. כמה חברות קטנות ובינוניות פשטו את הרגל באוקטובר, ביניהן רשת קניונים גדולה באוסקה, שבה היו חנויות רבות. "למשפחה קטנה כמו שלנו זה אסון", אומרת קייקו, בת 52, אם חד הורית שאיבדה את החנות הקטנה שלה. "הממשלה מוכרחה לעזור לאנשים כמונו”.


מפגינים בטוקיו נגד העוני (צילום: רויטרס) 

 

ואכן, בשבוע שעבר הודיעה הממשלה על צעדי חירום, והחליטה לסייע לאזרח דרך פריסת תשלומי המסים לקניית דירות והורדה גדולה במחירי הנסיעה בכבישים. ביפן עלתה נסיעה של כ-100 ק"מ בכבישים בינעירוניים 60-50 דולר. כעת הנסיעה בסופי שבוע תהיה בחינם, ובמשך השבוע יירד מחירה ביותר מ-50%, נשים בהיריון יהיו זכאיות לטיפולים רבים בלא תשלום, וחברות יקבלו הקלות במסים ופריסת תשלומים. יינתנו הלוואות מיוחדות לעסקים קטנים. הממשלה שיחררה כספים רבים לבנקים כדי לפצותם על אובדן ההשקעות בליהמן ברדרס.

 

"מעניין איך למרות המכה הקשה שספגנו בשנות התשעים אנשים לא למדו לקח”, אומר יאמאמורה, מנהל בכיר בבנק מיזוהו, אחד משלושת הבנקים הגדולים ביפן.

 

זול יותר, פופולרי יותר

יותר ויותר לקוחות באים לחנות הבגדים הפופולרית והזולה יוניקרו, שבשנה האחרונה פתחה מרכז ראשון בניו-יורק. "אנחנו רואים עשירים, כאלה שבעבר לא היו נכנסים לפה, באים וקונים מערכת בגדים שלמה בלי בושה”, אומר בחיוך מוכר בחנות, "יותר אנשים מסתובבים פה עם שקיות של יוניקרו מאשר של ג’ורג’יו ארמני ושאנל, השכנים שלנו”.

 

הענף העיקרי שבו לא חל שינוי של ממש הוא המזון, שמחירו תמיד היה סביר, אם כי מסעדות היוקרה דיווחו על מספר מבקרים נמוך יחסית. קופסת אוכל יפנית טיפוסית ("אובנטו"), עולה בחנויות 5-3 דולר בלבד והיא עמוסה בכל טוב. וכמובן אפשר למצוא מקדונלד'ס בדולר וחצי לצהריים ואינספור חנויות של אוכל קל ב-3 דולר. 

 

הכתבה המלאה היום בידיעות אחרונות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנשים לא למדו לקח". בכיר במיזוהו
צילום: רויטרס
מומלצים