שתף קטע נבחר

כך תאי גזע הופכים לתאים בוגרים

מדענים מהאוניברסיטה העברית גילו את תפקידו של הגן G9a בהפיכת תא גזע עוברי לתא בוגר. הגילוי יסייע בהפיכת תאים בוגרים חזרה לתאי גזע עובריים, שיכולה לספק טיפול למחלות

מחקר חשוב ופורץ דרך, של מדענים מהאוניברסיטה העברית, התפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי "Nature Structural and Molecular Biology". במאמר מדווחים החוקרים, פרופ' חיים סידר ופרופ' יהודית ברגמן, כי פענחו את המנגנון ההופך תאי גזע עובריים לתאים בוגרים. הגילוי עשוי לסייע בעמידה באחד האתגרים המדעיים הגדולים בדורנו, הפיכתם של תאים בוגרים בחזרה לתאי גזע עובריים.

 

קישור למאמר 

 

לתאי גזע עובריים יש מעין תוכנה, סט של גנים, המאפשרת להם להתמיין למגוון תאים ברקמות שונות של הגוף. ברגמן וסידר גילו כי הגן G9a מדכא תוכנה זו על ידי השבתת פעולתם של הגנים הללו וכך הופך את תאי הגזע לתאים בוגרים, כלומר תאים היכולים להתמיין רק לסוג אחד של תא ברקמה מסוימת. בניסויים שנערכו בעוברי עכברים ובתרביות תאים גילו המדענים כי בהיעדר נוכחותו של הגן G9a, תאים שהחלו להתנהג כתאים בוגרים, חזרו להתמיין כמו תאי גזע עובריים.

 

כאשר עובר נמצא בשלבי התפתחותו המוקדמים, תאי גופו הם תאי גזע עובריים. כלומר, הם תאים היכולים להתמיין לסוגים שונים של תאים ברקמות גוף שונות. כך הופך העובר מביצה מופרית, התא העוברי הראשון, לאורגניזם שלם המלא בתאים שונים הממלאים תפקידים שונים. תאי הגזע העובריים מתמיינים לתאים בוגרים, ואלה מסוגלים להתמיין רק לתאים ברקמה שלהם. אם ידעו מדענים כיצד להשיב לתאים בוגרים את היכולת הזו, יוכלו לייצר עבור כל אדם תאי גזע עובריים בשלב מתקדם של חייו. מחלות רבות, להן אין כרגע מענה רפואי, נגרמות כתוצאה מהרס של תאים ברקמות הגוף. לכן, הפיכת תאים בוגרים לתאי גזע, יכולה לסייע לחולה בחידוש הרקמה הפגועה וכך להוות טיפול יעיל למחלות שונות.

 


תא גזע עוברי בהתמיינות (צילום: ד"ר ערן משורר, האוניברסיטה העברית)

 

הגילוי של סידר וברגמן, טומן בחובו הבטחה רבה לתחום זה. "רוב העבודות שנעשו עד היום, התבססו על הכנסת מספר גנים לתאים בוגרים. בתנאים מסוימים ובשכיחות נמוכה הם חוזרים להיות תאי גזע עובריים" אמרה ברגמן ל- ynet. "אנחנו מראים שניתן לעשות זאת בדרך אחרת. הפסקת פעולתו של הגן G9a יכולה להפוך את תהליך החזרתו של תא למצב העוברי ליעיל יותר. זה גם דבר שקל יחסית לעשות, לחסום את פעולתו של גן".

 

כמו-כן, לגילוי ישנן השלכות על חקר מחלת הסרטן. בסוגים מסוימים של סרטן, נתגלה כי הגורם למחלה הוא שגן מסוים, שאותו "סוגר" הגן G9a, לא נסגר הרמטית וחוזר לפעול. טרם הובהר מדוע זה קורה אך ההבנה החדשה של התהליך בו מופסקת פעולתם של הגנים הללו, עשוי לסייע בהתמודדות עם סוגים אלה של מחלת הסרטן.

 

פרופ' יהודית ברגמן וחתן פרס וולף לשנת 2008, פרופ' חיים סידר, ניהלו את המחקר במשותף. כמו כן שותפים לו החוקרים סילבינה אפשטיין-ליטמן, נירית פלדמן ומונדר אבו-רמייה, כולם מבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודית ברגמן (מימין), אפשר גם בדרך אחרת
צילום: דגלס גתרי
מומלצים