שתף קטע נבחר

צה"ל על ההרס בעזה: חמאס בחר את זירת הקרב

בצה"ל הסבירו כי הנזק הנרחב ברצועת עזה נגרם כי חמאס הוא זה שבחר את זירת הקרבות בתוך שכונות צפופות. במקביל, טוענים בישראל כי המצרים שינו את גישתם בנושא המנהרות בציר פילדלפי - וכעת יש נכונות חזקה יותר מצדם לטפל בסוגייה

מבצע "עופרת יצוקה" הסתיים וכעת הזמן לתחקירים: גורמים בצה"ל מתייחסים הערב (יום ב') לדיווחים על מימדי הנזק והחורבן ברצועת עזה, כמו גם לפגיעה הקשה במבנים אזרחיים ובתשתיות. אותם גורמים מדגישים כי הפעילות באופן זה הייתה בלתי נמנעת, שכן החמאס הוא זה שבחר את זירת הקרב - וכיוון שבחר לפעול מתוך שכונות צפופות ומתוך בתים - לא נותרה ברירה אלא להילחם נגדו במקומות אלה, תוך פגיעה גם במבנים ולעיתים אף בלית ברירה באזרחים.

 

עם זאת, בצה"ל מזכירים כי נעשו ניסיונות בהיקף נרחב על מנת להפריד בין מחבלים לאזרחים.

זאת, באמצעות מאות-אלפי שיחות אזהרה בטלפון לפני תקיפה, כרוזים עם אזהרות, פריצה לרשתות שידור פלסטיניות, פגיעה באמצעות אמצעי לחימה שאינם מסבים נזק ועוד. זאת, על מנת להזהיר ככל שניתן את כל האזרחים ולצמצם את הפגיעה.

 

בצה"ל הציגו במהלך המלחמה מספר אירועים בהם השתמש חמאס במתקנים ציבוריים ואזרחיים, על מנת לסייע לאנשיו להגן על עצמם. בימים האחרונים התגלו אמצעים נוספים - כך למשל, בזירה בה נפגעו אזרחים הגיע אמבולנס, אך במקום להעניק טיפול לפצועים - הוא העמיס על הרכב אנשים שלא נזקקו כלל לטיפול ובכך למעשה סייע להעברת אנשי החמאס ממקום למקום.


ההריסות בעזה. "חמאס בחר את המקום" (צילום: AP)

 

בישראל יבדקו בימים ובשבועות הקרובים את ההיקפים המדויקים ככל הניתן של אנשי החמאס שנהרגו במבצע, לצד אזרחים פלסטינים. ההערכה היא כי נהרגו מעל 500 אנשי הזרוע הצבאית של חמאס, אולם הקושי הרב להבחין בין איש חמאס לאזרח נובע מהעובדה כי גם אנשי החמאס לבשו במכוון בגדים אזרחיים כשלא היו חמושים, כיוון שכמעט בכל מבנה היה בונקר של תחמושת - ולכן לא היו צריכים לנוע עם נשק בצורה מופגנת. אנשים אלה שנהרגו במהלך הקרבות, נמנים לכאורה כאזרחים שנהרגו, אך בפועל מדובר באנשי הזרוע הצבאית של חמאס.

 

עוד הזכירו גורמי צבא כי צה"ל עתיד לבדוק את הטענות בדבר השימוש הלא חוקי לכאורה בפגזים המכילים זרחן לבן. כפי שדווח ב-ynet, סוגייה זו עברה לבחינה בצוות מיוחד שהוקם בידי אלוף פיקוד הדרום.

 

לגבי מעורבות המצרים - בישראל מזהים בימים האחרונים נכונות רבה יותר מצד שלטונות מצרים לפעול בנושא ההברחות בציר פילדלפי ויחד עם הגורמים הבין לאומיים שנרתמו לטיפול בסוגייה - מקווים בישראל כי אכן תהיה פעילות אפקטיבית נגד ההברחות.

 

גם באיראן מפיקים לקחים

בזמן שבצה"ל החלו להפיק לקחים מהפעילות ברצועת עזה גם באיראן - הפטרון המרכזי של החמאס - החלו לבדוק ולתחקר איפה נעשו הטעויות. כלפי חוץ - האיראנים "חוגגים" את מה שהם מגדירים כניצחון.

 

האיראנים עקבו אחר הפעילות ברצועה בדאגה ואף חששו כי ישראל מתכוונת למוטט את שלטון חמאס. כעת יבדקו שם כיצד ואיך ניתן לשפר את הזרוע שלהם ברצועת עזה, בעיקר בהיבטים של מגננה, קרי - המערך שאמור היה לסכל ולשבש את התמרון הקרקעי של צה"ל. בנוסף ייבחן היבט הפגיעה בעורף, על מנת שלהבא - הפגיעה תהיה יותר וקטלנית יותר.

  

אחת הסוגיות המרכזיות הניצבות כעת בפני האיראנים והחמאס היא כיצד לחדש את מלאי אמצעי הלחימה, בעיקר נוכח הפגיעה במנהרות בציר פילדלפי. על פי ההערכות, כ-80% מן המנהרות בציר פילדלפי נהרסו בתקיפות חיל האוויר. עם זאת, ברפיח רבים מכירים היטב את התחום ולכן ניתן יהיה לשקם את מערך המנהרות, על מנת לחדש את הברחות אמצעי הלחימה.

 

מוקדם יותר אמר שר הביטחון, אהוד ברק, שביקר בבית החולים בילינסון בפתח-תקווה חיילים שנפצעו במהלך מבצע "עופרת יצוקה", כי חמאס קיבל מכה, שיצרה "ההרתעה שמאפשרת לנו עכשיו את הרגיעה". את הפצועים ביקר גם נשיא המדינה, שמעון פרס הוא התייחס לתמונות הקשות ששודרו מרצועת עזה המופגזת, ואמר: "כששואלים אותי על כך אני עונה שכדי שהתדמית תהיה טובה - אנו צריכים להישאר בחיים".  

 

אתמול, בזמן שצה"ל דילל כוחות ברצועת עזה לאחר ההכרזה על הפסקת אש,  פרסם הרמטכ"ל פקודת יום בה נכתב: "בעקבות החלטת ממשלת ישראל על הפסקת אש, צה"ל נוצר את נשקו בתום 22 ימי לחימה.

היעדים שהוצבו בראשית המבצע הושגו במלואם. מערכי החמאס ותשתיות הטרור הוכו מכה קשה ונוצרו התנאים לשינוי מהותי במציאות הביטחונית בדרומה של מדינת ישראל. צה"ל נערך מחדש לקדם כל התפתחות ולהבטיח מיצוי והעמקת ההישגים".

 

בשיחות שנערכו עם מנהיגי אירופה במעון ראש הממשלה עלה כי צה"ל עתיד לצאת מהרצועה עד יום שלישי ב-19:00 - עת ייכנס הנשיא ה-44 של ארה"ב, ברק אובמה, לבית הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים בגבול הרצועה
צילום: רויטרס
מומלצים