שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

רה"מ למנהיגי אירופה: רוצה לצאת מעזה בהקדם

אולמרט אירח ראשי המדינות שרוצים לייצב את השקט בעזה, וביקש המשך סיוע "כדי שחמאס לא יתעצם בשנית". סרקוזי: "נדאג לביטחונכם, אתם יכולים לסמוך עלינו". ברלוסקוני: בעתיד תוכל ישראל להצטרף לאיחוד האירופי

ראש הממשלה מבקש להציג: תמונת הניצחון בשדה הקרב המדיני. אהוד אולמרט אירח הערב (יום א') בירושלים שורת מנהיגים אירופים בכירים, שמעוניינים לחזק את יציבותה של הפסקת האש ברצועת עזה, אחרי שלושה שבועות של לחימה.

 

יום אחרי הפסקת האש - עדכונים אחרונים:

 

"אנחנו מעוניינים לצאת מרצועת עזה במהירות הגדולה ביותר, ברגע שנבטיח כי הפסקת האש יציבה. לא באנו לכבוש את עזה, לא באנו לשלוט בעזה", אמר אולמרט בנאומו מול המנהיגים, שהדגישו כי יסייעו במאמצים לרגיעה, למניעת הברחות הנשק לחמאס - ואחר כך לשלום בין ישראל למדינה הפלסטינית שתקום.

 

במעון ראש הממשלה בירושלים התארחו נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, ראש ממשלת ספרד חוסה לואיס רודריגס ספטרו, ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, קנצלרית גרמניה,

 אנגלה מרקל, וראש ממשלת צ'כיה, מירק טופולנק.

 

אולמרט הודה בשם העם בישראל למנהיגי אירופה על הבעת התמיכה המרשימה והדאגה לביטחון ישראל. הוא הזכיר את מזכר ההבנות שנחתם עם ארצות הברית בנושא הברחות הנשק, ואת המכתב שקיבל מהאירופים בו הציעו את עזרתם בעניין.

 

"כעת עלינו לתרגם מחויבות זו יחד עם מצרים וארצות הברית לפעולות שימנעו מארגון הטרור חמאס להתעצם בשנית", הדגיש אולמרט. "זהו אינטרס עליון של כל אלו שנלחמים בכוחות הרשע, ושל כל מי שמאמין בכל לבו ורוצה לקדם את תהליך השלום ביננו לבין הפלסטינים". את דבריו חתם בתקווה "להמשיך לעשות עמכם ובעזרתכם הכל כדי להביא לשחרורו המיוחל של גלעד שליט".

 

תקווה להאצה בתהליך השלום

לאחר מכן נשא כל אחד מראשי המדינות נאום קצר - ורוח דבריהם הייתה די דומה. טופולנק, ראש ממשלת צ'כיה, נשיאת האיחוד האירופי, אמר ש"המצב ההומניטרי בעזה מחייב לפתוח את מעברי הגבול, ויש לשפר את מצבו של העם הפלסטיני בהקדם. לאחר מכן יש להחיות את תהליך השלום".

 

לדברי נשיא צרפת סרקוזי, "ביטחון מדינת ישראל חשוב לנו ואתם יכולים לסמוך עלינו, שנדאג להבטיחו. אנו תומכים בהחלטת ישראל להפסיק את האש. החמצנו יותר מדי הזדמנויות ללכת הלאה, חשובים מאוד דברי ראש הממשלה אולמרט שאמר שאם ירי הרקטות והטרור ייפסק, ישראל תעזוב את עזה. הבה נסתכן למען השלום", קרא.


אולמרט וסרקוזי. "אפשר לסמוך עלינו", הבטיח נשיא צרפת (צילום: AP)

 

קנצלרית גרמניה מרקל בירכה גם היא את אולמרט על ההבטחה לנסיגה בהקדם, וסיפרה ש"באתי להשתתף במסע סמלי, קודם אצל מובארק ועכשיו אצלכם, כדי להבהיר שחשוב לנו שהאזור הזה יחיה בשלום. אנו באירופה וחברינו האמריקנים נתמוך בתהליך שבסופו יחיו שתי מדינות זו לצד זו".

 

ברלוסקוני מאיטליה הזכיר שהוא דאג להכניס את חמאס לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי, והעריך ש"ישראל תוכל ביום מן הימים להיות חברה באיחוד". ראש הממשלה האיטלקי הוסיף: "מול הרקטות שנורו על בתים בישראל, חשנו גם אנחנו איום על בתינו. זאת סכנה אמיתית על המערב, אבל לאחר שאתם והחמאס הכרזתם על הפסקת אש אולי זה הזמן לפתוח מחדש בתהליך השלום".


פגישת פסגה אירופית בירושלים (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

ראש ממשלת בריטניה בראון טען שהפסקת הברחות הנשק חיונית לביטחון ישראל. ואמר כי "המשימה שלפננו איננה רק הפסקת אש, או הפסקת הברחות הנשק, אלא שלום אמיתי". הוא הביע תקווה לפתיחה קרובה של המעברים לעזה, ולהעברה מהירה ככל האפשר של הסיוע ההומניטרי.

 

באו לאולמרט אחרי ביקור אצל מובארק

לאחר הנאומים התכנסו המנהיגים לארוחת ערב במעון ראש הממשלה - אליה הזמין אולמרט גם את שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, יו"ר הכנסת דליה איציק ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו.

 

מוקדם יותר היום השתתפו המנהיגים בפסגה ערבית-אירופית, יחד עם מזכ"ל האו"ם,

 שאירח בשארם א-שייח נשיא מצרים, חוסני מובארק. שם הבטיח סרקוזי לסייע במניעת הברחות הנשק בכל האמצעים שיוכל, והביע תקווה כי הצעד הנוכחי יביא להאצת המהלכים בדרך לגיבוש הסדר שלום כולל במזרח התיכון. 

 

בשעות הערב המאוחרות צפוי להיסגר שוב כביש ירושלים-תל אביב, כשהמנהיגים יעשו את דרכם בחזרה לנתב"ג. עומסי תנועה צפויים גם בכניסה לירושלים ובכבישים המובילים לבית ראש הממשלה והכבישים הסובבים את ביתו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המארח אולמרט עם ברלוסקוני, הערב
צילום: אבי אוחיון לע"מ
אולמרט ובראון. מחפשים שלום אמיתי
צילום: AP
הפסגה בשארם א-שייח
צילום: רויטרס
מומלצים