שתף קטע נבחר

לפחות בבריטניה, לגברים כדאי יותר להתגרש

מחקר חדש מעלה, שכשגבר נפרד מאם ילדיו, ההכנסה הפנויה שלו גדלה בשליש בערך. לעומתו, האשה סופגת פגיעה כלכלית קשה כתוצאה מהגירושים. החדשות הטובות? הפער מצטמצם

בניגוד לדעה מסוימת שרווחת בקרב גברים שהיה להם את שיקול הדעת הגרוע להתחתן עם נשים חמדניות במיוחד, הרי שהגירושים הופכים את הגבר, ובמיוחד אם הוא אב לילדים, ובמיוחד אם זה באנגליה או וויילס, לעשיר יותר.

 

מחקר חדש המתפרסם בבריטניה מעלה, שכשגבר נפרד מאם ילדיו, ההכנסה הפנויה שלו גדלה בשליש בערך. לעומת זאת, האשה סופגת פגיעה כלכלית קשה כתוצאה מהגירושים. בין אם יש לה ילדים או לא, הכנסתה של האשה המצויה פוחתת ביותר מ-20 אחוז מכפי שהיתה בזמן הנישואים, וגם נשארת נמוכה במשך שנים רבות.

 

את המחקר ערך פרופ' סטיבן ג'נקינס, מנהל המכון לחקר החברה והכלכלה באוניברסיטת אסקס ויו"ר מועצת ההתאחדות הבינלאומית לחקר הכנסה ועושר. מחקרו, תחת הכותרת "גירושים ושינויים בהכנסה לטווח הרחוק", הוא הראשון שעוקב אחר השינויים ברמת ההכנסה בבריטניה בזיקה להתפוררות הנישואים. ידיעה על אודותיו התפרסמה ב"גארדיין" הבריטי.

 

"ההבדל בין המינים מדהים"

המחקר של פרופ' ג'נקינס מצא שההכנסה של גברים גרושים גדלה "מיד ובאופן מתמשך" בשנים שלאחר הגירושים. "ההבדל בין המינים מדהים", טוען ג'נקינס. "אבל זה לא כל כך תלוי במיגדר כמו בהיות האדם הורה. ההבדלים המכריעים אינם בין גברים לנשים אלא בין אבות לאמהות". לפי המחקר שלו, כשגבר עוזב נישואים ללא ילדים, ההכנסה שלו גדלה מיד ב-25 אחוז, בעוד שאצל האשה יש ירידה חדה ברמת ההכנסה. למעשה, המצב הכלכלי של שני בני הזוג שנפרדו כמעט אף פעם לא חוזר לרמה שהיה לפני הגירושים.

 

ג'נקינס שילב נתונים של 14 סקרים שונים שנערכו בין השנים 1991-2004 בנושא משקי בית בבריטניה יחד עם נתונים של חמישה סקרים שנערכו באירופה. הוא חישב מחדש את התוצאות לפי הנוסחה בה משתמשת ממשלת בריטניה כדי לקבוע את קו העוני וקבע רמה חדשה של הכנסה לנפש. לפי ממצאיו, ההשפעה החיובית על ההכנסה של הגברים הגרושים כל כך משמעותית, שהגירושים עשויים אפילו לחלץ אותם ממצא של עוני. לעומת זאת, נשים גרושות עלולות להידרדר עוד יותר. בקרב נשים פרודות יש עוני בשיעור של 27 אחוז - כמעט פי שלושה משיעור העניים בקרב הבעלים לשעבר.

 

רק שליש מהאמהות הגרושות מקבלות עזרה מהאבות

לפי הנתונים, לדמי המזונות שמשלמים האבות הגרושים כמעט אין השפעה, שכן לפי המחקר, רק 31 אחוז מהאמהות הגרושות/פרודות מקבלות תשלום מאבי הילדים. "יש רק שני גורמים המשפיעים על מצב הכלכלי של האשה אחרי גירושים", אומר ג'נקינס. "השינוי בהכנסה פחות קיצוני אם היא עבדה לפני הנישואים וממשיכה לעבוד אחרי הפרידה. ההשפעה פחותה גם אם האשה מתחילה לעבוד אחרי הפרידה. יש גם סיכוי לשיפור אם האשה נישאת מחדש, אם כי יש לכך השפעה מעטה בלבד".

 

לפי המחקר של פרופ' ג'נקינס, מצב עניינים זה יכול להתהפך במקרה בו לגבר יש ילדים נוספים מבת-זוג חדשה, בעודו משלם מזונות למשפחתו הקודמת. לדבריו, הדרך היחידה להגיע לשוויון היא להפוך את הגברים והנשים לדומים יותר מבחינת התפקידים בבית ובמשפחה והמעמד בשוק העבודה. "עד שהסוגיות הבסיסיות האלה ישתנו, המציאות הזאת לא תשתנה", הוא אומר. 


פרופ' ג'ון ארמיש, מחבר "ניתוח כלכלי של המשפחה וההורה היחיד", מודה שפירוק המשפחה מטיל עול קשה יותר וחסר פרופורציה על הנשים, אבל מרגיע שהפער הבלתי הוגן הזה הולך ומצטמצם. "שיעור הנשים המטופלות בילדים שמפסיקות לעבוד אחרי הפרידה מבני הזוג הצטמצם כמעט למחצית בין סוף שנות ה-90 לתחילת שנות 2000, מ-16 אחוז ל-9 אחוזים", אמר.

 

"הדעה הרווחת, לפיה גברים מתרוששים על ידי גרושותיהם, בעוד שנשים מתעשרות מהרווחים, מזמן היתה טעונה הפרכה, בהיותה מיתוס מרושע", אמרה לגארדיין הבריטי רות סמולאקומב, יועצת בריטית לענייני משפחה. "במציאות, נשים לעיתים קרובות סובלות קשיים כלכליים לאחר הגירושים. בנוסף, לטינה שנגרמת בשל הסדרים פיננסיים בלתי הוגנים יש הרבה השפעות עקיפות, המזיקות ליחסים עם האקסים וליכולתה של האשה לשקם את חייה".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרי את מגורשת ומרוששת
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים