שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי אשם בזיהום המים המינרליים? הבצורת

מומחה: בדרך כלל מזהמים שנמצאים על פני השטח נשטפים בגשם בתחילת העונה. השנה, בגלל עצירת הגשמים, אפשר שהחומרים הללו חדרו למי התהום ולמעיינות ושם השפעתם הייתה דרמטית בשל המפלס הנמוך. מה עושים? כלום. "מי התהום יתנקו והכל יחזור לקדמותו"

חברות "מי עדן" ו"נביעות" הפסיקו למלא בקבוקים וכדים במים מינרליים בגלל מה שהגדירו "חוסר עקביות בתוצאות בדיקות המים" שהן עורכות. רופאת מחוז צפון במשרד הבריאות, ד"ר מיכל כהן–דר, הסבירה בשיחה עם ynet כי מדובר בזיהום מיקרוביאלי - זיהום של חיידקים שעשוי להיות ביוב של בני אדם או בעלי חיים.

 

"רשות המים ומקורות נמצאים שם, ובודקים מה הגורמים שיכולים להשפיע על איכות המים", אמרה ד"ר כהן-דר. "אין כל סכנה לבריאות הציבור, משום שהמים הללו לא משווקים". עוד ציינה כי מקור המים בשני המפעלים נבדק מדי שעה, וכמו כן מדי שעה נבדק מדגם של בקבוקים.

 

למה זה קרה?

במי עדן אמרו כי הסיבה היא כנראה סחף מהגשם האחרון, שזיהם את מי התהום במעיין סלוקיה בגולן; גם בנביעות הסבירו שכתוצאה מהגשמים נגרם סחף אדמה שגרם לעלייה בעכירות מעל רמת התקן המותרת, ולכן הופסקה השאיבה ממעיין עין זהב שבגליל העליון. מומחה הסביר ל-ynet כי הסיבה היא ככל הנראה עצירת הגשמים, שגרמה לגורמי זיהום לחדור בנקל לקרקע ולזהם את מאגרי מי התהום המדולדלים.

 

אך במי עדן הדגישו כי אינם יודעים את הסיבה המדוייקת לשיבוש באיכות המים. הדס יריב, טכנולוגית המזון והמנהלת המדעית של החברה הבהירה בשיחה עם ynet כי לפי שעה לא ברור מה מקור העכירות במים, ומתי ישובו לצלילותם.

 

"המים המינרליים מגיעים לשוק ללא התערבות וללא מגע יד אדם", אמרה יריב. "הם נובעים ממעיין הסלוקיה ברמת הגולן ומשם מוזרמים בצינור תת קרקעי ישירות אל המפעל בקצרין". לדבריה, עכירות המים אותרה במסגרת הבדיקות הקפדניות אותן מבצעת החברה אחת לשעה, אך אנשי המקצוע טרם הצליחו לקבוע מה מקור הבעיה. 

 

"ההשערה היא שעל רקע הבצורת של החורף הנוכחי, הסחף שנגרם בשל הגשמים בשבוע שעבר גרם למים להיות עכורים", הסבירה יריב. "התייעצנו עם הידרולוגים ואנשי מקצוע רבים אבל לפי שעה מדובר רק בהשערות". אז מה עושים? "מכיוון שאסור לנו להתערב, אנחנו פשוט ממתינים לתיקון הטבעי של הטבע", היא מסכמת.

 

מומחה: הבצורת אשמה

מומחה המכיר את הנושא מספק השערות נוספות. לדבריו, בכל שנה ישנן תופעות של גשמים עזים שגורמים להמסה והזזה של מזהמים שנמצאים על פני השטח - צואה של פרות, זבל אורגני, פסולת ועוד. המזהמים הללו נאספים על פני השטח במשך חודשי הקיץ והסתיו, ואז כשבאים הגשמים בתחילת החורף הם נשטפים לערוצי הנחלים.

 

אך השנה לא היו גשמים מספיקים, והמעט שירד לא שטף את המזהמים אלא החדיר אותם לתוך הקרקע היבשה. החומרים הללו חילחלו והגיעו למאגרי מי התהום ולמעיינות וגרמו לזיהום ולעכירות. לדבריו, בדרך כלל רואים תופעות כאלה בתחילת עונת הגשמים; הפעם אנו רואים את זה בסוף העונה - בגלל הבצורת.

 

הוא הוסיף והסביר כי מפלס מאגרי מי התהום נמוך מאוד - לאחר ארבע שנים שחונות - ולכן כל חדירה של גורם מזהם גורמת להשפעה דרמטית על איכות המים. בדרך כלל, אמר, במאגרים יש יותר מים והמזהמים נמהלים כך שהשפעתם אינה חורגת מהתקן.

 

הסבר נוסף שהציע המומחה קשור לספיקת המעיינות הנמוכה - בשל עצירת הגשמים. הדבר פוגע, לדבריו, ביכולת של המעיין "לנקות את עצמו" מגורם מזהם ופוגע במהילת המזהמים והתפוגגותם.

 

המומחה, שבשל הרגישות המסחרית הכרוכה בנושא נמנע מלהזדהות, הסביר שמדובר בתופעות טבעיות שקורות משום שהמים הם טבעיים ואינם עוברים חיטוי, וכי לרוב הן מתפוגגות מעצמן. לדבריו זה קרה לחברות בעבר וגם אז הן עצרו את מילוי המכלים לזמן מה עד שהבעיה נפתרה מעצמה. "זה יקרה תוך יום, יומיים או שלושה", אמר. "מי התהום יתנקו והכל יחזור לקדמותו".

 

מקורות: אצלנו הכל בסדר

בחברת "מקורות" מיהרו להדגיש כי הם אינם שואבים מים מהמעיינות המשמשים את שתי החברות, ולמצב הנוכחי אין שום השפעה על המים שהם מספקים לציבור. דוברת החברה הדגישה כי הם ממשיכים לספק מים איכותיים שעומדים בכל דרישות תקנות "בריאות העם" של משרד הבריאות, ושממילא המים של החברה עוברים הכלרה הקוטלת כל זיהום חיידקי - בשונה ממים מינרליים שאינם מטופלים כלל.

 

ב"מקורות הדגישו כי בכל פעם שהם מגלים זיהום כלשהו בקידוח, השאיבה ממנו מופסקת מיידית, והמים מסופקים לציבור ממקורות אחרים. היא הדגישה כי מערכת המים הארצית בנויה באופן גמיש, ומאפשרת הזרמת מים ממקורות חלופיים לכל לקוח אם ישנה בעיה בקידוח מקומי.

 

בתוך כך, ארגון הסביבה "מגמה ירוקה" מנצל את הפסקת השאיבה ממעיין עין זהב וקורא לרשות המים "למצוא מקורות מים חלופיים שהשאיבה מהם תאפשר להחזיר את המים לנחל, וזאת הן לרווחת תושבי קריית שמונה ולטובת המפעל".

 

ומיטל יסעור בית-אור השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי סופר
מעיין סלוקיה המשמש את מי עדן. ארכיון
צילום: גילי סופר
מומלצים