שתף קטע נבחר

לבייב מציע נדל"ן תמורת אג"ח. משהו פה מוזר

אם מוכר בשוק היה מציע מבצע שכולל גם עגבניות וגם מכונית משומשת לא היה מעורר בנו אמון. כך גם העסקה שביצעה אפריקה ישראל, שקנתה נדל"ן תמורת אג"ח של עצמה. היא מפגינה חשבונאות יצירתית ומשדרת לחץ ורצון למכור מהר

אילו הייתם מזדמנים לשוק הכרמל, ובאחת הסמטאות הייתם נתקלים במוכר שהיה מציע לכם שני קילו עגבניות. נניח כי ידוע לכם שמחיר קילו הוא חמישה שקלים, והייתם מצפים שהמוכר יבקש 10 שקלים, במקרה הטוב. אבל באורח פלא, המוכר מציע לכם כי תשלמו לו רק ארבעה שקלים, ולא זו בלבד: אם תבצעו קניה מרוכזת של יותר מ-70, תקבלו ממנו, במבצע מיוחד, גם מכונית משומשת (או פרה שמנה), חינם אין כסף.  

 

האם המוכר הזה מעורר בכם אמון? אני מאמין כי הייתם מפקפקים הן באיכות עגבניותיו, הן באיכות המכונית שהוא מציע והן באיכות הפרה שלו... כשאדם הולך לשוק הוא מעוניין, בדרך כלל, בעגבניות ושאר ירקות, ולא בדברים אחרים. 

 

גם חברת האחזקות אפריקה ישראל, שבשליטת לב לבייב, ביצעה השבוע מעין עיסקה שטיבה לא הוברר עד תום. על מנת לפשט את המספרים, שהם קשים בלאו הכי, עיגלתי אותם באופן משמעותי. אפריקה מנסה מזה זמן למכור קרקעות בסביון. סוף סוף נמצאה קבוצת קונים שהסכימה לשלם תמורה של 20 מיליון שקלים. אולם התשלום אינו פשוט כל כך. הקונים יעבירו 10 מיליונים במזומן - עד כאן טוב ויפה וברור. אולם את 10 המיליון הבאים היא תעביר בצורה של אג"ח אפריקה שנרכשו בשוק החופשי.

 

יוצא, איפוא, כי הרוכשים רכשו, או בעצם קנו, חובות של אפריקה ומעבירים אותם לאפריקה, והם פוטרים את אפריקה מהחוב. כבר כאן התחלתי להסתבך - אם בענייני נדל"ן עסקינן, למה התערבב כאן עניין האג"ח? אם אפריקה הייתה מוכרת נדל"ן ב-20 מיליון שקל ומשתמשת בכסף לרכוש אג"ח בשוק החופשי ב-10 מיליון (בדיוק כפי שהרוכשים הצליחו לעשות), האם היא לא הייתה משדרת בכך מסר שהשוק כמה לקבל? האם הכסף שהיה מתקבל ממכירת הנדל"ן היה יכול לשמש לרכישת אג"ח?

 

ידידי - כאשר מערבבים עיסקה בעיסקה, הרי שברוב המקרים, זה נעשה על מנת לבלבל את הציבור. הדוגמא הקלאסית לכך הייתה ביטוחי המנהלים מהדור הישן, שערבבו חיסכון וביטוח חיים. וכבר נאמר על ידי גדולי הענף שהחבילות הללו משלבות גם ביטוח חיים יקר וגם חיסכון מופחת.

 

ערפל קרב סביב ערך העסקה

מדובר ביצירתיות פיננסית. המוכר והקונה הסכימו ביניהם כי ערך העיסקה הוא 30 מיליון - למה? כי זה מסתדר. קבעו איזה שהוא מחיר בין הערך האמיתי בשוק לבין ערך ההתחייבות העתידי של אפריקה (שניתן לעגל אותו, כנראה, לכ-40 מיליון). ואני שואל: מה זה בכלל משנה מהו מחיר ההתחייבות של אפריקה? הרי אפריקה ממילא קונה, לכאורה, את חובה, ובגין אגרות אילו היא לא תצטרך להחזיר את מלוא התחייבויותיה המלא. היא יכלה לקבוע מחיר של 25 מיליון, 35 מיליון, 40 מיליון, מה זה משנה?

 

נוצר כאן, בעצם, ערפל קרב סביב ערך העיסקה. וכפי שאומרת הבדיחה: כאשר גבר מביא לאישתו פרחים ללא סיבה יש לכך סיבה, כך אני מעז לומר כי גם כאן הערפל הוא מכוון. אולי כדי להסתיר כי הקרקעות נמכרו בלחץ במחיר נמוך יחסית משהוצהר עליהם בעבר, ואולי מסיבה אחרת.

 

אפריקה אמרה בהודעתה הבורסאית כי היא חולקת, למעשה, את הדיסקאונט הטמון בהפרשי המחירים בין ההתחייבות לבין מחיר השוק. מה אומר לכם: כאשר מגיע למשרדי איש שיווק ומסביר לי שבעצם הוא עושה לי טובה וחולק עימי את רווחיו, אני נוטה לפקפק בו קמעה, שלא לומר - מראה לו את הדלת מצידה החיצוני...

 

אפריקה טענה שאם הייתה קונה את האג"ח, המחיר היה עולה, ולמעשה, היא לא הייתה מצליחה לקנות אותו במחיר נמוך שכזה.  ואני שואל: אז איך הצליחה קבוצת הרוכשים לקנות את האג"ח במחיר נמוך יותר ממחיר העיסקה שנקבע? אפריקה רמזה גם שאם היא היתה מוכרת את הנכסים במחיר מוזל, היא הייתה משפיעה בכך על שאר הנכסים שברשותה - ואני שואל: והעובדה שמכרתם בהוזלה לקבוצת רוכשים בעיסקה סיבובית מוזרה - אינה משדרת לחץ והורדת מחיר? ובמלים פשוטות: איך שלא נסובב את העיסקה הזאת - היא מוזרה לעילא ולעילא.

 

גורם בחברה: הטענות מופרכות, היוזמה לא באה מאתנו

באפריקה ישראל סירבו להגיב למאמר. גורם בחברה העיר כי: "אתם מחפשים בעיות במקום שהן אינן קיימות. ההנחה שעליה אתם מתבססים, כאילו היוזמה לעסקה הזאת באה מאפריקה, אינה נכונה. מדובר בעסקה שנולדה מיוזמה של לקוחות שרצו לקנות קרקעות בסביון שאפריקה מעוניינת למכור. הלקוחות מחזיקים באג"ח של החברה והם אלה שהכניסו לתוך העסקה את עניין האג"ח. אנחנו לא יודעים מה המניע של הקונים וזאת לא בעיה שלנו".

 

"העסקה הזאת אינה תוכנית אג"ח. לאפריקה ישראל יש תוכנית לרכישת אג"ח עצמי והיא תבצע אותה בהמשך השנה באופן מסודר לפי הנהלים. מדובר בעסקה חד פעמית, שנעשתה, בצורה שהיא אכן יצירתית, בהתאם לנסיבות המיוחדות שבהן אנחנו נמצאים. האינטרס היחיד של אפריקה היה למכור את הקרקע. אפריקה הסכימה לעסקה, למרות שהיא מאפשרת לקונים לשלם פחות, מתוך רצון למכור את הקרקע. זה היה האינטרס היחיד שלנו וכל הפרשנויות האחרות אינן מבוססות".

 

הכותב הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית

מיילים אישיים ליהודה מודעי אפשר לשלוח לכתובת:

Yehudam7@gmail.com 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר אפריקה ישראל, לב לבייב
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים