שתף קטע נבחר

לאן הולכים הבגדים והחפצים שאנחנו תורמים?

עם חילופי ה"קיץ חורף" בארון מצטברים אצל כולנו שקי בגדים חפצים ומכשירים שאינם נחוצים לנו יותר. כדי לעשות סדר בתרומות הציוד יצאנו לבדוק מי עומד מאחוריהן ומה עושים עם הדברים היקרים שלנו. חיפשנו את הכתובת המתאימה, ובררנו מה עושים עם התרומה ולאן באמת היא מגיעה

נגמרו החגים, האביב באוויר וזה זמן מצויין להחליף את בגדי הקיץ חורף בארון, לאוורר קצת ולהוציא את הבגדים והחפצים שסביר להניח שכבר לא נשתמש בהם. אחרי שארזנו הכל בחבילות גדולות מגיעה השאלה הקשה - מה עושים איתן עכשיו? אז זהו, יש מי שזקוק להן. ג'קט שעבר זמנו, מכנס שלא נסגר, חגורה שנמאסה ואפילו נעליים שבקושי הספקנו ללבוש - כל אלה יכולים להגיע לאנשים אחרים, שישמחו לקבלם. לא רק ביגוד. גם ריהוט שיצא מכלל שימוש, מכשירי חשמל שהוחלפו לחדישים יותר, צעצועים וציוד לתינוקות שגדלו - לכל אלה יש דורש, בעיקר בתקופת מיתון זו.

 

רבים בוחרים להניח את החפצים האלה ליד פח הזבל - ותוך דקות הם נעלמים. יד נסתרת אוספת אותם למקום בלתי ידוע, ולנו מספיקה הידיעה שהם לא נזרקו לזבל ולא נגרסו, ושיש שם שמישהו המתעניין בהם. ברוב המקרים מדובר על אנשי אלטע-זאכן או סמרטוטרים, שמוכרים אותם אחר כך בשוקי פשפשים או כסמרטוטים במוסכים, בתי דפוס ומפעלים 'שחורים' דומים. חלקם אף הולכים למפעלי מיחזור טקסטיל, שהופכים אותם לחוטים חדשים ומטליות ניקוי.

 

דבר דומה קורה עם הבגדים שנאספים במיכלים הניצבים בצידי הדרכים. גם מאחוריהם עומדים בדרך כלל גופי מיחזור או מעכרים פרטיים, שעושים עליהם קצת רווח. כך או כך, את הבגדים הנזרקים (ליד) הפח או במיכלים ממילא אף אחד כבר לא ילבש, ולכן עדיף שמישהו ירוויח עליהם כמה גרושים, במקום שיגדילו את ערימות האשפה, אחרי שהסתובבו איתנו בתא המטען של המכונית במשך ימים ארוכים.

 

מסקרים שנערכו בעבר עולה, כי בידי הציבור ציוד וחפצים שאינו זקוק להם בערך של למעלה ממיליארד שקל. הציבור פשוט אינו יודע מה לעשות עם חפצים אלה, ורובנו מאוד רוצה להעניק אותם למי שבאמת זקוק להם. לצורך כך קמו עמותות רבות, העוסקות בתרומות לנזקקים. האם אפשר לסמוך עליהן שהן מעבירות את התרומה שלנו למי שזקוק להן באמת?

 

"בהחלט אפשר", אומר קינן רבינו, מנכ"ל עמותת "רוח טובה", המחברת בין מתנדבים לבין הנזקקים. "גם אם רוב הציוד נמכר, העמותות משתמשות בכסף זה לפעילויות שלהן. בכל מקרה חשוב לשאול את העמותה האם התרומה תימכר או תיתרם, ואם תימכר - לבקש לדעת לאין הולך הכסף".

 

כדי לעשות סדר בתרומות הציוד יצאנו לבדוק מי עומד מאחוריהן ומה הן עושות עם הדברים היקרים שלנו, אותם אנחנו מאוד רוצים להעניק: ועכשיו אתם רוצים למסור בגדים וציוד למי שבאמת זקוק להם? חיפשנו בשבילכם את הכתובת המתאימה. מה עושים שם עם התרומה ולאן באמת היא מגיעה.

 

* עמותת "מאיר פנים – הכוח לתת" מחזיקה 12 סניפים ברחבי הארץ, וצי של משאיות שעושות רונדלים בין הפונים המבקשים שיאספו לאסוף מהם דברים. עמותה זו אוספת בעיקר ריהוט, מכשירי חשמל (ממקרר ועד מצנם), שטיחים, כלי בית, מזגנים, ולמעשה תכולות של דירות, בתים ומשרדים שלמים. "לצערנו נאלצנו באחרונה לקצץ את צי המשאיות שלנו בגלל מצוקה כספית, ולכן כל משאית אוספת ציוד מכ-20 נקודות איסוף ביום, כולל פירוק הריהוט והובלתו", אומר דודי זילברשלג, יו"ר הארגון. בסניפים, אגב, יושבים מתנדבים בעלי ידיים טובות (ולב זהב), המתקנים ומשמישים את החפצים לשימוש חוזר. מי שלא רוצה לחכות בבית למשאית של העמותה, מוזמן להביא את התרומה לאחד הסניפים שלה.

 

לאן מגיעה התרומה: לדברי זילברשלג, בכל סניפי העמותה יש רשימות מדוקדקות של המקבלים. "אנחנו לא מחליטים מי מקבל אלא שרותי הרווחה, המפנים אלינו את הנזקקים. העובדים הסוציאליים יודעים לשלוח אלינו עולה חדש שזקוק למיטת נוער, או קשיש הזקוק לתנור ושמיכות". זילברשלג מספר עוד, כי צה"ל מרהט באמצעות העמותה דירות של חיילים בודדים, וכפרי גמילה נעזרים בה כדי לצייד נגמלים שיוצאים לחיים חדשים כשהם חסרי כל. לעמותה זו, אגב, אין כל קשר עם עמותת "לתת", העוסקת באיסוף תרומות כספיות ומזון לנזקקים.

 

  • לפרטים  על עמותת "מאיר פנים-כח לתת" לחצו כאן, ליצירת קשר טלפוני - מוקד ארצי 1-800-360-560 או *3656.

 

עמותת "פתחון לב" מחזיקה בשני מרכזים: בראשון לציון ובכרמיאל, הנותנים מענה לכל הארץ. במרכזים אלה מחלקים בעיקר מזון - אך גם נאספים פריטי ביגוד, צעצועים וכלי בית (לא ריהוט ולא מכשירי חשמל). את הפריטים צריך להביא אישית לאחד משני המרכזים, ואפשר גם להניחם בפתח אם וכאשר המחסנים אינם מאויישים.

 

לאן מגיעה התרומה: למשפחות נזקקות, שמגיעות לעמותה עם מכתבי הפנייה מעובדות סוציאליות מכל רחבי הארץ, בתשלום סמלי של שקל אחד לפריט. נסים ציוני, מנכ"ל העמותה, אינו מכחיש את הטענה, לפיה העמותה נוהגת גם למכור ביגוד לסוחרים במקום להעניק אותם לנזקקים. ציוני: "אנחנו אכן מוכרים עודפים של תרומות שאין להן ביקוש לסמרטוטרים וסוחרי אלטע-זאכן, ובתמורה אנחנו קונים מזון לטובת מקבלי הסיוע".

 

  • ל"פתחון לב" שני מרכזים לאיסוף במרכז (ראשון לציון) ובצפון (כרמיאל) וחנויות בכמה מוקדים בארץ. לפרטים על העמותה לחצו כאן . ליצירת קשר טלפוני:  צפון 04-9985661, מרכז 03-9512755.

 


תעבירו את זה הלאה

אחווה נשית

הביגודיות של ויצו. רשת של כ-45 חנויות יד שנייה, שאוספות מידי הציבור בגדי נשים,

גברים, ילדים ותינוקות, וכן תיקים, נעליים, אביזרים וצעצועים. ברוב הנקודות יש מכולות מחוץ לחנויות במקרה שהן סגורות. עבודת המיון נעשית על ידי מתנדבות ויצו, ביניהן בני נוער כחלק מעבודת המעורבות החברתית שלהם.

 

לאן מגיעה התרומה: הבגדים והאביזרים נמסרים ללא תשלום לאנשים שמגיעים עם אישור ממחלקת הרווחה המקומית (אחרי הפריט החמישי משלמים סכום סמלי). הם נמכרים גם לקהל הרחב בטווח מחירים של 5-30 שקלים בחנויות ובבאזרים של ויצו, המתקיימים פעמיים בשנה.

 

הכספים מממן הארגון פעילות למועדוניות טיפוליות, מקלטים לנשים מוכות וכד'. אגב, ב"בוטיק" של ויצו בסניף המרכזי בתל אביב נמכרות שמלות יוקרתיות, שנמסרו על ידי נשים בעלות יכולת. כאן טווח המחירים נע בין 150-500 שקל.

 

 

בזאר "רוח נשית" - אפשרות נוספת להעברת פרטי לבוש והנעלה משובחים שפשוט כבר לא מתאימים לנו אבל חבל לנו שיעברו למישהו לא מוכר,היא עמותת "רוח נשית" - המסייעת לנשים נפגעות אלימות לצאת ממעגל האלימות באמצעות פיתוח יכולות כלכליות וצמיחה אישית. ב- 2008 פתחה העמותה בדרום תל אביב את המרכז האזורי הראשון לפיתוח עצמאות אישית וכלכלית לנשים נפגעות אלימות מכל הארץ.

 

העמותה מקיימת בזאר מכירה והפנינג הכולל מוסיקה אפריקאית חיה, ושיעור יוגה פתוח לקהל. את הבגדים למכירה ניתן להעביר בערב יום ה' 14/5 לסטודיו "אל היוגה" בנמל ת"א במתחם במבנה 4 (סמוך לקסטרו). הבזאר יתקיים בשישי ושבת 15-16/5 בין השעות 10:00 – 18:00.

 

 

"חֶבְרָה בָּעָם"

סטודנטים  במכללה האקדמית ספיר, הקימו פרויקט מיוחד בשם "חֶבְרָה בָּעָם",

 המהווה מרכז קהילתי המבוסס על ערכים של מִחְזוּר, איכות סביבה, שותפות קהילתית, חסד וצדקה. הסטודנטים יצאו למסע לאיסוף חפצים משומשים במרכז ודרום הארץ, והקימו מרכז יד שנייה קהילתי באזור שדרות. אחת לתקופה יוצאים המארגנים למסע איסוף ברחבי הארץ.  כדי לתרום בגדים, כלי בית, ספרים בכל השפות, חפצי אומנות, רהיטים, צעצועים ומשחקי ילדים, שטיחים, וילונות, תמונות, ציוד מחשב, וכל חפץ שכבר אין לכם צורך בו.

 

  •  ניתן לפנות לקבוצה בדוא"ל hillel@sapir.ac.il , והם יגיעו ויאספו את החפצים.

 

רשויות מקומיות

מלבד פעילות עם העמותות שהוזכרו כאן, פועלות הרשויות המקומיות עם עמותות מקומיות, ולעתים אף מקימות אותן ומפעילות אותן. כך, לדוגמה, נחנך באחרונה בעיריית חיפה "מרכז מיחזור" ענק (בשכונת הדר) אליו ניתן להביא כל מוצר, מרהיטים וחשמל ועד ביגוד, הנעלה ופסולת הניתנת למיחזור. במקום מעבדה לתיקון מכשירים המועברים אחכ למרכז המוכר אותם במחירים סמליים.

 

בעיריות תל אביב וירושלים יפנו אתכם לעמותת "לוטוס" הממוקמת באשדוד דווקא, ואנשיה מגיעים לקחת את ציוד חשמל וריהוט בתיאום טלפוני, וכן לעמותות מקומיות כמו "שירת החיים" בבית כנסת ברחוב אוליפנט בתל אביב או לרבנית קאפח בירושלים; עיריית רמת גן מפעילה מחסן ציוד יד שנייה באמצעות עמותת מלב"י (לאביזרי בית יד שנייה) ובהוד השרון הקימה העירייה בשבוע שעבר מספר נקודות איסוף בגדים, צעצועים ומוצרי אלקטרוניקה, המועברים לעמותת "לשובע" באמצעות אוטובוס "אגד בגד". מי שמתקשר למוקד של עיריית בני ברק זוכה לקבל רשימה ארוכה של עמותות המקבלות סוגים שונים של ציוד, כמקובל במגזר החרדי-דתי.

  

  • ליצירת קשר עם רשויות עירוניות ומקומיות יש להתקשר למוקדים המקומיים 106, שם מפנים את התורמים לעמותות הפועלות בשיתוף מחלקות הרווחה.

 

תרומות והחלפות ברשת

יוזמות מבורכות למסירה והחלפה של חפצים משומשים בסגנון קח-תן מסתובבות

ברשת האינטרנט. אתר אגורה מאפשר להציע חפצים למסירה בחינם, לכל מי שזקוק להם. כל אחד יכול לבקש לקבל את החפצים הללו. לדברי מפעיליו הצעירים באמצעות האתר בוצעה העברה של כ-50 אלף חפצים מכל הארץ מיד ליד. נכון להיום, מוצעים למסירה באתר כ-7,000 חפצים.

 

במסגרת הפורומים של יאהו גם תל אביב הצטרפה למעגל הממחזרים באמצעות  Tel-Aviv Freecycle, תרומה לקהילה כחלק מהקהילה הבינלאומית המופעלת באנגלית.

 

אתר אלטע-זעכן מכיל מאגר גדול של מוצרים מכל הסוגים, כמו מקררים, מחשבים, רהיטים ואפילו בגדים שנועדו לעבור מיד אחת לשניה ללא מטרות רווח. לדברי מפעילי האתר עד כה חסך האתר 113 טון אשפה כשהמטרה המרכזית היא לתווך בין אנשים טובים שנותנים לאנשים טובים שזקוקים במהירות וללא דמי תיווך.

 

  • יש לכם הצעות נוספות? שלחו אלינו ל hevra@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים