שתף קטע נבחר

בדרום קוריאה מודאגים מהצמיחה הסינית

המשרד לאסטרטגיה ומימון של דרום קוריאה פרסם מסמך, שבו הוא מביע דאגה מההתעצמות הכלכלית של סין, המאיימת על הדומיננטיות של מוצרים דרום קוריאניים בשוקי העולם

במסמך נדיר, מביעה דרום קוריאה את חששותיה מהפיכתה של סין לכוח משמעותי בכלכלה העולמית. במזכר בן שמונה עמודים, שפורסם היום (ב') על ידי המשרד לאסטרטגיה ומימון של ממשלת דרום קוריאה, נטען כי התחזקות הכלכלה הסינית עלולה לפגוע בצמיחתה של הכלכלה הדרום קוריאנית, בכך שתגביר את התחרות על שווקים לסחורות ייצוא ועל רכישת מוצרי אנרגיה.

 

הצהרה זו עומדת בסתירה לנטייתו של הממשל הדרום-קוריאני עד כה, להציג את צמיחתה של סין כתופעה חיובית, אשר תסייע למשק המקומי באספקת כוח עבודה זול.

 "התחרות עם סין צפויה להתגבר, בעיקר בשווקים כמו אמריקה הלטינית ואסיה", נכתב במסמך. "זאת כיוון שהסדרי חילופי המטבע עליהם חתמה סין, מאפשרים לה להשתמש ביואן בהסדרי סחר". 

 

מזה שנים מדברים על סין כעל גורם מפתח בכלכלה העולמית, ובחודשים האחרונים אף דובר על יכולתה להציל את הכלכלה העולמית מהמשבר העמוק אליו נקלעה. המסמך הדרום קוריאני קורא לגיבוש מדיניות חדשה, שתעניק למדינה זכות קדימה בייצוא סחורות, בתגובה למה שהוא מכנה "קונסנזוס בייג'ין", מונח שבו משתמשים רבים כדי לתאר את נסיקתה של הכלכלה הסינית.

 

"סין יכולה לשלם מחירים גבוהים יותר"

אנליסטים בסיאול, בירת דרום-קוריאה, טוענים כי מדינתם חסרה את המשאבים והיקף השוק הנדרשים, כדי להתמודד עם השכנה הענקית ממערב. לפיכך, הם סבורים כי על דרום קוריאה להשקיע בפיתוח יכולותיה הכלכליות באזורים שבהם היא נהנית מעדיפות יחסית.

 

"סין יכולה לשלם מחירים גבוהים יותר מערך השוק המקובל עבור מוצרי אנרגיה ועם זה דרום קוריאה לא יכולה להתחרות", אומר פרק בון-סון, עמית בכיר במכון למחקר כלכלי של סמסונג, "אך אם לסין יש "כוח קשה", דרום קוריאה צריכה להפעיל "כוח רך"" ורמז לאופיה המבוזר והעצמאי של הכלכלה הדרום-קוריאנית.

 

כלכלת סין, הנהנית מכוח עבודה זול ומתמיכה ממשלתית רחבה, הפכה בשנים האחרונות ליריבה משמעותית של דרום קוריאה בייצוא למדינות המפותחות. התחרות מתפרשת מתחום הביגוד עד למוצרי אלקטרוניקה ומעוררת דאגה כנה בקרב מנהיגי דרום קוריאה, שמא היא תפגע במאמציה של המדינה להפוך לגורם מוביל בכלכלה העולמית.

 

אומנם ההכנסה הממוצעת לאדם בסין היא כשמינית מההכנסה הממוצעת בדרום קוריאה, אך נתון זה לא מפריע לסין להיות הכלכלה השלישת בעוצמתה בעולם, עם תל"ג בשיעור של פי שלושה מהתל"ג של דרום-קוריאה.

 

לצד התחרות המתגברת בין שתי הכלכלות האסייתיות, מתנהל גם סחר עירני בין סין לבין דרום קוריאה. 168 מיליארד דולר החליפו ידיים במהלך 2008, כאשר סחורות סיניות נרכשו בדרום קוריאה ולהיפך, ויותר מ-20 אלף חברות דרום קוריאניות פועלות על אדמת סין. יש להמתין כדי לראות, כיצד תשפיע התחרות הגוברת על היחסים הכלכליים, ואולי גם הפוליטיים בין שתיים מהכלכלות הדומיננטיות ביותר באסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לי יונג באק, נשיא דרום קוריאה. מודאגים מהסינים
צילום: AFP
מומלצים