שתף קטע נבחר

תופעה בארה"ב: מפוטרים חוזרים לעסק של אבא

במשך שנים הם סירבו להצטרף לעסק של ההורים, והעדיפו לעבוד אצל זרים. המשבר הכלכלי והפיטורים שבעקבותיו החזירו אותם הביתה, אך מסתבר שהשד המשפחתי אינו נורא כל כך

הדילמה שעמה מתמודדים מפוטרים טריים בין שני מאבקי ההישרדות - בשוק העבודה המעורער ובעולם העסקים העצמאיים - אינה ייחודית לעובדים בישראל, והמשבר הכלכלי רק מחדד אותה בכל מקום בעולם.

 

 

כתבה שפורסמה לאחרונה בעיתון האמריקני "ביזנסוויק" מספרת על תופעה מעניינת נוספת: צעירים אשר חוזרים לעסק המשפחתי של הוריהם, לאחר שבמשך שנים הם סירבו לבקשתם להצטרף לעסק והעדיפו לעבוד כשכירים - עד שפוטרו.

 

"בעל עסק משפחתי צריך, קודם כל, להכיר בכך שההחלטה להצטרף לעסק המשפחתי היא מפתה יותר לאלה שממילא אין להם ברירה אחרת", אמר למגזין צ'ארלס מתיאוס, מנכ"ל בית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת סינסינאטיס, ארה"ב.

 

כשג'ימי אאו (69), בעליה של חברת בגדים קטנה מקליפורניה, הזמין את בנו אלן (36) להצטרף לעסק המשפחתי, נזכר הבן פתאום באירוע מעיק מילדותו - כאשר הוריו שלחו אותו, בניגוד לרצונו, ללמוד בחוג לריקודים סלוניים. "שנאתי את זה", הוא סיפר, "התחלתי להרגיש הרגשה דומה על העסק. במשך שנים עשיתי עם עצמי המון דברים, כדי להיות מחוץ לעסק. גדלתי בחנות שלהם, במובן המילולי של המילה, כי לא היה להם כסף לבייביסטר, ולא רציתי לחזור לשם".

 

אלן החל קריירה מוסיקלית, ולאחר שגילה שאינו מוכשר לכך החל לנהל קריירה מוצלחת למדי בתחום שיווק ומכירות. לאחר שפוטר מהעסק שבו עבד כמנהל שיווק, גילה שהכישורים שרכש בחוץ יכולים לסייע גם להוריו.

 

האב ניסה לפתות את בנו לשוב לחיק העסק המשפחתי, באומרו שסגנונה של החנות "כבד" מדי ללקוחות הצעירים: "אתה יכול להביא אתך אלינו פרספקטיבה צעירה, שתאפשר לנו למכור טוב יותר ללקוחות בגילאי 25-45", ניסה לשכנע אותו, "אתה יכול להביא אתך משב רוח מרענן".

 

הבן קיבל את הצעתו של אביו, והיום הוא מרוצה. "אבא היה מאוד פתוח לרעיונות שהבאתי איתי, וכיום שנינו מרגישים מאוד נוח בעבודה המשותפת".

 

הבן חזר הביתה, ואחותו אחריו

גם דיוויד המילטון (30) מיוסטון סירב בעקשנות במשך שנים להצטרף לעבודה במפעל החולצות הקטן שמשפחתו מחזיקה מזה 125 שנה. "מעולם לא שקלתי להצטרף לעסק, אפילו לא כאופציה", סיפר, "וכך גם אבי".

 

 

המילטון עבד בבנק להשקעות ובמשך הזמן גילה שהעבודה משעממת אותו. "הרגשתי שעבודתי חסרת משמעות", סיפר, "אבל למרות זאת, הרעיון להתפטר וללכת לעבוד בעסק המשפחתי היה בגדר טאבו".

 

המילטון חזר אל חיק המשפחה רק כאשר - כמו רבים אחרים - איבד את משרתו, אך בדיעבד, השינוי היטיב עמו.

 

"כיום אני מרגיש שאני עוסק בעבודה יצירתית, וזה הדבר החשוב ביותר", סיפר המילטון לביזנסוויק, "אנחנו עושים כאן הכל, מייצור ועד למכירות, והייתי צריך להתנסות וללמוד בכל התחומים כדי להשתלב כאן". בסופו של דבר, לא רק המילטון חזר הביתה, אלא גם אחותו, קלי (33), שבה אחריו לחיקו החמים של מפעל החולצות המשפחתי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים