שתף קטע נבחר

בתל אביב מציעים: תואר בלימודי מדינת ישראל

באוניברסיטאות ברחבי העולם זו כבר תופעה נפוצה - תוכניות רב תחומיות ללימודי מדינת ישראל. כעת, הוקמה מסגרת דומה באוניברסיטת תל אביב. "המקום שבו אנו חיים הוא מרתק", אומרת ראש התוכנית, ומציעה הזדמנות להעמיק ולחקור בו

המקום הזה, בטוח שכבר שמתם לב, הוא מעט יוצא-דופן. לא ברור אם זה קשור לאנשים, לסביבה או למזג האוויר, אבל משהו במדינה בה אנחנו חיים הוא בהחלט, איך לומר זאת בעדינות, לא נורמלי.

 

באוניברסיטאות המובילות ברחבי העולם שמו לב לתופעה הזו, והחליטו שכדאי לחקור אותה. בשנים האחרונות נפתחו בעולם עשרות מכונים ומרכזים אקדמיים לחקר מדינת ישראל. לאחרונה, החליטה גם אוניברסיטת תל-אביב להצטרף לטרנד.

 

כתבות נוספות:

 

"התוכניות הללו צוברות תאוצה משמעותית ברחבי העולם, בעיקר בארצות-הברית", מספרת ד"ר אורית רוזין מאוניברסיטת תל-אביב. "אפשר למצוא שם תוכניות של Israel studies מחוף לחוף. נוצר מצב מעט אבסורדי – באוניברסיטה שלנו יש עושר אדיר של קורסים העוסקים במדינת ישראל, הרבה יותר מכל אוניברסיטה בארצות הברית - מהחוג להיסטוריה, דרך מדע המדינה, סוציולוגיה, ספרות וקולנוע - אבל אף פעם לא חשבנו לאגד אותם לכלל תואר אחד".

 

כאמור, החליט החוג להיסטוריה של עם-ישראל להרים את הכפפה, ובשנת הלימודים הקרובה, ייפתח מסלול רב-תחומי לתואר ראשון בלימודי ישראל, גם באוניברסיטת תל-אביב.

 

משיעור בהיסטוריה צבאית להרצאה על קולנוע

"60 שנה הם פרק זמן מספיק כדי להתייחס לחברה הישראלית באופן הוליסטי כחברה ייחודית, עם בעיות מיוחדות", אומרת ד"ר רוזין, השותפה לתכנון המסלול החדש. "הרעיון הוא לא להתמקד רק בהיסטוריה של ישראל, או במבנים החברתיים שלה, אלא להעניק מבט רחב ורב-תחומי על התופעה הזו.

 

"אי אפשר ללמוד היסטוריה של חברה בלי לעסוק במשפט שלה, בכלכלה, בספרות ובאמנות שלה. כך, לדוגמה, ילמדו הסטודנטים קורס מבוא להיסטוריה של החברה הישראלית לצד שיעור בתולדות הקולנוע הישראלי, קורס על התפתחות התקשורת לצד סמינר על הצבא והחברה הישראלית".

 

ד"ר רוזין מבקשת להדגיש גם את ההקשר המרחבי שבו יש לחקור את המדינה. "אי אפשר לנסות ולהבין את ישראל בלי הכרות עם המזרח התיכון בכלל, ועם החברה הפלסטינית בפרט. תוכנית הלימודים שלנו תכלול גם את הנושאים הללו".

 

מקובל לחשוב, שתארים אקדמיים שאין בצדם אפשרות תעסוקה מובטחת מראש הפכו לפופולריים פחות בשנים האחרונות, אולם בחוג מדווחים על התעניינות ערה בתוכנית החדשה.

 

"המקום שבו אנחנו חיים הוא מקום מרתק", אומרת רוזין, "וכולנו עוסקים רבות בניסיון להבין אותו, כחלק מחיפוש הזהות שלנו. התוכנית שלנו מציעה להעמיק את החיפוש הזה, הן עבור מי שמעוניין לעסוק בחקר החברה והמדינה כקריירה, והן עבור מי שמתכנן ללמוד לתואר אחר, אבל מעוניין, במסגרת דו-חוגית, ללמוד משהו גם בשביל הנפש".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אורית רוזין. מחפשים זהות?
מומלצים