שתף קטע נבחר

אבסורד: תרופות עם מרשם שעולות יותר בקופ"ח

מסתבר שלא כל התרופות שקיבלתן עליהן מרשם מהרופא בקופת החולים זולות יותר. לפעמים עדיף לקנות אותן באופן פרטי. אספירין, מוקסיפן ותרופות פופולריות אחרות יעלו לכם פחות ללא מרשם, בגלל חובת ההשתתפות העצמית של קופות החולים

אנחנו רגילים לשמוע על תרופות שמחיריהן גבוהים מדי עבור החולים ועל קבוצות אוכלוסיה שמתקשות לשלם את המחיר. עם זאת, יש גם תרופות זולות מאד שאף עליהן תאלצו לשלם כמה שקלים עודפים: מחיר ההשתתפות העצמית המינימלי עומד היום על 13 שקלים. אם נדרשתם לרכוש תרופה זולה יותר - תשלמו בכל זאת 13 שקלים. הנושא מעוגן בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, אבל יש מי שחושבים שכדאי לשנותו. 

 

בין התרופות הזולות נמצאות תרופות ותיקות ונפוצות בהן מדללי דם מסוג אספירין ומיקרופירין (8.5 שקל), התרופה גלוקופאז' לסוכרת (11.87 שקל), דרלין (7.18-9.94 שקל, תלוי בגודל), אנטיביוטיקה מסוג מוקסיפן (12.55 שקל) ונורמיטן לטיפול ביתר לחץ דם או לאחר התקף לב (11.90-12.90 שקל). כל אחת מהתרופות הללו תעלה 13 שקלים עם מרשם רופא.

 

"הקופות עושות כל תרגיל אפשרי"

יעקב אברהם (65) מרמת-גן רוכש כבר 15 שנים את מדלל הדם מיקרופירין במרשם רופא. לאחרונה שוחח עם חברים והבין שהתרופה זולה יותר מהסכום אותו שילם כל השנים: "שאלתי בבית המרקחת והתברר שהמחיר הוא שמונה וחצי שקלים. זה הפרש של בערך חמישה שקלים מהמחיר אותו אני משלם, כמעט 40% הבדל," קובל אברהם. "מחוסר ידיעה אני רוכש את התרופה עם מרשם ותארי לך כמה אנשים נוספים יש כמוני וכמה הקופה מרוויחה". אברהם ממליץ היום לכל מכריו לברר תחילה אצל הרוקחים כמה עולה התרופה ללא מרשם. "מחיר ההשתתפות העצמית," טוען אברהם, "לא נועד בשביל לאפשר לקופות החולים רווח".

 

טענה זו של אברהם דווקא אינה משתקפת בדו"חות הרווח של קופות החולים: מדו"ח של משרד הבריאות עולה כי בשנת 2007, הרוויחו קופות החולים למעלה משני מיליארד שקלים מהשתתפויות עצמיות. מידד גיסין, יושב ראש ארגון צב"י (צרכני בריאות ישראל), מסביר: "בכל הנושאים האחרים כמו מחיר אשפוז, שכר והוצאות מנהליות הקופות לא יכולות לעשות רווחים, אבל בנושא התרופות הקופות עושות כל תרגיל אפשרי וחוסכות כסף". לטענתו של גיסין, "כאשר אנחנו משלמים מחיר של 13 שקלים לתרופה שהמחיר המלא שלה הוא פחות, הקופה מרוויחה בחזרה כמעט את כל הסכום הזה. זה מקור הכנסה עצום. כאשר אנחנו שומעים את הנתונים על האחוז הגדול של האנשים שאין להם כסף לביטוח משלים או כסף לרכישת תרופות זה מראה שיש חשיבות עצומה לביטול ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות".

 

היה מודע - חסוך כסף

לדברי גיסין, אין לצפות מהציבור "לעשות דוקטורט" על מחירן של התרופות. פציינטים, הוא אומר, נתקלים לעתים ברוקחים הגונים שמיידעים אותם. אחת מהפציינטיות הללו היא הילה (28), תושבת הדרום, ששמעה על הנושא מהרוקחת שלה: "הלכתי לקנות משהו בבית מרקחת ולפניי עמד אדם שרצה לרכוש אספירין. הוא אמר לרוקחת שהוא יודע שעם מרשם זה יותר יקר והרוקחת אישרה את הדברים. היא אמר ש'למי שיש מרשם אני תמיד עושה בלי'. זה שלבנאדם הזה היתה מודעות זה יפה, אבל אני בטוחה שיש הרבה אנשים שסתם משלמים". 

 

ד"ר רחל אדאטו, ח"כ מטעם מפלגת קדימה, סבורה שיש מקום לשנות את החוק הקיים: "צריך ליידע את הציבור בכל מקרה שבו מחיר ההשתתפות העצמית עולה על מחיר התרופה. צריך לשקול לשנות את החקיקה בנושא. הקופות כמובן תתנגדנה, כי זה מקור ההכנסה שלהן". 

 

במשרד הבריאות טוענים כי מה שנראה כגביית יתר על תרופות מסויימות מאזן את הפסדי הקופות על תרופות שהציבור מקבל ללא תשלום. יואל ליפשיץ, סמנכ"ל לפיקוח על קופות חולים במשרד הבריאות, מסביר כי "אגרת המינימום עבור תרופות היא 13 שקלים וייתכן מצב שבו תרופה עולה פחות. הצד השני של הנושא הזה הוא שתרופות יקרות למחלות קשות, תרופות אונקולוגיות וטיפולי דיאליזה ניתנים לציבור תמורת אפס שקלים. נקבעה אגרת מינימום על מנת שהפריסה תהיה שוויונית והנגישות טובה יותר לאנשים".

 

בניגוד להמלצת החולים להעדיף רכישה של התרופה ללא מרשם במחיר זול יותר מזהיר ליפשיץ כי "אם החולה הוא חולה כרוני – יצא שכרו בהפסדו. אדם שזקוק לאנטיביוטיקה באופן חד פעמי יכול להרוויח, אבל חולה כרוני שירכוש תרופה בלי מרשם לא יגיע לתקרת התשלום הרבעוני (240-280 שקל לחולה ברבעון, תלוי בקופה - מ.י), שמעבר לה הוא זכאי לתרופות ללא תשלום. צריך להסתכל על זה בטווח הארוך".

  

בימים אלו דנה ועדה מטעם משרד הבריאות באפשרות הפחתה או ביטול ההשתתפויות העצמיות. הוועדה צפויה להגיש את מסקנותיה תוך פחות מחודש לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם מרשם - תשלמו יותר
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים