אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

שיוויון בבריאות?

בריאות. בצפון קשה לשלם צילום: דורון גולן
בריאות. בצפון קשה לשלם צילום: דורון גולן
 
"אי השוויון בבריאות הורג". ד"ר בלשר צילום: ירון ברנר
"אי השוויון בבריאות הורג". ד"ר בלשר צילום: ירון ברנר
 


 


אפליקציה לאיתור אתרים במהירות
 

לתושבי הצפון קשה לשלם על טיפולים רפואיים

10% מתושבי ישראל מוותרים על טיפול רפואי או תרופות כי אין להם איך לשלם, באיזור הצפון המספרים האלו מוכפלים. סקר חדש של ההסתדרות הרפואית חושף פערים גדולים ביכולות של מגזרים שונים במדינה לממן את בריאותם

מיטל יסעור בית-אור
פורסם: 26.05.09, 15:39

אחד מכל עשרה ישראלים נאלץ לוותר על רכישת תרופות, טיפול רפואי לילד או להורה המבוגר או ביקור אצל רופא, בשל עלותם. זאת למרות שהתשלום עבור חלק גדול מהשירותים הוא בגובה של 13-25 שקלים. אוכלוסיות במצב סוציו-אקונומי נמוך, מוותרות על תרופות וטיפולים בשיעור כמעט כפול מהאוכלוסיות המבוססות והפערים בין העשירונים הולכים ומחריפים.

 

הנתונים מופיעים בסקר שערכה ההסתדרות הרפואית ושבדק את צריכת שירותי הבריאות בישראל והוצגו היום (ג'). הסקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה והקיף 970 נשאלים.

 

באיזור הצפון מוותרים יותר על טיפול רפואי

נמצא כי בעוד ש-9 אחוזים ציינו כי נאלצו לוותר על טיפול רפואי לילדם (ביקור רופא ותרופות), באזור הצפון קפץ שיעור המוותרים על טיפול לילדים ל-21 אחוזים, ובקרב ארבעת העשירונים התחתונים היה השיעור 15 אחוזים.

 

13 אחוז מהנשאלים ציינו כי נאלצו לוותר בשנה האחרונה על רכישת תרופה בשל מחירה, כאשר בחיפה ובצפון היה השיעור גבוה כמעט פי שניים, ובקרב העשירונים הנמוכים ויתרו 17 אחוזים.

 

11 אחוז מהנשאלים ציינו כי נאלצו לוותר על ביקור אצל רופא. באזור הצפון ויתר על ביקור רופא 26 אחוז מהנשאלים, לעומת 9 אחוז מתושבי המרכז. בקרב העשירונים הנמוכים שיעור המוותרים היה 18 אחוז.

 

שיעור המוותרים על תרופות וביקור רופא היה זהה בסקר הנוכחי ובסקר השנה שעברה, אך הפערים באוכלוסיות החלשות ובאוכלוסיות הפריפרייה גדלו בשנה הזו לעיתים בעד עשרה אחוזים.

 

"אי השוויון בבריאות הורג"

מה קורה למי שמוותר על רכישת תרופות או ביקורי רופא? לפי הסקר 49 אחוזים ממי שנמנעו לשלם על תרופות או טיפולים דיווחו על הידרדרות במצב הבריאותי שלהם, של ילדיהם או של הוריהם, לעומת 37 אחוזים בסקר השנה שעברה.

 

בסקר נמצא כי שיעור המוותרים על שירותי רפואה גבוה במיוחד בקרב בעלי הכנסה נמוכה, מסורתיים דתיים וחרדים, אנשים ממוצא מזרחי או ערבים. עם זאת
לא נמצא כי השכלה נמוכה קשורה באופן מובהק לוויתור על שירותי בריאות.

 

בהסתדרות הרפואית קושרים את התרחבות הפערים למשבר הכלכלי שהחל בשנה האחרונה והביעו חשש כי נתוני השנה הבאה יהיו קשים יותר. ד"ר יורם בלשר יושב ראש ההסתדרות הרפואית, ציין כי ארגון הבריאות העולמי הגדיר כי אי השוויון בבריאות הורג: "יש קשר ישיר בין אי שוויון בצריכת שירותי בריאות לבין תמותה, גם במדינת ישראל, לצערי הרב".

 

עוד ציין, "לצערי, הסקר הזה מצביע על העמקת אי השוויון במדינת ישראל. בדקנו את אי השוויון לפי אזורים גיאוגרפיים ורמות סוציו-אקונומיות ונמצאו ממצאים שצריכים להדיר שינה מעיני סגן שר הבריאות, ראש הממשלה ושר האוצר. השלישייה הזו אחראית לתיקון המצב הנוכחי".

 

בקרוב: ביטול ההשתתפות העצמית לתרופות?

בלשר ציין כי מהלך שמנסה להוביל סגן שר הבריאות לפיו תהיה אפשרות לבחירת רופא מנתח בבתי החולים הציבוריים עשוי להקטין את הפערים בין האוכלוסיות, בשל העובדה שהרופאים הבכירים יעבדו יותר שעות בבתי החולים האלו.

 

בימים אלו דנה ועדה של משרד הבריאות בנושא ביטול ההשתתפויות העצמיות ברכישת תרופות, בביקורי רופא ובתשלום על שירותי רפואה מונעת כמו בדיקות וחיסונים. לדברי בלשר, ביטול ההשתתפות העצמית הוא אחד מצעדי המפתח בצימצום אי השוויון.

 

לאי השוויון יש גם מחיר כלכלי: מנתונים שהציג פרופ' ליאון אפשטיין מבית הספר לבריאות הציבור בהדסה, על פי מודל שפותח באיחוד האירופי אי השוויון בבריאות (עלות של פטירות מיותרות ותוחלת חיים) מסתכם ב-67 מיליארד שקלים בשנה, שהם כמעט עשירית מהתוצר המקומי הגולמי.  לדבריו "המשבר הכלכלי לא ייפתר תוך חודש ונשאלת השאלה מה המדינה יכולה לעשות כדי למנוע פערים גדולים יותר בשנה הבאה".

 


תגיות: הסתדרות | שוויון

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
פיני
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as27-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©