שתף קטע נבחר

בכיר לשעבר בממשל: לחשוף את נתניהו כמכשול

אהרון מילר, שהיה מספר 2 של דניס רוס, מעריך כי בבית הלבן יודעים שאין סיכוי לשלום עם הממשלה הנוכחית - ולכן צריך "להתעמת" עם ירושלים, דווקא כדי להועיל לה. בראיון ל-ynet הוא אומר: אין החלטה להביא להחלפת השלטון בישראל, אבל יש ניסיון שלא להיות מובל בידי הפוליטיקה הפנימית שלה

ערב יציאתו של הנשיא האמריקני למזרח התיכון, סבור החוקר האמריקני, אהרון מילר, לשעבר בכיר בממשל, כי בבית הלבן הגיעו למסקנה שיש לחשוף את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כ"מכשול לשלום". כיום כותב מילר מאמרים על המזרח התיכון לכלי התקשורת המרכזיים בארצות הברית.

 

מילר, שבין 1978 ל-2003 היה קשור לטיפול בסכסוך הישראלי-ערבי תחת 6 מזכירי מדינה וכיהן כמספר 2 בצוות השלום בראשות דניס רוס, אמר בראיון ל-ynet כי "אני לא רואה דרך שבה הממשל יקבל את מה שהוא רוצה. הוא לא יקבל הסדר שלום מנתניהו ולא יקבל מהסעודים מספיק לנורמליזציה חלקית. אז מה טעם למשוך זמן?"


אובמה ונתניהו בפגישתם בבית הלבן. היו מחלוקות (צילום: רויטרס) 

 

מי שמשמש כיום כחוקר במרכז וודרו ווילסון שהקים הקונגרס האמריקני, הבהיר כי עמדתו מבוססת על ניסיונו בלבד. "לא הגיוני שיושג הסכם בין אבו-מאזן לבין נתניהו לסיום הסכסוך על ירושלים, ביטחון הגבולות ופליטים - ולכן אין לי הסבר אחר מדוע הנשיא יצא בשלב כל-כך מוקדם, כל כך מהר ובצורה שמזכירה את בוש האב ובייקר, לדחוק את נתניהו בנושא ההתנחלויות", אמר.

 

מילר הסביר כי בעבר היו לחצים בנושא ההתנחלויות בתקופות קיסינג'ר, קרטר ובייקר, כדי להשיג פריצת דרך לתהליך השלום. "במקרה הנוכחי אין אפשרות לפריצת דרך. זוהי הנקודה הראשונה. הנקודה השנייה היא המוניטין של נתניהו. להילרי קלינטון ולרם עמנואל יש ניסיון קודם איתו מ-1996 עד 1999, וייתכן שהם אמרו לנשיא, 'היינו בסרט הזה קודם. ייקח לך שנתיים לגלות את מה שאנחנו כבר יודעים. אנחנו יודעים שהוא לא ייתן לך מספיק בנושא פתרון שתי המדינות'".

 

לכן, סבור מילר, למרות ש"שינוי שלטון" אינו המטרה המוצהרת, הרי שההמלצה של יועצי אובמה היתה ללחוץ על ישראל בנושא ההתנחלויות, מבלי לאפשר לה למצוא פרצה. הוא סבור כי המדיניות המוצעת לאובמה, היא להתנגד נמרצות ל"גידול טבעי" בהתנחלויות - ולראות מה יקרה.

 

"צריך סיבה טובה להתעמת עם ישראל"

מילר חושב שהצעד הבא של אובמה יהיה לראות מה הוא ישיג מהערבים ועד כמה ממשלת ישראל "עצבנית". לדבריו, אם אובמה ישיג דבר מה מהעולם הערבי, "זה יהפוך את הטיעון שלו ליותר משכנע כלפי דעת הקהל בישראל. בסיכומו של דבר, אם יש משבר בזמן שישראל זקוקה לארה"ב בגלל איראן, והמשבר הזה מקורו בנושא קטן, זעיר של התנחלויות, שאין בינו לבין ביטחון ישראל ולא כלום, זה יעמיד את הנשיא במצב הטוב ביותר".

 

מילר סבור כי "צריך להתעמת בישראלים בשם סיבה מסוימת. אתה לא מתעמת עמם בגלל שאתה מתוסכל מהם או כדי להיות נחמד לערבים. אלה סיבות מטופשות. ישראל היא בת ברית, יש לה הרבה אומץ. אתה מתעמת עם הישראלים אם אתה יכול להשיג משהו משמעותי. אם ככה אתה נראה טוב, אמריקה נראית טוב - וזה מועיל לישראל".

 

הוא הדגיש, כי "אני לא אומר שיש החלטה של הנשיא להחליף את ממשלת ישראל. אני אומר שייתכן שהם החליטו לא להיות מובלים לתוך פרטי הפרטים של הפוליטיקה הישראלית. הם החליטו לא לאפשר את הפרצות שהיו עד היום, שבו יש תהליך לא הוגן: הישראלים בונים התנחלויות והפלסטינים ממשיכים באלימות והסתה".

 

לא יתאמו כל דבר עם ירושלים

לטענתו, אובמה לא יכול להתכחש למכתב הנשיא בוש מ-2004 המכיר במציאות הדמוגרפית בגדה. "זה חלק מההיסטוריה. אין כפתור אתחול מחדש. הוא לא יכול להתעלם מזה, אבל זה אינו אומר שזו התחייבות מספיק משכנעת. ניתן לעדן אותה".

 

לשאלה האם יש פגיעה ביחסים המיוחדים בין ארה"ב וישראל, משיב מילר בזהירות. "יש לנו יחסים מיוחדים עם מדינת ישראל. שהם חשובים באופן מיוחד מסיבות רבות. חלקן אינטרסים אסטרטגיים וחלקן מהאינטרס המוסרי שלנו.

 

"מה שקרה הוא שהיחסים המיוחדים הפכו לאקסקלוסיביים בשלושה מובנים. ראשית, לא היינו מספיק ישירים מול ישראל בנושא ההתנחלויות. 16 שנה לא ביקשנו שקיפות ומחויבות. שנית, תאמנו כל דבר עם ישראל מראש. שלישית, השתמשנו בצרכים ובדרישות של הישראלים כנקודת המוצא המרכזית בקביעת עמדתנו בנושאי המו"מ. אובמה הוריד את שתי הנקודות הראשונות. לא יקרה אצל אובמה מה שקרה לפני נאום הנשיא בוש ב-2002 כשהישראלים שיפצו את הנאום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מכון ווילסון
מילר. "אין הסבר אחר"
באדיבות מכון ווילסון
מומלצים