שתף קטע נבחר

ישראל מציעה: מאחזים תמורת "גידול טבעי"

בפגישה לילית, סיכמו נתניהו וברק כי שר הביטחון יציע לאמריקנים בשבוע הבא להגיע לסיכום לפיו יפונו 26 המאחזים הבלתי חוקיים, ובתמורה תאפשר ארה"ב את הבנייה בגושי ההתנחלויות. משלחת ישראלית, ובראשה השר דן מרידור, יצאה ללונדון לפגישת תיאום עם משלחת אמריקנית

ישראל מתכוונת להציע לארצות הברית לפנות בשבועות הקרובים 26 מאחזים בלתי-חוקיים, בתמורה להמשך הבנייה לצורכי "ריבוי טבעי" בגושי ההתנחלויות. שר הביטחון, אהוד ברק, יציג את ההצעה בשבוע הבא לבכירים בממשל אובמה. כך סוכם בפגישה חשאית שנערכה בלילה שבין יום א' ליום ב', בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לשר ברק.

 

הלילה (יום ג') יצא ללונדון צוות ישראלי הכולל נציגים מלשכת נתניהו ומלשכת ברק, שם ייוועדו עם צוות אמריקני מקביל לשיחות תיאום. צוות זה, הכולל את השר דן מרידור, עוזי ארד, יצחק מולכו ומייק הרצוג מלשכת ברק, יעסוק בניסיון להתניע את התהליך מול הרשות הפלסטינית, ויצביע על הצעדים שנקטה הממשלה לפינוי מאחזים.


מחלל במאחז כוכב השחר (צילום: AFP)

 

ברק עצמו ימריא לוושינגטון בראשית השבוע הבא, ויוועד שם עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מזכיר ההגנה, רוברט גייטס, והיועץ לביטחון לאומי, הגנרל בדימוס ג'יימס ג'ונס. הורדת המאחזים, יאמר ברק לבני שיחו, מהווה הוכחת רצון ישראלי טוב. בתמורה יבקש מהאמריקנים להתגמש בנושא הדרישה להקפאה מלאה של הבנייה בגושי ההתנחלויות, בשל צורכי "ריבוי טבעי".

 

ישראל, יבהיר ברק, אינה מתכוונת להקים התנחלויות חדשות ואינה מתכוונת להרחיב את ההתנחלויות מעבר לקו הבנייה הנוכחי. כמו כן יבקש לקבוע שגורל התנחלויות צמודות גדר, כמו בית"ר עילית ומודיעין עילית, יהיה כדין גושי ההתנחלויות. ככלל, סיכמו נתניהו וברק, ישראל סבורה שיש לדון בעתיד ההתנחלויות עם ההתקדמות במשא ומתן להסדרי קבע.

 

הסיכום של נתניהו וברק מקובל על עמיתם למטבחון, שר החוץ אביגדור ליברמן, ולפיו יוסרו 26 המאחזים. שלושה מביניהם כבר הורדו, ולגבי הרביעי ישנה הסכמה. בקרב מקבלי ההחלטות מעריכים שיש סיכוי להגיע עם האמריקנים להסכמה על הורדת המאחזים תמורת בניה בגושי ההתנחלויות, משום שזו גם היתה ההבנה בין הממשלים בעבר. במכתבו של הנשיא בוש לראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, הוא הכיר למעשה בגושי ההתנחלויות.


מתיישבים בנוחות במיגרון (צילום: AP)

 

ראש הממשלה רמז אמש בישיבת סיעת הליכוד כי לא יהיה מנוס מפינוי המאחזים, כפי שדורש הנשיא אובמה, כדי למקד את תשומת הלב באיום האיראני: "צריך להכפיף את סדרי העדיפויות לצרכים הלאומיים. יש להגיע לאחדות לאומית רחבה ככל האפשר כדי להדוף את הסכנה". יו"ר העבודה ברק אמר בישיבת סיעתו אתמול בכנסת: "הורדת המאחזים היא לא עניין של חודשים או של שנים, אלא עניין של שבועות". הוא הדגיש לאחרונה שהורדת המאחזים אינה מחווה לאמריקנים, אלא פעולה נדרשת כדי לקיים את החוק הישראלי".

  

מאז שב ראש הממשלה מביקורו בוושינגטון, ביום רביעי שעבר, הוא קיים מספר פגישות עבודה ארוכות עם שר הביטחון ברק. ביום שישי נועדו השניים כשש שעות, מ-10 בבוקר עד 16:15 אחר הצהריים. ביום ראשון בלילה עלה ברק שוב לירושלים לישיבה לילית בלשכת ראש הממשלה, שהחלה ב-23:00 ונגמרה ב-2:15 לפנות בוקר. בישיבה האחרונה השתתפו היועצים הבכירים של שני האישים, ובהם עוזי ארד, יצחק מולכו, רון דרמר, האלוף מאיר כליפי וצבי האוזר מטעם ראש הממשלה, ועמוס גלעד, מייק הרצוג ותת-אלוף איתן דנגוט מטעם ברק.

 

דיונים אלה עסקו בצורך למצוא נוסחה שתועבר לאמריקנים בדיונים בצוותי העבודה, בנושא התביעות של הנשיא אובמה מישראל, הכוללות הקפאת הבנייה בהתנחלויות והורדת המאחזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מנוס מפינוי. נתניהו
צילום: AFP
שר הביטחון, אהוד ברק
צילום: AFP
מומלצים