שתף קטע נבחר

בנק ישראל: התחזיות לאינפלציה עלו עם המסים

בנק ישראל מדווח כי החלטת הממשלה להעלות את המס על סיגריות ודלק, גרמה לעלייה בציפיות לאינפלציה, שהיוותה גורם מרכזי בהחלטת הבנק שלא להוריד את הריבית בחודש מאי

במהלך החודש הקודם גדלו התחזיות לאינפלציה השנתית בשיעור חד-יחסית של 1% ובסוף מאי הסתכמו ב-2.2%. נתון זה מתברר מפרוטוקול דיוני הריבית לחודש יוני שמפרסם היום (ב') בנק ישראל. העלייה בציפיות לאינפלציה, הייתה שיקול מרכזי בהחלטתו של בנק ישראל שלא להוריד את הריבית.

 

עיקר העלייה בציפיות לאינפלציה נבעה מהחלטת הממשלה להעלות את שיעור המע"מ ואת המיסים על הסיגריות והדלק. לדברי הבנק, ההשפעה של העלאות מיסים אלה צפויה להתבטא בעליית מחירים חד-פעמית במהלך החודשים הקרובים.

  

בתהליך קביעת הריבית החודשית על ידי הנגיד, מתקיימים בבנק ישראל דיונים בשתתפות הנגיד, המשנה לנגיד, ראשי החטיבות הכלכליות בבנק (המחקר והשווקים) וכלכלנים מהחטיבות השונות. בדיונים נערכת סקירה של ההתפתחויות האחרונות במשק הישראלי והעולמי, הנלקחות בחשבון כאשר נקבעת הריבית.

 

מהדיונים עולה, כי על פי התרחיש הבסיסי של בנק ישראל, תסתכם השנה האינפלציה ב-1.5%. שער הדולר ינוע במחצית השנייה של השנה בין 4.16 שקלים ל-4.19 שקלים ואילו ריבית בנק ישראל תרד בהדרגה עד ל-0% ברבעון הראשון של השנה הבאה. בנק ישראל צפה כי הצמיחה במשק תתחדש לקראת סוף שנת 2009.

 

נתון מעניין נוסף העולה מהפרוטוקול מלמד כיצד משפיעה הריבית הנמוכה שמנהיג בנק ישראל על התנהגות הציבור. מסתבר שהריבית האפסית שמשלמים הבנקים למפקידים גרמה לציבור להסיט כספים רבים מפקדונות בנקאיים לחשבונות עובר ושב. ב-12 החודשים האחרונים גדל סך המזומנים, חשבונות העו"ש והפיקדונות הלא צמודים בשיעור של 19.5%. המזומנים וחשבונות העו"ש לבדם גדלו בתקופה זו בשיעור גדול פי שלושה - של 58.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד, סטנלי פישר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים