שתף קטע נבחר

קרוביהם של יהודי איראן מודאגים: "כואב הלב"

הקשר מוגבל מחשש לציתותים לטלפון, אבל בקהילה היהודית הזהירה מרגיעים: "ב'עופרת יצוקה' היה יותר גרוע"

איראג' רפאלוב, שעזב את איראן עם פרוץ המהפכה והותיר אחריו בני משפחה רבים, בהם אחותו, חושש כעת לשלומם. "אחותי לא יכלה ממש לדבר בטלפון. רק אמרה שכולם מרגישים בסדר ושלום, נהיה בקשר. אמרתי לעצמי שכנראה מאזינים להם", סיפר ל-ynet. "זה כאב לב. אני רואה את התמונות של מה שקורה שם, אבל יש ימים שאין קו בכלל ואני לא יכול להתקשר - זה הכי מפחיד".

 

מהומות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

בזמן שתומכי המועמד הרפורמיסטי המובס, מיר-חוסיין מוסווי, התאבלו על הרוגי ההפגנות באיראן, ביקשו יהודים במדינה המוסלמית להרגיע את בני משפחותיהם בישראל כי למרות שהם מכונסים בבתיהם, אינם חוששים לחייהם. "בתקופת מבצע עופרת יצוקה המצב היה גרוע יותר", סיפרו כמה מהם.


הפגנה בטהרן. היהודים - מיעוט שקוף (צילום: חאמד סאבר)

 

"אתמול דיברתי עם קרובי משפחה במחוז כרמאנשאה. אין ספק שהם נזהרים מאוד לא להתערב במה שקורה במדינה וגם לא מאריכים בשיחות טלפון לארץ ובעיקר מבקשים למסור שהכל בסדר. הם מבינים שמשני המחנות עלולים לרצות להתנכל לחייהם. כרגע המשטרה החשאית סימנה הרבה אנשים בצילומי וידאו והם ממתינים לבאות", סיפר דוד מוטאי, דובר ארגון יוצאי איראן בישראל.

 

"בשיחות איתם הם נזהרים לא לדבר על הפגנות. הם מאוד חוששים מהבאות ואומרים שלא מן הנמנע כי תהיה עוד שפיכות דמים", הוא אומר. "בזיכרון שלהם עדיין מהדהד מבצע עופרת יצוקה. המצב אז היה כל כך גרוע שהיו בחזקת אויב של איראן. היו כתובות נאצה נגדם, היו שורפים את דגל ישראל בשכונות שלהם והם לא רוצים בשום אופן לאפשר את זה עכשיו".

 

לא קשור לישראל, אז אין לחץ

שרון, תושב מרכז הארץ שעלה ארצה מאיראן לפני כ-15 שנים, היה ילד קטן בתקופת המהפכה. "כשאני רואה את התמונות זה מזכיר לי את הימים ההם, רק הרבה יותר אלים וחזק", הוא מספר. "אבל למרות הכל, התרשמתי שהמצב הכללי של יהודי איראן בסדר. הם לא מערבים את עצמם ולא מערבים אותו בכוח. רק ברגע שמשהו קשור לישראל הם תחת לחץ".

 

לפני הבחירות העריכו מומחים כי יהודי המדינה יעניקו את קולם לנשיא המכהן אחמדי-נג'אד. כעת, על רקע ערעור נצחונו בבחירות, מרגיע שרון שכל שלטון יזכה לתמיכת הקהילה היהודית. "צריך לזכור שמשך שלושים השנים האחרונות, מאז המהפכה האיראנית, היהודים לא נרדפו ושמם לא מוזכר לטוב או לרע - משום שהם משתדלים להיות מיעוט שקוף ומצליחים בכך. הם נתפסים נאמנים לשלטון - כל שלטון - אחמדינג'אד או מוסווי".

 

ברוח זו, פרסמה אתמול הקהילה היהודית באיראן הודעת גינוי למהומות והביעה "סלידה מכל סוג של התנהגות לא מכובדת". ראשי הקהילה כתבו בהודעה כי "לאור הנחיתו של המנהיג העליון לשמירה על אחדות, יהודי איראן מדגישים את הצורך ליצור אווירה רגועה ללא מהומות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסווי בהפגנה. כל מנהיג יזכה לתמיכה
צילום: רויטרס
דוד מוטאי. המשטרה החשאית סימנה אנשים
צילום: יוסי מוטאי
מומלצים