שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מוסווי ותומכיו בטהרן: "למה רצחתם את אחינו?"

המועמד הרפורמיסטי מיר-חוסיין מוסווי ועשרות אלפים מתומכיו התאספו בכיכר חומייני בדרום הבירה, לאות הזדהות עם קורבנות המהומות ומשפחותיהם. המחאה המשיכה להתפשט היום והביאה להשבתת כל האוניברסיטאות במדינה. הקהילה היהודית מתרחקת מהסערה: "יש ליצור אווירה רגועה ללא מהומות"

יום שישי של מחאות מצד מתנגדי אחמדי-נג'אד: המועמד הרפורמיסטי המובס, מיר-חוסיין מוסווי, ועשרות אלפים מתומכיו התאספו אחר הצהריים (יום ה') בדרום העיר טהרן. מוסווי, מנהיג האופוזיציה ברפובליקה האיסלאמית, קרא להם להתאבל על המפגינים שנהרגו בהפגנות ההמוניות שנערכה עד כה במחאה על תוצאות הבחירות לנשיאות.

 

אתמול קרא מוסווי לתומכיו להתאסף במסגדים או בעצרות שקטות כדי להפגין

סולידריות עם הקורבנות ועם בני משפחותיהם. עדי ראיה סיפרו כי כיכר האימאם חומייני היתה מלאה מפגינים לבושים בשחור ונושאים נרות. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב: "איפה האחים שלנו?" ו"מדוע רצחתם את אחינו?".

 

תחנת הטלוויזיה הרשמית בשפה האנגלית דיווחה כי שמונה בני אדם נהרגו בטהרן במהומות מאז היוודע שפרצו תוצאות הבחירות, שבהן הוכרז כמנצח הנשיא המכהן מחמוד אחמדי-נג'אד. ואולם סך ההרוגים במדינה גבוה יותר ועל-פי דיווחים עומד על לפחות 29.

משבר הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

מחאת המרצים - מגשי אוכל על הרצפה

בתוך כך, נמשכו באיראן מחאות הסטודנטים זה היום החמישי. לפי דיווחים, כל האוניברסיטאות במדינה נסגרו על ידי השלטונות כדי למנוע התארגנות מחאות. אתר הסטודנטים אמיר-כביר דיווח כי כל סגל המרצים במחלקה לכימיה באוניברסיטת שריף בטהרן התפטר מתפקידו לאות מחאה "על הפשעים וההתקפות האחרונות".


מוקדי הפגנות הרפורמיסטים באיראן

 

בתחילת השבוע נהרגו חמישה סטודנטים בהתקפה של חמושים על מעונות הסטודנטים באוניבריסטת טהרן. אתמול דווח כי כ-120 מרצים באוניברסיטה הטכנולוגית "אמיר-כביר" בטהרן התפטרו גם הם מתפקידם. גם באוניברסיטת שיראז התפטר שלשום הנשיא וחזר בו מהתפטרותו יום לאחר מכן. בגרדיאן דווח כי 7 סטודנטים נהרגו שם בתחילת השבוע בעימותים עם כוחות הביטחון.

 

אתר הסטודנטים אמיר-כביר דיווח כי הסטודנטים באוניברסיטת סיסתן-בלוצ'יסטן שבדרום-מזרח המדינה ממשיכים במחאה על ההתקפות על מעונות באוניברסיטאות ברחבי המדינה. היום הם שבתו רעב. הם השאירו את מגשי האוכל מסודרים בשורה ארוכה בקמפוס לאות מחאה.

 

הכתבים הזרים בטהרן אינם מורשים לצאת לסקר את ההפגנות זה היום השלישי, והם נאלצים להסתמך על עדי ראיה. לאור זאת המידע זורם מאיראן החוצה בצורה איטית. אחד הכלים היחידים שעדיין לא נחסמו לגמרי הוא הרשת החברתית טוויטר, שבאמצעותה מצליחים האיראנים לדווח לעולם על הנעשה במדינתם. בין הסרטים החדשים שפירסמו גולשים, סרטון שבו ניתן לראות שוטר מכה אישה שרעלתה נפלה בהפגנה ביום ראשון. האשה המוכה נפלה ארצה, אך לאחר מכן קמה וצעקה על השוטר.

 

שר החוץ האיראני לשעבר במעצר

האדי ראמי, מנהל הארגון "הקמפיין הבינלאומי לזכויות אדם" שמושבו בניו יורק, סיפר כי שוחח עם בני משפחה ועמיתים של פעילים שנעצרו או נעלמו, ונמסר לו כי מספרם גדול מ-200. ממשלת איראן מנגד אישרה את דבר מעצרם של רק מספר מצומצם של פעילים - שלטענתה אחראים למעשי אלימות או פשעים אחרים. 


תמונת מוסווי נישאת בהפגנה בטהרן, אתמול (צילום: חאמד סאבר)

 

לדברי ראמי, בין הפעילים שנעצרו גם אברהים יזדי, שכיהן במשך תקופה קצרה כשר החוץ של איראן, לאחר המהפכה האיסלאמית שהוביל ב-1979 האייתוללה רוחוללה חומייני. עתה עומד יזדי בראש ארגון "תנועת החירות", ארגון שהוצא אל מחוץ לחוק במדינה, אך המשטר מתיר את קיומו. לדבריו, יזדי נעצר בבית החולים "פרס" בטהרן. בנו של יזדי, מהדי נורבקש, המתגורר בארצות הברית, אישר כי אביו בן ה-74 נעצר בעת שטופל בבית החולים. הוא נעצר אתמול אחר הצהריים, והועבר לכלא "אווין" הידוע לשמצה מחוץ לטהרן.

  

בתוך כך, הקהילה היהודית באיראן פרסמה הודעת גינוי למהומות

שהיו ברחבי המדינה בימים האחרונים והביעה "סלידה מכל סוג של התנהגות לא מכובדת". ראשי הקהילה כתבו בהודעה כי "לאור הנחיתו של המנהיג העליון לשמירה על אחדות, יהודי איראן מדגישים את הצורך ליצור אווירה רגועה ללא מהומות".

 

אחר הצהריים דיווחה סוכנות ידיעות רשמית למחצה באיראן כי נאסר על שני ילדיו של הנשיא לשעבר, אכבר האשמי רפסנג'ני, לצאת מתחומי המדינה. רפסנג'ני הוא איש דת בכיר שמתנגד למדיניות אחמדי-נג'אד ואף התפטר מתפקידו בעקבות ניצחונו. בתו, פאיזה נאמה שלשום בפני תומכיו של מוסווי שלשום. סטודנטים קיצונים קראו לעצור אותה ואת אחיה, מהדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוכי מוסווי בטהרן, אתמול
צילום: חאמד סאבר
מנהיג האופוזיציה, מוסווי. ארכיון
צילום: רויטרס
תומכי מוסווי בהפגנה בטהרן, אתמול
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
רפסנג'ני. נאסר על ילדיו לצאת מאיראן
צילום: איי פי
שלט באיראן: "איפה הקול שלי?"
צילום: חאמד סאבר
הסמל של תומכי מוסווי: צמידים ירוקים
באדיבות: Payvand Iran News
מומלצים